TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 27.7.2022.
Amela Ivković O'Reilly je nutricionistkinja na čiji profil rado zavirimo za savjete i trikove zdrave prehrane.
Nedavno je s nama nesebično podijelila i savjete koji će pomoći da prođete kroz vruće ljetne dane bez da pravite kompromis s vašim zdravljem. Ovaj put našu pažnju je ukrala ljetna salata koja pršti od boja ali i od opijajućih ukusa. Visoke temperature su idealno vrijeme da prigrlimo svježe voće i povrće i povećamo njegov unos u svakodnevnim jelima.

Foto: Pexels.com
Ljetna salata Amele Ivković O'Reilly
Sastojci:

Foto: Pexels.com
Priprema:
Za pripremu ovog recepta biste trebali koristiti spiralizator za povrće, ili jednostavno tikvice izrežite na tanke trakice.
U širokoj tavi dinstajte tikvice, mladi luk i čili na malo ulja te 1 do 2 kašike vode 2 do 3 minuta, dok ne omekšaju. Pomiješajte s ostalim sastojcima da se sjedine, a zatim izmrvite fetu i naribajte limunovu koricu preko vrha i poslužite s lješnjacima. Sigurni smo da će ova salata postati omiljeno jelo na ljetnim vrućinama.

Foto: Pexels.com
* * *
Naslovna fotografija: @amela_nutritionist
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!