TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 21.2.2025.
Pogledajte razgovor s Alisom Čajić
https://www.youtube.com/watch?v=Kq04bpjU78s
Orah je jedan od najpopularnijih sastojaka u kolačima i tortama.
Njegova bogata, orašasta aroma savršeno se slaže s čokoladom, medom i vanilom, a ujedno pruža i brojne zdravstvene benefite. U nastavku donosimo tri fantastična recepta koja će vas osvojiti, od brzog kolača s orasima i medom, preko klasične orah torte bez brašna, pa sve do mekanog rolata s orasima i čokoladom.
Bez obzira da li ste profesionalni kuhar ili entuzijastični domaći kuhar, otkrivanje novih kombinacija s orasima pruža priliku da se svaki put iznenadite novim ukusom i aromom.
Orah u kolačima
Orah nije samo ukusan dodatak poslasticama, već i prava nutritivna bomba. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vitaminima koji blagotvorno utiču na zdravlje srca, mozga i kože. Pored toga, njegova hrskava tekstura i pun ukus čine svaki kolač još primamljivijim.
Kada se radi o pripremi kolača, torti i peciva, orasi se pokazuju kao izvanredan sastojak koji ne samo da obogaćuje ukus, već i teksturu svake poslastice. Kombinovanjem oraha s medom, čokoladom ili voćem, postiže se savršena ravnoteža između slatkoće i bogatog orašastog okusa.
Na primjer, u sočnom kolaču s orasima i medom, prirodna slatkoća meda lijepo se dopunjuje s intenzivnim ukusom oraha, stvarajući desert koji nije samo ukusan, već i zdrav. Takve kombinacije nisu slučajne, one se temelje na tradiciji i naučnim istraživanjima koja potvrđuju da prirodni sastojci mogu dodatno obogatiti nutritivnu vrijednost jela.
Sočni kolač s orasima i medom
Ovaj jednostavan kolač spaja slatkoću meda i orahe u savršeno mekan desert. Idealan je za brzu pripremu kada želite nešto ukusno uz kafu ili čaj.
Sastojci
Priprema
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte mlijeko, ulje i med, pa dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte orahe, brašno, prašak za pecivo i so. Spojite obje smjese i lagano promiješajte. Sipajte u pleh i pecite na 180°C oko 30 minuta. Ohladite i po želji prelijte medom ili čokoladnim prelivom.
Klasična orah torta (bez brašna)
Ova bogata i kremasta torta je savršena za posebne prilike. Bez brašna je, što je čini odličnim izborom za one koji žele laganiju verziju deserta.
Sastojci
Za koru:
Za fil:
Priprema
Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svijetla i kremasta. Dodajte orahe, kakao i prašak za pecivo. Umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umješajte u smjesu. Sipajte smjesu u kalup i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Kada se ohladi, presijecite koru na pola. Za fil zagrijte pavlaku i dodajte čokoladu, miješajte dok se ne otopi. Namažite fil između kora i preko torte, pa ostavite u frižideru da se stegne.
Brzi rolat s orasima i čokoladom
Ako volite rolade, ovaj recept će vas oduševiti. Mekana korica i bogat čokoladni fil s orasima čine ga savršenim desertom za svaku priliku.
Sastojci
Za koru:
Za fil:
Priprema
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Sipajte na pleh obložen papirom i pecite 10-12 minuta na 180°C. Pečenu koru prebacite na vlažnu krpu i urolajte dok je još topla. Za fil, zagrijte pavlaku i otopite čokoladu u njoj, dodajte orahe. Premažite koru, urolajte i stavite u frižider da se stegne.
Savjeti za savršene kolače s orasima
Ako želite da vaši kolači budu ukusni i sočni, pratite ove savjete: Koristite sveže orahe – stari orasi mogu biti gorki. Nemojte ih prepeći – orasi su već puni ulja i lako izgube vlagu. Kombinujte ih s čokoladom, vanilom ili cimetom – ovi ukusi se savršeno slažu. Čuvajte orahe u zamrzivaču – tako će ostati sveži duže vrijeme.
Zaključak
Orah je svestrani sastojak koji može obogatiti razne kolače, torte i peciva. Bilo da pravite jednostavan kolač s orasima i medom, raskošnu orah tortu bez brašna ili brzinski rolat s čokoladom i orasima, ovi recepti će sigurno zadovoljiti vaša nepca.
Pored pomenutog orasi imaju i značajan kulturni i historijski značaj. U mnogim kulturama, orasi su simbolizirali bogatstvo i blagostanje, a njihova upotreba u tradicionalnim receptima prenosila se s generacije na generaciju. Danas, u modernoj kuhinji, orasi se koriste u raznim inovativnim receptima, gdje se spajaju sa savremenim sastojcima i tehnikama pripreme kako bi se stvorile poslastice koje zadovoljavaju najzahtjevnije ukuse.
Bilo da se radi o klasičnoj torti bez brašna ili modernom rolat desertu, orasi dodaju posebnu notu koja čini svako jelo jedinstvenim. Koji od ovih recepata ćete prvo isprobati?
* * *
Foto: Pexels.com
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!