TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 17.5.2022.
Četvrto izdanje OREA Art Marketa održat će se 5.6.2022. u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH.
Ovaj jedinstveni prodajni sajam rukotvorina sa bh. etiketom, namijenjen je svim generacijama i već tradicionalno okuplja bh. kreativce i nudi spoj ugodnog ambijenta sa fantastičnom ponudom ručno rađenih proizvoda, gastro slastica i odlične zabave. OREA Art Market ove godine okupit će 57 učesnika koji će predstaviti svoje rukotvorine i zanimljive i unikatne proizvode.
„OREA Art Market iz godine u godinu okuplja sve više bh. brendova koji kroz našu platformu imaju priliku da predstave i prodaju svoje proizvode. Posebno nas raduje činjenica da svake godine imamo sve veći interes javnosti i podršku javnih ličnosti iz raznih društvenih i političkih sfera.”, izjavila je Senita Slipac, suosnivačica i direktorica OREA-e.
U dosadašnja tri izdanja Art Marketa uživalo je preko 10.000 posjetilaca, koji su isti opisali kao savršeno mjesto i način za provesti kvalitetno vrijeme s porodicom i prijateljima, te izabrati jedinstven poklon za dragu osobu. Zahvaljujući saradnji sa UniCredit bankom, posjetioci će proizvode koje odaberu moći platiti i karticom, uz posebne pogodnosti ukoliko budu koristili Visa kartice.
Amra Džeko, suosnivačica i brend ambasadorica OREA-e, ističe kako je ova platforma prepoznata kao jedinstveno mjesto za promociju i prodaju unikatnih bh. proizvoda te umrežavanje malih biznisa koji svojim poduzetničkim idejama doprinose jačanju kreativne industrije u BiH i motiviraju i druge da prate njihov primjer.
Kako bi ugođaj za cijelu porodicu bio potpun, u prekrasnom ambijentu Botaničke bašte Muzeja, i ove godine tokom Art Marketa bit će organizirana zabava za mališane. Dječji kutak bit će ispunjen kvalitetnim sadržajima kao što su animacije, crtanje na platnu, kreativne radionice, časovi pravljenja sapuna i razne društvene igre.
Ulaznice na Art Market koštaju 2KM, a sav prihod od prodaje ulaznica bit će doniran udruženju Srce za djecu oboljelu od raka za potrebe Roditeljske kuće u kojoj borave roditelji sa djecom oboljelom od karcinoma. Pored toga, izlagači će od prodaje svojih proizvoda donirati 5% za ovu plemenitu akciju, a svi posjetioci će i na licu mjesta moći kupiti proizvode ovog udruženja, te se na njihovom štandu upoznati sa radom Roditeljske kuće. Do sada je kroz ovu humanitarnu akciju prikupljeno više od 20.000 KM.
***
Naslovna fotografija: Orea Art Market PR
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!