TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 17.12.2012.

Čime volimo sladiti predstojeće blagdanske dane    Blagdani iz nas uvijek izvuku ono najbolje. I pored svih obveza koje donose ovi festivni dani, ne možemo si pomoći, razina energije nam je ekstremno visoka, a mjera dobrog raspoloženja katkad i pretjerana. Barem ako je suditi po pogledima koje privučemo dok glasno pjevušimo "Let it snow" dok u trgovini punimo kolica sastojcima za svakoj

Kako naša blagdanska trpeza obiluje ukusnim kulinarskim majstorijama, odlučili smo s vama podijeliti barem jedan njen djelić.

Ana Perić, kreativna direktorica i glavna urednica MODAMO.info

Blagdani me nekako uvijek asociraju na kamin u kojem pucketa vatra, mušku pidžamu, tanku dekicu od flisa s nekim uzorkom, kuhano vino, naranče i lampice na boru. Vrijeme je to koje zbilja volim provoditi u domu, okružena najdražim mi ljudima u atmosferi prožetoj mirisima ukusne domaće hrane, vanilije šećera, ruma, topljene čokolade i mljevenih oraha.
Kada smo na sastanku uredništva odlučili da ćemo s vama, dragi naši čitatelji podijeliti naše najdraže blagdanske recepte, za mene nije bilo dvojbe, unatoč tomu što bi u domeni dragih blagdanskih jela mogla napisati cijelu kuharicu, ali blagdani mi nisu blagdani bez oblatni. I to ne bilo kakvih oblatni, nego onih napravljenih prema receptu moje mame. A gospođa Perić kaže:

Priprema:
Na uređaju koji može reproducirati glazbu, upalite album s blagdanskim pjesmama koje izvodi Frank Sinatra. Budite sigurni da ste album upalili na 'repeat' i da će vas ova glazbena podloga pratiti tijekom kompletnog procesa pravljena oblatni. Rasporedite se s dragim vam osobama na način da jedna osoba ili jedna grupa ljudi jaja umuti sa šećerom. Druga grupa neka samlje petit keks, a treća neka otopi čokoladu na pari. Vi tada umiješajte jaja sa šećerom, mljeveni keks i otopljenu čokoladu mikserom, a dok vi miješate neka vam jedna osoba u smjesu doda margarin nakon čega ćete sve sjediniti.
Dok se smjesa ohladi, vi na radnu površinu rasporedite listove oblatni tako da svaka grupa nanese smjesu na jednu oblatnu nakon čega ćete ih spojiti tako što ćete ih naslagati jednu na drugu pazeći da je gornji, zadnji list oblatne čist, bez smjese. Za potpuni uspjeh kolača preporučljivo je da vrijeme dok se smjesa hladi provedete tako što ćete svima uključenima u proces pravljena kolača natočiti domaći liker i nazdraviti za još puno sretnih, zajedničkih blagdana.


Anja Stojkić, izvršna urednica MODAMO.info

Blagdani mi ove godine donose jedno posve novo iskustvo. Premda ću ih kao i obično provesti sa obitelji i najdražima, po prvi put, pored roditeljskog, imam i vlastiti dom koji moram urediti, vlastite goste koje trebam ugostiti vlastitom hranom i pićem koje trebam pripraviti. Hohoho, bit će veselo! :)
Bor je već okićen, i to u društvu dobrih prijatelja, miris kuhanog vina širi se po domu gotovo svake večeri, a moja sustanarka i ja polako krećemo i s pripremama blagdanskih slastica. Ipak, bez obzira na sve medenjake, šape, orašnice i breskvice, na listi mojih omiljenih blagdanskih slatkiša je nešto - slano.
Još odmalena bih se zalijepila za štednjak onog trenutka kada bih vidjela da se u njemu peku kiflice sa sirom. I bez obzira na mamina upozorenja da ih ne jedem vruće, svake godine bih bez iznimke završila jezika spaljenog vrelim tijestom i sirom. Svoju blagdansku tradiciju ne planiram kvariti ni ove godine! :)



Navedeni sastojci dovoljni su za otprilike 4 pleha kiflica. Za spremanje kiflica trebat će vam dosta dugo vremena, pa ih pokušajte praviti na slobodan dan. Prvo što morate uraditi je staviti kocku sirovog kvasca u pola litre toplog mlijeka i ostaviti da odstoji dok kvasac ne zapjeni.
Kada se to dogodi, spremni ste za spravljanje tijesta. U kilogram brašna zamutite tri žumanjca, jednu čašu jogurta, jednu šalicu ulja i mlijeko s kvascem. U smjesu dodajte malo šećera i soli po želji. Rekla bih vam točnu količinu soli koju stavim, ali je ona i meni misterija, pa ću, u stilu svoje mame, radije reći - odokativno.
Tijesto ostavite da odstoji nekoliko sati. Kada nadođe, zamijesite i ostavite da odstoji bar još satak.
Nakon toga, tijesto razdijelite u šest kuglica.
Kiflice punimo svježim sirom u koji zamutimo jedno jaje i malo soli ukoliko je sir neslan.
Pripremite pleh na kojem ćete praviti kiflice tako što ćete ga malo namastiti uljem. Bilo bi poželjno da imate dva pleha, kako biste mogli motati nove kiflice, dok se prethodno pripremljene peku.
Sa strane zamutite jedno žumanjce i malo soli.
Pećnicu ugrijte na 200 °C.
Na radnu plohu pospite malo brašna i dobro razvaljajte jednu kuglicu tijesta. Kuglicu izrežite uzduž i poprijeko u četiri poteza, tako da dobijete osam približno jednakih trokutića (kao kad režete okruglu pizzu).
Na širi dio trokutića stavite sir i premotajte tijesto od šireg ka užem dijelu. Kiflicu premotajte tako da vam uski kraj bude na dnu, da se kiflica ne bi razmatala pri pečenju. Nakon što napunite jedan pleh, sve kiflice premažite prethodno zamućenim žumanjcem, kako bi dobile lijepu žutu boju. Potom ih ukrasite sezamom, kimom, makom, origanom ili nekim drugim sjemenkama i travkama po vlastitom izboru. Na svaku kiflicu također stavite i malu krišku maslaca (približnih dimenzija 3x1 cm :) )
Prva tura je spremna za pečenje!
Pecite ih dok ne poprime lijepu žutu boju, a pri isprobavanju nemojte biti poput mene pa spržiti jezik.
Postupak ponavljajte dok sve kiflice ne budu pečene, a potom se javite na moj mail s pozivom na degustaciju :)

Dobar tek i ugodni blagdani!


Dijana Perić, modna novinarka

Kuhinja je oduvijek bila najbolje mjesto za okupljanje cijele obitelji., pogotovo ako se radi o sedmeročlanoj u vrijeme blagdana. Dok mama s pregačom „Najbolja mama na svijetu“ pokušava napokon pomiješati vanilin šećer s medom i grožđicama, obično sa sestrama znatiželjno promatram kako nastaje mamina štrudla. A onda dođe i tata, koji sa kraja stola dodaje par vlastitih savjeta i po tko zna koji put, pita koliko ono treba štrudli da se ispeče. Istina i sama ponekad pomažem u mljevenju oraha i pravljenju snijega od bjelanjaka, no, ipak, kada je u pitanju the štrudla sa orasima, mama malo što prepušta slučaju.



S malo mlijeka i šećera umiješajte kvasac,neka se digne. Izmiješajte žumanjke,jaja,sol,vanilin šećer, rum, vrhnje, šećer i limunovu koricu. Dodajte brašno,dignuti kvasac i ostatak mlijeka. Kuhačom tucite tijesto dok se počne odvajati od posude i pojave mjehurići.Tijesto stavite dizati na toplo dok se ne udvostruči. Ponovo ga istucite, stavite na pobrašnjenu dasku i podijelite na dva dijela. Premijesite, razvaljajte - 1,5 cm, premažite nadjevom, čvrsto savijte, stavite u namašćen lim 20×36cm i pustite ga da se diže. Kad se udvostruči, pecite oko 50 minuta do 1 sat na 180-200°C. Pečeno pokrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi. Po želji posipajte šećerom u prahu. Ako se kolač naglo zapeče, dalje ga pecite pokrivenog folijom ili masnim papirom, da ne bude jako taman.

P.S. Mala mamina tajna:  Par žlica ruma i limunova korica u ovoj kuharskoj priči nikada nisu na odmet.


Monika Šimunac, modna novinarka

Lampice, šljokice, darivanje, ukusna hrana, vrijeme provedeno s obitelji, čine da mi prosinac bude u top dva najdraža mjeseca u godini. A još i zimski praznici i odmor od knjiga.
Kada smo dobili zadatak da napravimo blagdanski recept, odmah sam u glavi imala jedno. Američki brownies!
Provjereni, ukusni, svi ih vole (činjenica), i najbolje od svega je to da su vrlo jednostavni za napraviti.
Pošto ja ne volim eksperimentirati s novim okusima, mnoštvo čokolade nasjeckane u velike kocke, čini se kao najbolja ideja. Komplicirane recepte ostavljam hrabrijima.

4 jaja, pjenasto izmiješajte sa vanilin šećerom i 100 g šećera. Zatim dodajte 150g maslaca, 150g omekšane čokolade i isto toliko brašna sa praškom za pecivo. Zatim tu smjesu pospete čokoladom i stavite u namašćenu tepsiju, da se peče u pećnici na temperaturi od 200°C.
Za otprilike 25 minuta, vaši browniesi su gotovi i spremni za degustiranje.
Naravno po želji možete dodati indijske orašćiće, bademe, lješnjake, voće ili bilo šta drugo, što vam padne na pamet.
Ovo može biti ideja i za darivanje. Uz čašu čokoladnog mlijeka servirajte vašim bliskim osobama.  :)
A vama dragi naši želim sretne i uspješne nadolazeće praznike, i da u Novu Godinu uđete sretni i nasmijani. Znate kako se kaže : "Kako Novu Godinu dočekaš, takav će ti biti i ostatak godine."



Sretne i ukusne blagdane želi vam uredništvo portala MODAMO.info!







Bonjour

Poklon u zadnji čas: Ideje koje izgledaju kao da ste planirali sedmicama

TEKST: Bonjour.ba

Poklon u zadnji čas: Ideje koje izgledaju kao da ste planirali sedmicama Poklon u zadnji čas: Ideje koje izgledaju kao da ste planirali sedmicama

Praznični period ima tu naviku da nas iznenadi baš onda kad mislimo da još ima vremena da kupimo poklon.

Stojiš negdje između polica, u glavi listaš ljude koje voliš i pokušavaš se sjetiti onog nečega što bi ih stvarno obradovalo. Ne još jednog poklona ‘reda radi’, nego sitnice koja kaže: mislila sam na tebe. Jer s godinama shvatiš da najljepši pokloni nisu veliki ni glasni.


crvena_jabuka_poklon_paketi3bonjour_ba

To su oni koji se uklapaju u nečiji dan. U večer kad se reže sir i sipa vino. U jutro koje počinje pažljivo biranim namirnicama. U rutinu njege koju neko ne preskače ni kad je umoran. 

Zato smo se ovaj put vodili osjećajem, a ne listom želja. Razmišljali smo o navikama, malim ritualima i stvarima koje ljudi vole, ali ih rijetko sami sebi kupe.


crvena_jabuka_poklon_paketi11bonjour_ba

Među policama Tropic i Crvena jabuka marketa takve ideje nastaju spontano, bez puno razmišljanja, kao da se same slože u poklon s jasnim razlogom. Zato smo ih ovaj put posložili prema onome što ljudi zaista vole: ukusima, navikama i malim ritualima koji čine dan ljepšim.

Za one koji uživaju u sirevima, polako i s guštom  

Neki ljudi sir ne jedu usput. Znaju koji se reže prvi, koji se kombinuje s kojim pićem i dodacima i zašto se sirna plata ne slaže na brzinu. To je mali ritual koji traži malo pažnje i pravi razlog da se uspori.


crvena_jabuka_poklon_paketi2bonjour_ba

Za takve ljubitelje, poklon koji uključuje selekciju ekskluzivnih sireva ima posebno značenje. Gruyere, Parmigiano Reggiano, Roquefort i Tete de Moine čine bogatu priču koja se rijetko nađe na jednom mjestu, ovdje upotpunjenu praktičnim bambus poslužavnikom s noževima, spremnim za svaku večer u kojoj se ostaje za stolom malo duže.


crvena_jabuka_poklon_paketi4bonjour_ba

Ovo je poklon koji se ne ostavlja po strani. On se otvara, servira, fotografiše i postaje dio večeri u kojoj se razgovori produže, a planovi pomjere za sutra.

Za ljubitelje vina i malih večernjih rituala  

Za neke ljude, vino nije povod, nego mali lični ritual kojim se dan privodi kraju. Čaša u koju to vino sipamo bez žurbe, tiša muzika u pozadini i osjećaj da se tempo dana konačno usporava.


crvena_jabuka_poklon_paketi8bonjour_ba

Poklon za ljubitelje vina oslanja se na selekciju Lunaria etiketa, dostupnih ekskluzivno u Crvenoj jabuci i Tropic marketima, uz elegantne vinske čaše koje cijeli ritual čine potpunim. 

Ono što Lunaria vina čini posebnim je proizvodnja certifikovanih organskih i biodinamičkih vina. Zanimljivo je to  da se, prema običaju koji se prenosi kroz generacije, narandžasti konac ručno vezuje na sva Lunaria vina, kao simbol poštovanja biodinamike i povezanosti sa tradicijom i podnebljem.  


crvena_jabuka_poklon_paketi9bonjour_ba

Crvena, bijela, rosé i orange vina otvaraju prostor za različite ukuse, ali i slobodu da se bira prema raspoloženju, večeri ili društvu. Ovo je poklon koji se ne čuva za posebnu priliku. Otvara se istu večer, bez najave, samo kao mali znak da se uspori i uživa.

Za one koji paze šta jedu i kako se osjećaju  

Poklon za osobe koje paze na ishranu često traži dodatnu pažnju. Ne zato što je izbor mali, nego zato što mora imati smisla. Mora biti dobar za tijelo, ali i dovoljno privlačan da se u njemu stvarno uživa.

Zato je ovaj bio paket zamišljen kao pažljivo složena košarica Verival, Vivani i Janis proizvoda, dostupnih u Tropic i Crvena jabuka marketima, koja spaja nutritivnu vrijednost i puni okus.

Organsko bademovo brašno, bio kaše, namazi od paprike i bundeve, čokolada bez mlijeka, sezam pločice i mali slatki zalogaji zajedno čine cjelinu u kojoj se podjednako osjete briga i uživanje.


crvena_jabuka_poklon_paketi13bonjour_ba

Ovo je poklon koji pokazuje pažnju prema nečijim navikama, ali i razumijevanje da uživanje i briga o sebi mogu ići ruku pod ruku.

Za skincare obožavaoce i one koji njegu ne preskaču  

Zimski mjeseci imaju svoj tempo, ali i svoje male izazove. Koža traži više pažnje, više njege i malo sporiji ritam koji joj prija.

Zato je ovaj skincare paket osmišljen za suhu i osjetljivu kožu, s pažljivo odabranim Beesline proizvodima, dostupnim u Tropic i Crvena jabuka marketima, već dobro poznatim onima koji njegu shvataju ozbiljno, ali jednostavno. Čistač, toner, serum i dnevna krema zajedno čine rutinu koja se lako uklapa u dan i ne traži dodatno razmišljanje.


crvena_jabuka_poklon_paketi6bonjour_ba

Ovo je poklon koji ne ostaje na polici. Koristi se redovno, tiho i s razlogom i vrlo brzo postane dio nečije svakodnevice.

Kada poklon govori umjesto vas  

U mjesecu darivanja često se traži poklon koji neće ostati samo lijep gest, nego mali znak pažnje koji se uklapa u nečiji život. Takvi pokloni ne nastaju slučajno. Nastaju onda kada znamo šta neko voli, kako provodi vrijeme i u čemu zaista uživa. 


crvena_jabuka_poklon_paketi_bonjour_ba

Upravo zato se među policama Tropic i Crvena jabuka marketa lako pronađu ideje koje imaju smisla, jer su birane s istim tim osjećajem pažnje i razumijevanja.
 

Ovaj sadržaj je nastao u saradnji sa Crvena jabuka market
Foto: Enida Kajević
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!