TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 25.4.2022.

Bilo da uživate u raznovrsnoj prehrani ili imate određen popis namirnica koje jedete, kontrola unosa šećera uistinu je pravi izazov.


Naime, konzumiranje velike količine šećera svakodnevno može imati štetnih posljedica za naše zdravlje. Brojna studija dokazuju da prekomjerne količine mogu uzrokovati pretilost, dijabetes tipa 2, karijes, srčane bolesti i rak. Upravo zbog toga istražili smo što se događa u organizmu kada umanjimo unos šećera. 

Želja za slatkišima će se prvo povećati

Tijekom unosa namirnica koje obiluju šećerom u organizmu oslobađa se dopamin koji uzrokuje ovisnost. Stoga nagli prestanak konzumiranja 'slatkog' može izgledati kao mali izazov. Naime, mogu se pojaviti simptomi poput glavobolje i veće želje za slatkišima. 


Smanjuje se rizik od osjećaja nervoze

Svakodnevni unos pretjeranih količina šećera u organizam može dovesti do promjena raspoloženja. Ukoliko se odlučite za detox od šećera ili pak na količinski ograničen unos, stručnjaci savjetuju konzumaciju ribe, cjelovitih žitarica kao i voća i povrća. 

Vaša koža će sporije stariti

Smanjeni unos rafiniranog šećera može znatno utjecati na izgled naše kože, kako kod zaglađivanja naše kože tako i kod usporavanja procesa starenja. Naime, konzumacijom šećera možemo izazvati uobičajene kožne probleme poput akni, zbog toga što prilikom porasta razine šećera u krvi tijelo otpušta inzulin. Višak inzulina uzrokuje povećanje proizvodnje lojnih žlijezda, a dodatna masnoća na koži povećava rizik od akni.


Foto:Pexels

* * *
Naslovna fotografija: Pexels


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!