TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 19.7.2018.

  Omiljeni koktel u formi ukusnog deserta? Zašto ne? Priprema ove slastice ne podrazumijeva puno vremena za pripremu i posebne vještine, no, za potpuni užitak ključno je njegovo hlađenje. Zato svakako pripazite da pita prije samog posluživanja bude u hladnjaku najmanje osam sati. 

Bit će osvježavajuće i ukusno društvo u vrelim ljetnim večerima!
Za njenu pripremu bit će vam potrebno:

6 žlica maslaca
10 komada integralnog keksa
3 žlice šećera
½ žlice soli
¾ šalice vrhnja
5 limeta
2 šalice mlijeka
3 žlice Tequile

Priprema:

U posudi na srednje jakoj temperaturi na štednjaku istopite šest žlica maslaca i ostavite ga da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatim u mikseru usitnite kekse, te dodajte 3 žlice šećera i pola čajne žlice soli. U smjesu s keksima dodajte i istopljeni maslac. Pomiješajte sve sastojke zajedno dok ne dobijete kompaktnu smjesu. U kalup za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje prespite tijesto . Uz pomoć šalice poravnajte tijesto i ostavite ga u hladnjak 20 minuta. U tom periodu u posudu uspite vrhnje i miksajte ga 3-5 minuta na srednjoj jačini. Zatim iscijedite 4 limete, a sok limete pomiješajte s mlijekom, 3 žlice tequile i pola žlice soli. U posudu sa sokom od limete dodajte pomalo vrhnje i miješajte. Izvadite tijesto iz hladnjaka, po njemu pospite kremu i ukrasite s korom naribane limete. Dobar tek!

 

frozen-margarita-pie-2


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!