TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 11.1.2022.

Sigurno se mnogima od vas desilo da, prije pripreme obroka, često zaboravite provjeriti svoje ostave i frižidere, pa tako često bacite neke namirnice koje su mogle ponovo da se iskoriste.

Zato je uvijek dobra ideja da, prije nego krenete planirati svoje sedmične obroke, unaprijed razmišljate na koji način možete neke ostatke iskoristiti već za sutrašnji obrok: da li kao salatu, prilog jelu, sendvič za posao ili školski obrok za djecu.

Jedan od načina da smanjimo otpad od hrane jeste da u kupovinu idemo s jasnim planom o tome šta želimo da pripremamo tokom sedmice, te koje nam namirnice za to konkretno trebaju.

U sklopu Nestlé edukativne kampanje pod nazivom „Avantura od A do Zdravo!“, stručnjaci poput nutricionistice Nevene Pandže i poznatog bh. kuhara Almira Mukače su pripremili mnoštvo poučnih savjeta o tome kako da na najbolji način obogatite svoje sedmične jelovnike zdravim i nutritivno bogatim namirnicama, te na koji način ih možete ponovno iskoristiti za pripremu obroka. Upravo zbog toga, pripremljena je Zdravo! lista namirnica, koja sadrži 5 ključnih kategorija namirnica, a koje bi trebale da se nađu na vašem meniju tokom sedmice. Kako bi vam dodatno olakšali kupovinu i u planiranju količina koje ćete uzeti, na listi su jasno naznačene sedmične količine potrebne za unos u organizam po osobi.

„Mislim da je najčešće postavljeno pitanje svakoga od nas, pa tako i moje porodice: Šta ćemo danas za ručak, večeru? Hraniti se zdravo i, pri tome, po mogućnosti jesti svježe sezonske namirnice lokalnih uzgajivača jedna je od najvećih želja savremenog čovjeka. Zbog toga mi je veliko zadovoljstvo biti dio ove Nestlé inicijative, u sklopu koje sam imao priliku da uz pomoć posebno dizajnirane Zdravo! liste namirnica obavim sedmičnu kupovinu za svoju porodicu. Supruga i ja imamo dva dječaka i uvijek se trudimo da pripremamo raznolike i nutritivno bogate obroke, te da ih uključimo u cijeli proces,“ ističe Almir.

On je, uz pomoć Zdravo! liste namirnica, obavio svoju sedmičnu kupovinu u marketu partnera projekta, Bingo d.o.o. Uz pomoć ovog vjernog "asistenta" u kuhinji, koji besplatno možete preuzeti na zvaničnoj Nestlé stranici, i vi možete na jednostavan način obaviti svoju plansku kupovinu, te na taj način smanjiti otpad od hrane i iskoristiti ostatke za pripremu ukusnih obroka. Almir nam je tako otkrio i neke od svojih svakodnevnih trikova koje koristi u kuhinji i istaknuo na koji način možete ponovno upotrijebiti ostatke namirnica, poput piletine i ribe.

„Najčešće praktikujem da kupujem cijelo pile, jer volim da ga istranžiram na više dijelova i koristim ih za više različitih obroka. Ostaci poput leđa, krilaca, bataka koristim za pripremu temeljaca i ukusnih supa, posebice za hladnije dane. Trik koji koristim da dobijem hrskavo pile jeste da razmutim pileću kocku za supu u maslinovom ulju, premažem cijelo pile izvana i iznutra, te stavim da se peče dok ne dobije zlatnu boju. Obzirom da nutricionisti preporučuju da ribu konzumiramo minimalno dva puta sedmično, njene ostatke, poput glave, također možete iskoristiti da napravite ukusni temeljac, u koji ćete samo još dodati korjenasto povrće.“

Kako bi roditeljima dodatno olakšali nedoumice oko pripreme svakodnevnih jela za svoju porodicu, Nestlé je u protekloj godini objavio i svoju prvu digitalnu kuharicu Zdravo! kuhaj, koja je dostupna svima i u svakom trenutku. Kuharica je napisana kao inspiracija „od roditelja roditeljima“ i bazirana je na shemi tanjira pravilne prehrane, koja prikazuje izbalansirani odnos namirnica. Kako bi vas već danas inspirisali da naučite da pripremite brz, a nutritivno bogat obrok za sebe i svoju porodicu, Almir je sa nama podijelio jedan od svojih omiljenih recepata.

Pečena piletina sa korjenastim povrćem

Sastojci:

  • 1 cijelo pile
  • Krompir
  • Batat
  • Mrkva
  • Celer
  • Rotkvice
  • Bijeli luk
  • Korica limuna
  • Maslinovo ulje
  • Začinsko bilje
  • Puter

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. Ogulite krompir, slatki krompir (batat), mrkvu, celer, rotkvice i isjecite ih na veće komade. Glavicu bijelog luka samo prepolovite, bez guljenja. Cijelo pile presjecite po strani na kojoj su pileća prsa, posolite i pospite koricom limuna, te sve dobro utrljajte. U tepsiju stavite povrće, pouljite maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dodajte malo sirćeta. Ispod pileta stavite ružmarin, lovorov list i četvrtine limuna. Stavite sve u rernu, a u međuvremenu u manju šerpicu stavite puter, ružmarin i mentu. Miješajte nekih 2 minute. Deset minuta prije kraja pečenja premažite pile puterom od aromatičnih začina.

***
Foto: Nestle Press


Bonjour

Gua sha u praksi: Šta se desi nakon nekoliko sedmica i koje greške gotovo svi prave?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Gua sha u praksi: Šta se desi nakon nekoliko sedmica i koje greške gotovo svi prave? Gua sha u praksi: Šta se desi nakon nekoliko sedmica i koje greške gotovo svi prave?

U trenutku kad smo odlučili da počnemo raditi gua sha svako jutro, nismo imali pojma da taj mali kamenčić zahtijeva više pažnje nego skincare ormarić. Svi su govorili da mijenja lice, skine natečenost, zategne konture, ali niko nije spomenuo da postoje i greške.

Prvi dan… prehladni kamen. Drugi dan… bez ulja. Treći dan… crvenilo. I tek tada smo shvatili da gua sha nije trend, nego ritual koji traži strpljenje, tehniku i malo ljubavi prema ogledalu.
 

Prvo pravilo: ulje je obavezno (ne, krema ne važi)  
 

Gua sha masaža se nikada ne radi na suhoj koži. Ulje (ili bogat serum) stvara zaštitni sloj koji omogućava kamenu da “klizi”, a ne da “struže”. Najbolje se pokazalo ulje s laganom teksturom poput sjemenki grožđa ili skvalana. Ako vam koža reaguje, birajte ulja bez mirisa.
 


Drugo pravilo: pritisak nije poenta, ritam jeste


Ako nakon masaže lice boli, pretjerali ste. Trik je u blagom, ravnom pritisku i ritmičnom povlačenju kamena od centra lica prema van. Pokreti neka budu spori, gotovo meditativni kao da iscrtavate mapu svog lica.
 

Treće pravilo: redovnost donosi rezultate  
 

Jedna masaža neće promijeniti konture, ali sedam dana zaredom sigurno hoće. Lice se s vremenom “probudi”, cirkulacija se poboljša, a tonus postane čvršći. Ujutro pomaže protiv natečenosti, navečer smiruje lice nakon dana punog ekrana i stresa.
 

 


Bonus savjet: čuvajte kamen u frižideru (ne zamrzivač)


Ovo smo otkrili slučajno, ali… kakva razlika! Hladan kamen umiruje kožu i daje onaj “spa” osjećaj kod kuće. Plus, pomaže kod podočnjaka i jutarnje natečenosti.  Također, možete 10 minuta prije staviti ga u čašu sa ledom.
 


Ako nas danas neko pita odakle početi, odgovor je sa strpljenjem. Gua sha nije čarobni trik, ali jeste prekrasan ritual koji u pet minuta vraća mir i fokus.

Konkretni početak? Idealna nam je bila 20 sekundi rutina Kendall Jenner.
 

 

FAQ  
 

Koliko često treba raditi gua sha masažu? Idealno svaki dan ili barem 3–4 puta sedmično, po 5–10 minuta.

Koji oblik kamena je najbolji za početnike? Klasični “heart shape” jer je najjednostavniji za kontrolu i radi na svim zonama lica.

Smije li se gua sha raditi ako imaš akne? Da, ali s oprezom. Izbjegavajte aktivne upale i područja s otvorenim bubuljicama. Umjesto po cijelom licu, fokusirajte se na vrat i liniju vilice.  To pomaže limfnoj drenaži bez iritacije.

Da li gua sha može promijeniti oblik lica? Ne “preoblikuje” lice trajno, ali smanjuje natečenost i definiše konture pa lice djeluje svježije i zategnutije. Dakle, efekat da, a nova kostur struktura ne.

Koliko često treba prati gua sha kamen? Nakon svake upotrebe mlakom vodom i blagim sapunom. Inače se na površini nakupljaju ostaci ulja i bakterije koje mogu izazvati prištiće.

 

gua-sha-kamen-1-bonjour-ba

Kupi ovdje


gua-sha-kamen-2-bonjour-ba

Kupi ovdje

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @hannaschonberg


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!