Od nutricionistkinje Amele smo ukrali ideju za ljetnu salatu punu okusa
Tekst:Emina Smaka
GOURMETAmela Ivković O'Reilly je nutricionistkinja na čiji profil rado zavirimo za savjete i trikove zdrave prehrane.
Nedavno je s nama nesebično podijelila i savjete koji će pomoći da prođete kroz vruće ljetne dane bez da pravite kompromis s vašim zdravljem. Ovaj put našu pažnju je ukrala ljetna salata koja pršti od boja ali i od opijajućih ukusa. Visoke temperature su idealno vrijeme da prigrlimo svježe voće i povrće i povećamo njegov unos u svakodnevnim jelima.
Foto: Pexels.com
Ljetna salata Amele Ivković O'Reilly
Sastojci:
- 2 kašičice kokosovog ili maslinovog ulja
- 2 žute ili zelene tikvice, spiralizirane
- 3 mlada luka, bijeli i zeleni dio, nasjeckana
- 1 zeleni ili crveni čili, narezan na kockice
- šaka cherry paradajza, prepolovljena
- 15g listova bosiljka
- 5g kopra, isjeckanog
- 2 kašike maslinovog ulja
- korica 1 limuna
- 100g feta sira, izmrvljenih
- Šaka badema (preprženih)
Foto: Pexels.com
Priprema:
Za pripremu ovog recepta biste trebali koristiti spiralizator za povrće, ili jednostavno tikvice izrežite na tanke trakice.
U širokoj tavi dinstajte tikvice, mladi luk i čili na malo ulja te 1 do 2 kašike vode 2 do 3 minuta, dok ne omekšaju. Pomiješajte s ostalim sastojcima da se sjedine, a zatim izmrvite fetu i naribajte limunovu koricu preko vrha i poslužite s lješnjacima. Sigurni smo da će ova salata postati omiljeno jelo na ljetnim vrućinama.
Foto: Pexels.com
* * *
Naslovna fotografija: @amela_nutritionist