TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 11.1.2022.

Sigurno se mnogima od vas desilo da, prije pripreme obroka, često zaboravite provjeriti svoje ostave i frižidere, pa tako često bacite neke namirnice koje su mogle ponovo da se iskoriste.

Zato je uvijek dobra ideja da, prije nego krenete planirati svoje sedmične obroke, unaprijed razmišljate na koji način možete neke ostatke iskoristiti već za sutrašnji obrok: da li kao salatu, prilog jelu, sendvič za posao ili školski obrok za djecu.

Jedan od načina da smanjimo otpad od hrane jeste da u kupovinu idemo s jasnim planom o tome šta želimo da pripremamo tokom sedmice, te koje nam namirnice za to konkretno trebaju.

U sklopu Nestlé edukativne kampanje pod nazivom „Avantura od A do Zdravo!“, stručnjaci poput nutricionistice Nevene Pandže i poznatog bh. kuhara Almira Mukače su pripremili mnoštvo poučnih savjeta o tome kako da na najbolji način obogatite svoje sedmične jelovnike zdravim i nutritivno bogatim namirnicama, te na koji način ih možete ponovno iskoristiti za pripremu obroka. Upravo zbog toga, pripremljena je Zdravo! lista namirnica, koja sadrži 5 ključnih kategorija namirnica, a koje bi trebale da se nađu na vašem meniju tokom sedmice. Kako bi vam dodatno olakšali kupovinu i u planiranju količina koje ćete uzeti, na listi su jasno naznačene sedmične količine potrebne za unos u organizam po osobi.

„Mislim da je najčešće postavljeno pitanje svakoga od nas, pa tako i moje porodice: Šta ćemo danas za ručak, večeru? Hraniti se zdravo i, pri tome, po mogućnosti jesti svježe sezonske namirnice lokalnih uzgajivača jedna je od najvećih želja savremenog čovjeka. Zbog toga mi je veliko zadovoljstvo biti dio ove Nestlé inicijative, u sklopu koje sam imao priliku da uz pomoć posebno dizajnirane Zdravo! liste namirnica obavim sedmičnu kupovinu za svoju porodicu. Supruga i ja imamo dva dječaka i uvijek se trudimo da pripremamo raznolike i nutritivno bogate obroke, te da ih uključimo u cijeli proces,“ ističe Almir.

On je, uz pomoć Zdravo! liste namirnica, obavio svoju sedmičnu kupovinu u marketu partnera projekta, Bingo d.o.o. Uz pomoć ovog vjernog "asistenta" u kuhinji, koji besplatno možete preuzeti na zvaničnoj Nestlé stranici, i vi možete na jednostavan način obaviti svoju plansku kupovinu, te na taj način smanjiti otpad od hrane i iskoristiti ostatke za pripremu ukusnih obroka. Almir nam je tako otkrio i neke od svojih svakodnevnih trikova koje koristi u kuhinji i istaknuo na koji način možete ponovno upotrijebiti ostatke namirnica, poput piletine i ribe.

„Najčešće praktikujem da kupujem cijelo pile, jer volim da ga istranžiram na više dijelova i koristim ih za više različitih obroka. Ostaci poput leđa, krilaca, bataka koristim za pripremu temeljaca i ukusnih supa, posebice za hladnije dane. Trik koji koristim da dobijem hrskavo pile jeste da razmutim pileću kocku za supu u maslinovom ulju, premažem cijelo pile izvana i iznutra, te stavim da se peče dok ne dobije zlatnu boju. Obzirom da nutricionisti preporučuju da ribu konzumiramo minimalno dva puta sedmično, njene ostatke, poput glave, također možete iskoristiti da napravite ukusni temeljac, u koji ćete samo još dodati korjenasto povrće.“

Kako bi roditeljima dodatno olakšali nedoumice oko pripreme svakodnevnih jela za svoju porodicu, Nestlé je u protekloj godini objavio i svoju prvu digitalnu kuharicu Zdravo! kuhaj, koja je dostupna svima i u svakom trenutku. Kuharica je napisana kao inspiracija „od roditelja roditeljima“ i bazirana je na shemi tanjira pravilne prehrane, koja prikazuje izbalansirani odnos namirnica. Kako bi vas već danas inspirisali da naučite da pripremite brz, a nutritivno bogat obrok za sebe i svoju porodicu, Almir je sa nama podijelio jedan od svojih omiljenih recepata.

Pečena piletina sa korjenastim povrćem

Sastojci:

  • 1 cijelo pile
  • Krompir
  • Batat
  • Mrkva
  • Celer
  • Rotkvice
  • Bijeli luk
  • Korica limuna
  • Maslinovo ulje
  • Začinsko bilje
  • Puter

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. Ogulite krompir, slatki krompir (batat), mrkvu, celer, rotkvice i isjecite ih na veće komade. Glavicu bijelog luka samo prepolovite, bez guljenja. Cijelo pile presjecite po strani na kojoj su pileća prsa, posolite i pospite koricom limuna, te sve dobro utrljajte. U tepsiju stavite povrće, pouljite maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dodajte malo sirćeta. Ispod pileta stavite ružmarin, lovorov list i četvrtine limuna. Stavite sve u rernu, a u međuvremenu u manju šerpicu stavite puter, ružmarin i mentu. Miješajte nekih 2 minute. Deset minuta prije kraja pečenja premažite pile puterom od aromatičnih začina.

***
Foto: Nestle Press

FOTO: Nestle Press


Bonjour

Obrazovanje žena u BiH: Kako su kročile putem ravnopravnosti

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Obrazovanje žena u BiH: Kako su kročile putem ravnopravnosti Obrazovanje žena u BiH: Kako su kročile putem ravnopravnosti

Obrazovanje je temelj, a u Sarajevu su žene svoj put do znanja započele početkom 20. stoljeća, u vremenu kada se njihova uloga u društvu još uvijek svodila na porodicu i domaćinstvo.

No, upravo su ženske stručne škole odigrale ključnu ulogu u osnaživanju žena i omogućavanju njihovog ekonomskog osamostaljenja. U susret Međunarodnom danu žena, prisjećamo se tih pionirskih koraka koji su oblikovali našu sadašnjost.


Foto: @therealpeterlindbergh



Prva ženska stručna zanatska škola u Sarajevu osnovana je 1913. godine, a ubrzo su joj se pridružile i druge ustanove poput Stručne zanatske škole tekstilnog pletenja i škola koje su djelovale u okviru ženskih organizacija.

U tim školama djevojke su učile ne samo zanate poput krojenja i veza, već i predmete poput knjigovodstva, jezika i prirodnih nauka. Nastavni planovi prilagođavali su se vremenu, a interes za upis bio je ogroman.


Foto: Pexels



Zanimljivo je da su uz redovne programe postojali i posebni tečajevi namijenjeni odraslim ženama koje su željele usavršiti svoje zanatske vještine. Iako im ova uvjerenja nisu davala pravo na ispite, omogućavala su im bolju poziciju na tržištu rada.

Na taj način, ove škole nisu obrazovale samo mlade djevojke, već su i mnogim odraslim ženama pružale priliku za profesionalni napredak. 


Foto: @t herealpeterlindbergh



Ove škole nisu samo osposobljavale žene za rad u zanatskoj industriji one su ih pripremale za samostalan život, pružale im ekonomske mogućnosti i omogućavale im da doprinesu društvu na način na koji im to ranije nije bilo dozvoljeno.



No, priča o ženskom obrazovanju u Sarajevu ne bi bila potpuna bez zgrade poznatije kao ''Žuta zgrada pred Miljacke''. Njena priča započinje ne tako davno, ali ipak u nekom drugom stoljeću -1925. godine, kada se iz potrebe i želje za znanjem osniva prvo ovakvo učilište u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Do tada, djevojčice su imale ograničene mogućnosti obrazovanja, najčešće polažući razredne ispite u muškim gimnazijama.




Prvih deset godina svog postojanja, Prva ženska gimnazija dijelila je prostor s Drugom muškom realnom gimnazijom, jedni su nastavu pohađali prijepodne, a drugi poslijepodne.

Kako je škola rasla i jačala, postavilo se pitanje njenog potpunog osamostaljenja. Godine 1935. dobila je vlastite prostorije u zgradi koju danas znamo kao Srednju školu poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji.





Ove škole nisu bile samo mjesta obrazovanja bile su vrata u svijet samostalnosti i prvi koraci ka ravnopravnosti u društvu. Njihova historijska uloga ostaje neprocjenjiva, podsjećajući nas koliko je važno ulagati u obrazovanje žena i danas.





Dok slavimo 8. mart, prisjetimo se da svaka obrazovana žena nosi u sebi snagu onih koje su prve sjedile u školskim klupama, učeći zanate i stičući znanja koja su im omogućila da postanu neovisne. To je naslijeđe koje ne smijemo zaboraviti i obaveza da ga nastavimo graditi.


Foto: Pexels

*** 
Naslovna fotografija: @simonadepascalis

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!