3 recepta koje trebaju isprobati ljubitelji sladoleda - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 recepta koje trebaju isprobati ljubitelji sladoleda

Tekst:

Marija Perić

GOURMET
4.4.2020.

Proljeće je ujedno i vrijeme kada se po prvi put odvažimo kupiti ili naručiti svoj prvi sladoled u sezoni. No #OstaniKuci inicijativa nas je inspirirala da svoj prvi ovosezonski sladoled napravimo doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je vjerovati ovim receptima, priprema domaćeg sladoleda kod kuće uopće nije komplicirana i zahtjeva korištenje sastojaka koje već imate u svom hladnjaku ili ostavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina stvar koja će vam teško pasti je činjenica da morate čekati da se sladoled ohladi u potpunosti.
Tri sjajna recepta za sladoled s kavom, vanilijom i Nutellom i keksima, otkrijte u nastavku.

ZDRAVI SLADOLED S BANANOM I VANILIJOM

SASTOJCI:

  • 4 zrele banane
  • mrvicu mlijeka (po potrebi)
  • ekstrakt vanilije

PRIPREMA:

Ogulite i nasjeckajte banane na komade. Položite u jednom sloju na pleh obložen papirom. Zamrznite dok ne bude jako kruto (najmanje 2 sata).

Ostavite da se banane odlede 5 minuta, a zatim prebacite u blender ili procesor za hranu. Izmiksajte do glatke smjese, strugajući stranice prema dolje i dodajući kap mlijeka prema potrebi.

Po želji dodajte ekstrakt vanilije.

Servirajte direktno iz blendera za mekanu konzistenciju. Za čvršću teksturu prebacite u duboku posudu i zamrznite 30 minuta, dok ne postane čvrsto.

SLADOLED SA KEKSIMA I NUTELLOM

Foto: freepik.com

SASTOJCI:

  • 2 šalice vrhnja
  • 2/3 šalice čokoladnog mlijeka
  • 3/4 šalice Nutelle ili bilo kojeg namaza od lješnjaka ili čokolade
  • 3/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 1 - 1 1/2 šalice zdrobljenih Oreo kolačića ili kolačića po izboru

PRIPREMA:

U blenderu pomiješajte čokoladno mlijeko, Nutellu, šećer, sol i vaniliju dok ne postanu kremasti i glatki.

Stavite blender u frižider dok se ne ohladi. Nakon što se ohladi, stavite u zamrzivač na 45 minuta.

Izvadite iz zamrzivača i miješajte 15-20 sekundi. Izlijte u tanjur za posluživanje, poklopite i stavite natrag u zamrzivač na još 45 minuta.

Izvadite iz zamrzivača i umutite. Dodajte Oreo kolačiće i lagano umiješajte, pa vratite u zamrzivač na još 45 minuta. Ponovite postupak još jedan do dva puta, obično samo jednom. Ostavite u zamrzivaču dok se potpuno ne sjedine, stvrdnu i ne budu spremne za posluživanje.

Ovaj sladoled će se rastopiti brže od vašeg tipičnog sladoleda kupljenog u trgovini. Poslužite odmah kad izvadite iz zamrzivača.

KLASIČNI SLADOLED OD VANILIJE

Foto: freepik.com

SASTOJCI:

  • 3 šalice punomasnog mlijeka
  • 2 šalice vrhnja
  • 1/2 šalica šećera
  • 1/4 žlice soli
  • 1 mahuna vanilije ili ekstrakt vanilije
  • 5 žumanjaka


PRIPREMA:

Umutite prvih 5 sastojaka u veliku, tešku tavu. Kuhajte na srednje jakoj vatri, često miješajući, 4 minute, ili dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane vruća. Postepeno umutite oko 1 šalicu vruće mliječne smjese u žumanjke. Smjesu žumanjka umutite u preostalu mliječnu smjesu. Kuhajte na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, 8 do 10 minuta ili dok se smjesa ne zgusne.

Ulijte smjesu kroz tanko cjedilo od žičane mreže u zdjelu. Ohladite 8 do 24 sata.

Kada se ohladi, poslužite hladno i uživajte u svom domaćem sladoledu od vanilije.

***

Naslovna fotografija: freepik.com
Tekst: Marija Perić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno