TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 21.2.2025.


Pogledajte razgovor s Alisom Čajić 


https://www.youtube.com/watch?v=Kq04bpjU78s


Orah je jedan od najpopularnijih sastojaka u kolačima i tortama.

Njegova bogata, orašasta aroma savršeno se slaže s čokoladom, medom i vanilom, a ujedno pruža i brojne zdravstvene benefite. U nastavku donosimo tri fantastična recepta koja će vas osvojiti, od brzog kolača s orasima i medom, preko klasične orah torte bez brašna, pa sve do mekanog rolata s orasima i čokoladom.




Bez obzira da li ste profesionalni kuhar ili entuzijastični domaći kuhar, otkrivanje novih kombinacija s orasima pruža priliku da se svaki put iznenadite novim ukusom i aromom.


Orah u kolačima 

Orah nije samo ukusan dodatak poslasticama, već i prava nutritivna bomba. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vitaminima koji blagotvorno utiču na zdravlje srca, mozga i kože. Pored toga, njegova hrskava tekstura i pun ukus čine svaki kolač još primamljivijim. 




Kada se radi o pripremi kolača, torti i peciva, orasi se pokazuju kao izvanredan sastojak koji ne samo da obogaćuje ukus, već i teksturu svake poslastice. Kombinovanjem oraha s medom, čokoladom ili voćem, postiže se savršena ravnoteža između slatkoće i bogatog orašastog okusa.

Na primjer, u sočnom kolaču s orasima i medom, prirodna slatkoća meda lijepo se dopunjuje s intenzivnim ukusom oraha, stvarajući desert koji nije samo ukusan, već i zdrav. Takve kombinacije nisu slučajne, one se temelje na tradiciji i naučnim istraživanjima koja potvrđuju da prirodni sastojci mogu dodatno obogatiti nutritivnu vrijednost jela.





Sočni kolač s orasima i medom 

Ovaj jednostavan kolač spaja slatkoću meda i orahe u savršeno mekan desert. Idealan je za brzu pripremu kada želite nešto ukusno uz kafu ili čaj.

Sastojci

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike meda
  • Prstohvat soli

     




Priprema 

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte mlijeko, ulje i med, pa dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte orahe, brašno, prašak za pecivo i so. Spojite obje smjese i lagano promiješajte. Sipajte u pleh i pecite na 180°C oko 30 minuta. Ohladite i po želji prelijte medom ili čokoladnim prelivom.




Klasična orah torta (bez brašna) 

Ova bogata i kremasta torta je savršena za posebne prilike. Bez brašna je, što je čini odličnim izborom za one koji žele laganiju verziju deserta.

Sastojci 

Za koru:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 1 kašika kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 100 g tamne čokolade

     




Priprema

Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svijetla i kremasta. Dodajte orahe, kakao i prašak za pecivo. Umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umješajte u smjesu. Sipajte smjesu u kalup i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Kada se ohladi, presijecite koru na pola. Za fil zagrijte pavlaku i dodajte čokoladu, miješajte dok se ne otopi. Namažite fil između kora i preko torte, pa ostavite u frižideru da se stegne.




Brzi rolat s orasima i čokoladom 

Ako volite rolade, ovaj recept će vas oduševiti. Mekana korica i bogat čokoladni fil s orasima čine ga savršenim desertom za svaku priliku.

Sastojci 

Za koru:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 g brašna
  • 50 g mljevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 200 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
  • 50 g sjeckanih oraha



 

Priprema

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Sipajte na pleh obložen papirom i pecite 10-12 minuta na 180°C. Pečenu koru prebacite na vlažnu krpu i urolajte dok je još topla. Za fil, zagrijte pavlaku i otopite čokoladu u njoj, dodajte orahe. Premažite koru, urolajte i stavite u frižider da se stegne.





Savjeti za savršene kolače s orasima 

Ako želite da vaši kolači budu ukusni i sočni, pratite ove savjete: Koristite sveže orahe – stari orasi mogu biti gorki. Nemojte ih prepeći – orasi su već puni ulja i lako izgube vlagu. Kombinujte ih s čokoladom, vanilom ili cimetom – ovi ukusi se savršeno slažu. Čuvajte orahe u zamrzivaču – tako će ostati sveži duže vrijeme.




Zaključak 

Orah je svestrani sastojak koji može obogatiti razne kolače, torte i peciva. Bilo da pravite jednostavan kolač s orasima i medom, raskošnu orah tortu bez brašna ili brzinski rolat s čokoladom i orasima, ovi recepti će sigurno zadovoljiti vaša nepca. 




Pored pomenutog orasi imaju i značajan kulturni i historijski značaj. U mnogim kulturama, orasi su simbolizirali bogatstvo i blagostanje, a njihova upotreba u tradicionalnim receptima prenosila se s generacije na generaciju. Danas, u modernoj kuhinji, orasi se koriste u raznim inovativnim receptima, gdje se spajaju sa savremenim sastojcima i tehnikama pripreme kako bi se stvorile poslastice koje zadovoljavaju najzahtjevnije ukuse.




Bilo da se radi o klasičnoj torti bez brašna ili modernom rolat desertu, orasi dodaju posebnu notu koja čini svako jelo jedinstvenim. Koji od ovih recepata ćete prvo isprobati?

* * *
Foto: Pexels.com


Bonjour

Posjetili smo Espresso Garden i da, ovdje možete probati engleski tost sa tri vrste sira

TEKST: Adelisa Mašić

Posjetili smo Espresso Garden i da, ovdje možete probati engleski tost sa tri vrste sira Posjetili smo Espresso Garden i da, ovdje možete probati engleski tost sa tri vrste sira

U užurbanom ritmu glavnog grada, otkrili smo novo mjesto koje unosi mir u svaki trenutak dana.

Espresso Garden, smješten u sklopu Sarajevo City Centra, izgleda poput male bašte sakrivene u urbanoj vrevi, prostor u kojem jednako uživate u doručku, pauzi za kafu ili laganoj večeri.


bonjour_ba06espresso_garden

bonjour_ba04espresso_garden

U prvoj posjeti probali smo granolu s voćem, mango panna cottu i macchiato: kombinaciju koja je savršeno otvorila jutro i pokazala kako je doručak u Espresso Gardenu mali ritual. 


bonjour_ba03espresso_garden

bonjour_ba01espresso_garden

Upravo doručak zauzima posebno mjesto na meniju, od francuskog kroasana do avokado tosta ili engleskog tosta sa tri vrste sira.

 



No, Espresso Garden nudi mnogo više od jutarnje doze energije. Na meniju su i bečka šnicla, losos steak u teriyaki umaku ili piletina s avokadom u sweet chili sosu. 


bonjour_ba05espresso_garden

bonjour_ba10espresso_garden

Ljubitelji mediteranske kuhinje ovdje će pronaći salate i lagane opcije, dok oni koji prvo gledaju slatki dio na meniju, ne bi trebali propustiti artisan sladoled izrađen po italijanskoj recepturi, naročito u affogato verziji s vrhunskom kafom.


bonjour_ba13espresso_garden

bonjour_ba14espresso_garden

Prostor je uređen tako da kombinuje prirodne tonove s modernim detaljima, što ga čini idealnim mjestom za druženje, rad na laptopu ili kratki predah između sastanaka. 


bonjour_ba02espresso_garden

Uz zdrav meni, svježe sokove i razne specijalitete na bazi espressa, Espresso Gardeen postaje adresa kojoj se rado vraćaš.

 

Bonjour.ba produkcija 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!