TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 14.11.2016.
Polignano a Mare je grad u pokrajini Apulije u južnoj Italiji i nalazi se na obali Jadranskog mora. U ovom ljupkom gradiću, smješten je i Grotta Palazzese hotel i restoran, u koji ćete se instant zaljubiti. Wow efekt postiže svojim šarmantnim uređenjem, ali i lokacijom koja nudi jedinstven pogled na more. Smješten je na samoj litici te izvana podsjeća na dvorac.
U pukotinama vapnenačkih stijena nalazi se i restoran s pogledom na more. U pećini tijekom dana imate priliku uživati u pogledu na kristalno plavo more, poslijepodnevni sati su rezervirani za neodoljiv zalazak sunca, a večer za uživanje u ukusnim domaćim, tradicionalnim jelima i razgovor uz svijeće. Pregledavajući ove fotografije razumijet ćete i zašto je ovaj restoran često mjesto održavanja brojnih svadbenih ceremonija.




Foto:stunningplaces.net
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!