#OstaniKući: Zvezdana Stojaković otkrila nam je kako provodi vrijeme s obitelji tijekom kućne izolacije u Sarajevu

MAME RULZ
31.3.2020.

Val pozitivnih komentara i riječi podrške koje su uslijedile uz svaki novi članak objavljen u sklopu naše rubrike #OstaniKući, motivira nas da i dalje kreiramo sadržaj koji daje inspiraciju kako na kvalitetan način iskoristiti vrijeme doma za učenje, rad i kreiranje novih rituala s klincima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s još jednom uspješnom bh.damom saznali smo uz koje pjesme možete pokrenuti ples cijele porodice, koje zdrave kolače možete pripremiti za užinu, što čitati, ali i dobili smo još par ideja kako prirediti mini iznenađenje za drugu osobu tijekom kućne izolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvezdana Stojaković jedno je od prvih lica FACE televizije, a osim kao urednica i voditeljica, simpatije javnosti ukrala je i kroz svoj blog Mama i Oblutak.
Vođenje jutarnjeg programa na televiziji od nje zahtjeva nešto drugačiji radni i dnevni ritam, a mi nismo mogli odoljeti da ne zavirimo u njeni dom te saznamo kako sada teče njeno usklađivanje obveza s mužem, Petrom i Alekom.

Kako pokazati empatiju i učiniti nešto lijepo za druge osobe tijekom #OstaniKući?

Nama je ova izolacija pomogla da se povežemo sa bliskim ljudima sa kojima nismo imali vremena da čujemo, da se „vidimo“ putem Skypea ili Vibera. Super je popiti prvu jutarnju kafu s mamom, kumom ili svekrvom, jer realno tko još ima taj luksuz u ovom ludom vremenu?

Prijedlog za knjigu koju vrijedi pročitati?

Ja trenutno i nemam baš vremena za čitanje knjiga, evo jednu sam razvukla već 15 dana jer dok pročitam Petru i Aleku, obavim sve aktivnosti, pročitam jednu dvije stranice i odlutam u san jer budem premorena kao dijete koje je dan provelo na selu :). Trenutno čitam, odnosno pokušavam „Paukova mreža“ od kraljice misterije Agate Kristi.

Koji filmovi i serije su se našli na vašoj 'to watch' listi u ovom periodu?

Tokom dana kada Alek zaspi nas troje iskoristimo priliku da pogledamo neki porodični film. Na našoj listi ovih dana bili su The Goonies i Karate Kid.

Prijedlozi za indoor i outdoor aktivnosti s djecom?

Jako je važno kreirati aktivnosti za klince, ali i za nas velike klince. Moji sinovi su različitog uzrasta pa sam mislila da će nam biti teško zadovoljiti potrebe svakog od njih, ali sreća Alek kao mlađi se pravi „veliki“ pa radi sve ono što radi Petar.
Ne izlazimo vani i poštujemo #ostanikuci i ne želimo da kršimo pravila.
Izađemo na balkon kada je lijepo vrijeme, uživamo u suncu i slušamo tihu muziku i planiramo gdje ćemo putovati kada sve ovo bude iza nas.


Na balkonu Petar piše i crta, kada smo unutra slikamo vodenim bojicama, iskreno mislim da više ja uživam :). Petar je taman bio krenuo u predškolsko, ali je to trajalo samo dvije sedmice tako da mu tata svaki dan pravi mini školicu, ima čas matematike, piše slova i crta svaki dan na neku novu temu. Iako je lopta predviđena za vani imamo mekane koje ne smetaju komšijama, pa igramo i fudbala :).
Ja sam prije dvije par sedmica imala operativni zahvat, pa ne smijem vježbati, a da nisam, sigurno bi imali i vrijeme kada vježbamo.
Mi smo jako vesela i živahna porodica pa svakog dana bar pola sata plešemo i pjevamo.

Koji je tvoj odabir za brzi i zdravi ručak ili užinu?

Za užinu ili poslasticu predlažem banana muffine koje sam naučila da pravim od prijateljice Naide koja je majstor za delicije.

Pjesme koje vas opuštaju u ovom periodu?

Pjesme koje slušamo su uglavnom dječje, mada imamo i našu listu za porodični ples na kojoj je prva čuvena Lambada.

Imaš li za nas preporuku za neku društvenu igru?

Igramo Čovječe ne ljuti se i slažemo kule od domina, mada najviše volimo sklapanje Lego kockica jer svako od nas se prepusti mašti i sklapa ono što želi. Alek je baš „ovisan“ o Lego čovječuljcima koje zove „čiki desk“ :).

Kako zadržati #feelgood vibru tijekom kućne izolacije?

Zadržati #feelgood vibru možemo samo ako zaista želimo da nam je lijepo, mi smo inače poznati po tome da smo non stop zajedno, skoro nikada nismo spavali razdvojeni, ručamo zajedno, kuhamo i obavljamo zajedno sve druge aktivnosti.
Ako neko od nas klone duhom, tu je drugi da odmah reaguje i da dozu energije.
Kako bi smo se osjećali dobro važno je da znamo da cijenimo ono što imamo, a to je porodica prije svega. Ovo je samo vrijeme koje nam pokaže bitno od nebitnog.

Kako prirediti mini iznenađenje za drugu osobu tijekom kućne izolacije?

Kako bi iznenadili osobu koja je s vama u izolaciji najvažnije je da je poznajete, eto pravo vrijeme da se zbližite i upoznate ako do sada niste ili ste vrijeme trošili na pogrešne stvari. Moja preporuka je da obradujete drage ljude nekom ukusnom slasticom, napišite mu čestitku i stavite ispod jastuka ili napišete partneru da ga volite na ogledalu u kupatilu.

Opet najvažnije je da razgovarate i slušate jedni druge nebitno da li je vama 30, a vašem mališanu 5 godina.

MAME RULZ , 31.3.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Zvezdana Stojaković

Podijeli:

Posljednje objavljeno