Opadanje kose poslije poroda – zašto se događa i što može pomoći? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Opadanje kose poslije poroda – zašto se događa i što može pomoći?

Tekst:

Marija Perić

MAME RULZ
13.1.2023.

Naći se u ulozi majke jedan je od jedinstvenih osjećaja, koji koliko god da nam je puta prepričan, bude sasvim osoban i drugačiji za svaku od nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tijekom devet mjeseci (ali i ranije) nastojimo se informirati o pojedinostima vezanim za zdravlje djeteta, odgoj, ali i vlastito zdravlje. Pregledavajući sve te informacije i savjete primijetit ćete kako brojne mame prolaze značajno opadanje kose poslije poroda.

To iskustvo iskusile su mnoge žene, no sigurne smo da želite znati zašto se opadanje kose uopće događa tako naglo nakon poroda. Osim što smo saznali zašto, otkrivamo i kako pripomoći vlastitoj kosi. Više u nastavku.
 

Zašto se događa opadanje kose poslije poroda?
 

Najveći utjecaj na opadanje kose nakon porođaja imaju hormoni. Njihova promjena u periodu tijekom trudnoće i nakon trudnoće ima direktan utjecaj na rast i opadanje kose.

 U trudnoći, vaše opadanje kose se smanjuje zbog pojačanog volumena krvi i cirkulacije, ali i radi lučenja hCG (humani korionski gonadotropin) hormona. Uz ovaj hormon, dok ste trudni dodatno se luče i hormoni progesteron, estrogen, oksitocin i prolaktin. Estrogen je u trudnoći također zaslužan za sporije opadanje kose.

 Nakon rođenja djeteta, lučenje hormona naglo opada i vraća se u ravnotežu unutar 24 h, no to uzrokuje da vaša kosa prolazi kroz promjene. U kratkom periodu će nastojati nadoknaditi sve opadanje koje je stalo tijekom trudnoće i zbog toga će opadati više nego što ste navikli.

 

Koliko dugo traje opadanje kose poslije poroda?
 

Iako se čini kao da je riječ o velikom opadanju kose, to ne treba stvarati paniku. Ovaj proces može nastupiti već par dana nakon poroda i trajati i do godinu dana. U svakom slučaju, ako se javlja zabrinutost s vaše strane, ili primijetite neuobičajeno veliko opadanje kose ili druge promjene, svakako kontaktirajte svog doktora/icu, posebice ako se nastavi i nakon godinu dana.

 Što može pomoći kod opadanja kose poslije porođaja?
 

Dobar početak može biti u vašoj svakodnevnoj prehrani, jer upravo kroz hranu možete nadoknaditi vitamine koji su vam potrebni. Neki od njih su vitamin C koji se krije u špinatu, blitvi i drugom zelju, zatim vitamin D koji se nalazi u jajima i omega-3 masne kiseline skrivene u ribi.

 Također, možete dodati i suplemente u svoju svakodnevicu. Oni ne mogu biti zamjena vašim obrocima ali mogu pomoći vašem tijelu dodajući nutrijente, no svakako se posavjetujte sa stručnjacima koje suplemente birati sukladno vašem trenutnom stanju. 

 Također, uz dobru ishranu, trebali biste umanjiti tretiranje kose, kako kroz češljanje, tako i oblikovanje kose uz uvijače i pegle.
 

***
Foto: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno