Nutricionistica Dragana Lošić nam je otkrila zašto su voćni pirei zdrav međuobrok - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Nutricionistica Dragana Lošić nam je otkrila zašto su voćni pirei zdrav međuobrok

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
14.7.2022.

Kako raste tendencija konzumacije hrane između obroka važno je da ljudi nauče koje to namirnice trebaju da uvrste u svoje međuobroke jer oni igraju važnu ulogu u zdravoj i izbalansiranoj ishrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voće je idealan niskokalorični međuobrok koji pruža sitost, hidrira, daje energiju i štiti organizam od brojnih oboljenja. Pored voćnog šećera fruktoze i vode voće obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Zahvaljujući svome sastavu ono pozitivno utiče na zdravlje crijevne flore odnosno na varenje i apsorpciju nutrijenata, snižava holesterol, smanjuje kardiovaskularni rizik, utažava glad, doprinosi stabilnim vrijednostima šećera u krvi, poboljšava kognitivne funkcije te jača imunitet. Brojne studije pokazuju da se redovnom konzumacijom voća smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara, dijabetesa tip II kao i pojedinih vrsta raka. Kako je voće niskokalorično, a istovremeno pruža sitost ono će pomoći i u regulaciji tjelesne mase. Iako su zdravstveni benefiti voća svima dobro poznati samo mali broj ljudi unese preporučene 2-3 voćke dnevno. Razlozi niskog unosa voća su brojni počev od prehrambenih mitova da ono deblja zbog značajnog sadržaja ugljenih hidrata do nemarnosti i nedostatka vremena da se voće pripremi za konzumaciju. Korisno je napomenuti da ugljeni hidrati u voću ne utiču značajno na nivo šećera u krvi jer većina voća ima niski glikemijski indeks. Takođe pored fruktoze voće sadrži značajnu količina vlakana koja će smanjiti rast šećera u krvi te dati sitost.





„U svojoj nutricionističkoj praksi primjećujem veću žudnju za slatkišima kod osoba koje neredovno konzumiraju voće te zato uvijek savjetujem da se potreba za slatkišima prvenstveno zadovolji sezonskim voćem odnosno da voće treba da bude naš glavni desert. Svakodnevna konzumacija 2-3 sezonske voćke za užinu je odlična strategija da se savlada žudnja za slatkišima i pozitivno utiče na opšte zdravlje. Na radost svih nas dnevne potrebe za voćem danas možemo zadovoljiti i konzumacijom 100 % voćnih pirea koji se jedu u hodu tako da nema više izgovora na račun nedostatka vremena. Naime, ukoliko još uvijek niste upoznati sa ovim proizvodima, radi se o jedinstvenoj i ukusnoj zdravoj užini - pire miksevima od 100% voća, bez dodanih šećera, aditiva, konzervansa i glutena, bogatih vitaminima i mineralima. Nutrino Lab pirei zadovoljiće različite ukuse i potrebe. Dolaze u praktičnom pakovanju koje je idealno za ponijeti (on the go) odnosno za konzumaciju u pokretu. Važno je naglasiti da pomenuti proizvodi sadrže samo prirodno prisutne šećere a ne i dodane. Takođe ovi 100% voćni pirei sadrže i vlakana. Zbog svega pomenutog odličan su izbor za zdrav međuobrok namijenjen svima onima koji žele da unaprede svoje zdravlje putem pravilne ishrane", nadodala je mr ph Dragana Lošić  specijalistica nutricionizma.

* * *
Naslovna fotografija: @nutricionistalosic

Povezani članci

Najpopularniji članci