TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 17.12.2012.
Čime volimo sladiti predstojeće blagdanske dane Blagdani iz nas uvijek izvuku ono najbolje. I pored svih obveza koje donose ovi festivni dani, ne možemo si pomoći, razina energije nam je ekstremno visoka, a mjera dobrog raspoloženja katkad i pretjerana. Barem ako je suditi po pogledima koje privučemo dok glasno pjevušimo "Let it snow" dok u trgovini punimo kolica sastojcima za svakoj
Kako naša blagdanska trpeza obiluje ukusnim kulinarskim majstorijama, odlučili smo s vama podijeliti barem jedan njen djelić.
Ana Perić, kreativna direktorica i glavna urednica MODAMO.info
Blagdani me nekako uvijek asociraju na kamin u kojem pucketa vatra, mušku pidžamu, tanku dekicu od flisa s nekim uzorkom, kuhano vino, naranče i lampice na boru. Vrijeme je to koje zbilja volim provoditi u domu, okružena najdražim mi ljudima u atmosferi prožetoj mirisima ukusne domaće hrane, vanilije šećera, ruma, topljene čokolade i mljevenih oraha.
Kada smo na sastanku uredništva odlučili da ćemo s vama, dragi naši čitatelji podijeliti naše najdraže blagdanske recepte, za mene nije bilo dvojbe, unatoč tomu što bi u domeni dragih blagdanskih jela mogla napisati cijelu kuharicu, ali blagdani mi nisu blagdani bez oblatni. I to ne bilo kakvih oblatni, nego onih napravljenih prema receptu moje mame. A gospođa Perić kaže:
Priprema:
Na uređaju koji može reproducirati glazbu, upalite album s blagdanskim pjesmama koje izvodi Frank Sinatra. Budite sigurni da ste album upalili na 'repeat' i da će vas ova glazbena podloga pratiti tijekom kompletnog procesa pravljena oblatni. Rasporedite se s dragim vam osobama na način da jedna osoba ili jedna grupa ljudi jaja umuti sa šećerom. Druga grupa neka samlje petit keks, a treća neka otopi čokoladu na pari. Vi tada umiješajte jaja sa šećerom, mljeveni keks i otopljenu čokoladu mikserom, a dok vi miješate neka vam jedna osoba u smjesu doda margarin nakon čega ćete sve sjediniti.
Dok se smjesa ohladi, vi na radnu površinu rasporedite listove oblatni tako da svaka grupa nanese smjesu na jednu oblatnu nakon čega ćete ih spojiti tako što ćete ih naslagati jednu na drugu pazeći da je gornji, zadnji list oblatne čist, bez smjese. Za potpuni uspjeh kolača preporučljivo je da vrijeme dok se smjesa hladi provedete tako što ćete svima uključenima u proces pravljena kolača natočiti domaći liker i nazdraviti za još puno sretnih, zajedničkih blagdana.
Anja Stojkić, izvršna urednica MODAMO.info
Blagdani mi ove godine donose jedno posve novo iskustvo. Premda ću ih kao i obično provesti sa obitelji i najdražima, po prvi put, pored roditeljskog, imam i vlastiti dom koji moram urediti, vlastite goste koje trebam ugostiti vlastitom hranom i pićem koje trebam pripraviti. Hohoho, bit će veselo! :)
Bor je već okićen, i to u društvu dobrih prijatelja, miris kuhanog vina širi se po domu gotovo svake večeri, a moja sustanarka i ja polako krećemo i s pripremama blagdanskih slastica. Ipak, bez obzira na sve medenjake, šape, orašnice i breskvice, na listi mojih omiljenih blagdanskih slatkiša je nešto - slano.
Još odmalena bih se zalijepila za štednjak onog trenutka kada bih vidjela da se u njemu peku kiflice sa sirom. I bez obzira na mamina upozorenja da ih ne jedem vruće, svake godine bih bez iznimke završila jezika spaljenog vrelim tijestom i sirom. Svoju blagdansku tradiciju ne planiram kvariti ni ove godine! :)
Navedeni sastojci dovoljni su za otprilike 4 pleha kiflica. Za spremanje kiflica trebat će vam dosta dugo vremena, pa ih pokušajte praviti na slobodan dan. Prvo što morate uraditi je staviti kocku sirovog kvasca u pola litre toplog mlijeka i ostaviti da odstoji dok kvasac ne zapjeni.
Kada se to dogodi, spremni ste za spravljanje tijesta. U kilogram brašna zamutite tri žumanjca, jednu čašu jogurta, jednu šalicu ulja i mlijeko s kvascem. U smjesu dodajte malo šećera i soli po želji. Rekla bih vam točnu količinu soli koju stavim, ali je ona i meni misterija, pa ću, u stilu svoje mame, radije reći - odokativno.
Tijesto ostavite da odstoji nekoliko sati. Kada nadođe, zamijesite i ostavite da odstoji bar još satak.
Nakon toga, tijesto razdijelite u šest kuglica.
Kiflice punimo svježim sirom u koji zamutimo jedno jaje i malo soli ukoliko je sir neslan.
Pripremite pleh na kojem ćete praviti kiflice tako što ćete ga malo namastiti uljem. Bilo bi poželjno da imate dva pleha, kako biste mogli motati nove kiflice, dok se prethodno pripremljene peku.
Sa strane zamutite jedno žumanjce i malo soli.
Pećnicu ugrijte na 200 °C.
Na radnu plohu pospite malo brašna i dobro razvaljajte jednu kuglicu tijesta. Kuglicu izrežite uzduž i poprijeko u četiri poteza, tako da dobijete osam približno jednakih trokutića (kao kad režete okruglu pizzu).
Na širi dio trokutića stavite sir i premotajte tijesto od šireg ka užem dijelu. Kiflicu premotajte tako da vam uski kraj bude na dnu, da se kiflica ne bi razmatala pri pečenju. Nakon što napunite jedan pleh, sve kiflice premažite prethodno zamućenim žumanjcem, kako bi dobile lijepu žutu boju. Potom ih ukrasite sezamom, kimom, makom, origanom ili nekim drugim sjemenkama i travkama po vlastitom izboru. Na svaku kiflicu također stavite i malu krišku maslaca (približnih dimenzija 3x1 cm :) )
Prva tura je spremna za pečenje!
Pecite ih dok ne poprime lijepu žutu boju, a pri isprobavanju nemojte biti poput mene pa spržiti jezik.
Postupak ponavljajte dok sve kiflice ne budu pečene, a potom se javite na moj mail s pozivom na degustaciju :)
Dobar tek i ugodni blagdani!
Dijana Perić, modna novinarka
Kuhinja je oduvijek bila najbolje mjesto za okupljanje cijele obitelji., pogotovo ako se radi o sedmeročlanoj u vrijeme blagdana. Dok mama s pregačom „Najbolja mama na svijetu“ pokušava napokon pomiješati vanilin šećer s medom i grožđicama, obično sa sestrama znatiželjno promatram kako nastaje mamina štrudla. A onda dođe i tata, koji sa kraja stola dodaje par vlastitih savjeta i po tko zna koji put, pita koliko ono treba štrudli da se ispeče. Istina i sama ponekad pomažem u mljevenju oraha i pravljenju snijega od bjelanjaka, no, ipak, kada je u pitanju the štrudla sa orasima, mama malo što prepušta slučaju.
S malo mlijeka i šećera umiješajte kvasac,neka se digne. Izmiješajte žumanjke,jaja,sol,vanilin šećer, rum, vrhnje, šećer i limunovu koricu. Dodajte brašno,dignuti kvasac i ostatak mlijeka. Kuhačom tucite tijesto dok se počne odvajati od posude i pojave mjehurići.Tijesto stavite dizati na toplo dok se ne udvostruči. Ponovo ga istucite, stavite na pobrašnjenu dasku i podijelite na dva dijela. Premijesite, razvaljajte - 1,5 cm, premažite nadjevom, čvrsto savijte, stavite u namašćen lim 20×36cm i pustite ga da se diže. Kad se udvostruči, pecite oko 50 minuta do 1 sat na 180-200°C. Pečeno pokrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi. Po želji posipajte šećerom u prahu. Ako se kolač naglo zapeče, dalje ga pecite pokrivenog folijom ili masnim papirom, da ne bude jako taman.
P.S. Mala mamina tajna: Par žlica ruma i limunova korica u ovoj kuharskoj priči nikada nisu na odmet.
Monika Šimunac, modna novinarka
Lampice, šljokice, darivanje, ukusna hrana, vrijeme provedeno s obitelji, čine da mi prosinac bude u top dva najdraža mjeseca u godini. A još i zimski praznici i odmor od knjiga.
Kada smo dobili zadatak da napravimo blagdanski recept, odmah sam u glavi imala jedno. Američki brownies!
Provjereni, ukusni, svi ih vole (činjenica), i najbolje od svega je to da su vrlo jednostavni za napraviti.
Pošto ja ne volim eksperimentirati s novim okusima, mnoštvo čokolade nasjeckane u velike kocke, čini se kao najbolja ideja. Komplicirane recepte ostavljam hrabrijima.
4 jaja, pjenasto izmiješajte sa vanilin šećerom i 100 g šećera. Zatim dodajte 150g maslaca, 150g omekšane čokolade i isto toliko brašna sa praškom za pecivo. Zatim tu smjesu pospete čokoladom i stavite u namašćenu tepsiju, da se peče u pećnici na temperaturi od 200°C.
Za otprilike 25 minuta, vaši browniesi su gotovi i spremni za degustiranje.
Naravno po želji možete dodati indijske orašćiće, bademe, lješnjake, voće ili bilo šta drugo, što vam padne na pamet.
Ovo može biti ideja i za darivanje. Uz čašu čokoladnog mlijeka servirajte vašim bliskim osobama. :)
A vama dragi naši želim sretne i uspješne nadolazeće praznike, i da u Novu Godinu uđete sretni i nasmijani. Znate kako se kaže : "Kako Novu Godinu dočekaš, takav će ti biti i ostatak godine."
Sretne i ukusne blagdane želi vam uredništvo portala MODAMO.info!
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Zašto se neki ljudi svaki dan bude s osmijehom, dok drugi jedva čekaju da dan završi? Nije to samo stvar sreće ili okolnosti. Tačnije, sve počinje i završava s jednim jednostavnim, ali moćnim ritualom.
Tajna uživanja u svakom danu nije u nečemu kompliciranom, već u svakodnevnim stvarima koje, iako često neprimjetne, čine razliku između stresa i sreće.
Koji je to tajni sastojak? Otkrivamo ga kroz nekoliko jednostavnih, ali moćnih navika.
Prvi korak: Posvetite se sebi ujutro – uz Fontanu
Nekad zaboravimo, ali najvažnija stvar koju možete učiniti ujutro je posvetiti se samo sebi. Jutro je vaše vrijeme.
Uzmite nekoliko minuta da osjetite mir, dok vam energija raste s prvim gutljajem Franck cappuccina s okusom Fontane. Zašto baš on? Novi okus, isti užitak! Ova kombinacija svježe mente i tamne čokolade bit će kao tihi poziv da se opustite i zaronite u dan. Bez buke, bez žurbe.
Na početku dana, kada je mir i tišina još uvijek prisutna, dopustite sebi da se potpuno usmjerite na sebe. Nemojte odmah razmišljati o svim obavezama koje vas čekaju. Napravite to vrijeme za meditaciju, jednostavno uživajte u tišini ili na trenutak zaronite u samoću. Svježina svakog gutljaja pomoći će vam da se resetujete i usmjerite energiju prema onome što vas čeka. To je prvi korak prema postavljanju temelja za ostatak dana.
Drugi korak: Napravite pauzu za uživanje – uz Bajaderu
Ovdje dolazi trenutak koji mnogi zanemaruju, a zapravo je ključan. Pauza. Često se nađemo u petlji, kad misli ne prestaju i obaveze pritisnu. Uzmite tu pauzu, isključite sve oko sebe i dajte svom umu potreban predah. Bez krivnje. Bez osjećaja da ne radite nešto korisno. Čak i nekoliko minuta može napraviti veliku razliku. U tom trenutku, uz Franck cappuccino s okusom Bajadere, prepustite se uživanju.
Novi okusi osmišljeni su tako da zadrže karakteristike svojih čokoladnih uzora, a s okusom Bajadere otkrivate aromu nugata i prženih badema, čineći ovaj cappuccino pravim malim luksuzom u vašem danu.
Iako su obaveze stalno prisutne, važno je znati kako isključiti svoj um na nekoliko minuta. Isprobajte tehniku „mindfulness“. Dakle, potpuno se fokusirajte na to što pijete i osjećajte svaki gutljaj. Onda samo dišite i usmjerite misli na mir. Kad se opustite, mozak se resetuje, a stres nestaje.
Treći korak: Oslobodite se rutine – uz Griotte
Ovdje ulazimo u fazu gdje ste već u svom opuštenom outfitu. Oslobodite se rutine i promijenite ritam. Taj je trenutak zapravo i najdragocjeniji. U udobnosti svog doma, dok uživate u Franck cappuccinu s okusom Griotte, vi ste u svom „elementu“. U tom trenutku, ništa vas ne ometa. Nema žurbe, samo vi i vaš cappuccino s okusom Griotte koji kombinira tamnu čokoladu s voćnim notama višnje, donoseći taj savršen balans slatkog i kiselog koji će vašim čulima pružiti pravo zadovoljstvo.
Ako želite, pokušajte sebi kreirati "obavezan" ritual u isto zadato vrijeme i isto mjesto. Uz cappuccino, upalite mirisnu svijeću ili samo uživajte u tišini i smanjenoj rasvjeti. Ovaj korak je bitan za vašu unutrašnju ravnotežu jer kad se potpuno opustite, vi ste u punoj snazi.
Gdje se mogu pronaći novi Franck cappuccino proizvodi?
Svi su dostupni ne samo u maloprodaji, nego i u mnogim ugostiteljskim objektima i na Franck webshop - u. Možete uživati u toploj ili hladnoj verziji, sami ili sa društvom, prilagodljivo baš za svaki trenutak. Namijenjeni su svima koji znaju cijeniti pravi užitak! Uzmite pauzu, opustite se i dopustite svakom gutljaju da vam donese savršen trenutak.
Svaka sitnica koja vas podsjeća da se posvetite sebi, uzmete pauzu i oslobodite rutine, zapravo je ulaganje.
Kroz ove korake, ne samo da ćete podići energiju, već ćete naučiti kako se opustiti i uživati u malim stvarima koje čine dan posebnim. Naravno, s cappuccinom u ruci.
* * *
Foto: Promo
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!