TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 27.7.2022.

Amela Ivković O'Reilly je nutricionistkinja na čiji profil rado zavirimo za savjete i trikove zdrave prehrane.


Nedavno je s nama nesebično podijelila i savjete koji će pomoći da prođete kroz vruće ljetne dane bez da pravite kompromis s vašim zdravljem. Ovaj put našu pažnju je ukrala ljetna salata koja pršti od boja ali i od opijajućih ukusa. Visoke temperature su idealno vrijeme da prigrlimo svježe voće i povrće i povećamo njegov unos u svakodnevnim jelima. 

 

Foto: Pexels.com


Ljetna salata Amele Ivković O'Reilly 

Sastojci: 

  • 2 kašičice kokosovog ili maslinovog ulja
  • 2 žute ili zelene tikvice, spiralizirane
  • 3 mlada luka, bijeli i zeleni dio, nasjeckana
  • 1 zeleni ili crveni čili, narezan na kockice
  • šaka cherry paradajza, prepolovljena
  • 15g listova bosiljka
  • 5g kopra, isjeckanog
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • korica 1 limuna
  • 100g feta sira, izmrvljenih
  • Šaka badema (preprženih)

     

Foto: Pexels.com


Priprema: 

Za pripremu ovog recepta biste trebali koristiti spiralizator za povrće, ili jednostavno tikvice izrežite na tanke trakice.
U širokoj tavi dinstajte tikvice, mladi luk i čili na malo ulja te 1 do 2 kašike vode 2 do 3 minuta, dok ne omekšaju. Pomiješajte s ostalim sastojcima da se sjedine, a zatim izmrvite fetu i naribajte limunovu koricu preko vrha i poslužite s lješnjacima. Sigurni smo da će ova salata postati omiljeno jelo na ljetnim vrućinama. 

 

Foto: Pexels.com 

* * * 
Naslovna fotografija: @amela_nutritionist 


Bonjour

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

TEKST: Ada Ćeremida

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin! Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

Začinsko bilje je nova zamjena za cvijeće – jednako lijepo, a dvostruko korisno.

Urbanim balkonima udahnuta je nova doza šarma sve više ljudi zamjenjuje tradicionalno cvijeće mirisnim začinskim biljem koje ne samo da izgleda prelijepo, već i oplemenjuje svakodnevna jela.

Sadnja začina postaje kreativan način da se balkon pretvori u estetski privlačan, ali i funkcionalan kutak. Uz nekoliko tegli i malo sunca, vaš vanjski prostor može postati najdraže mjesto u domu.

 



Birajte začine koji vole vašu klimu
Ne vole sve biljke isto sunce i istu vlagu zato se odlučite za one koje će zaista uspijevati na vašem balkonu. Mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i origana obožavaju puno sunca i suvlju zemlju, dok peršun, menta i vlasac više vole sjenovita mjesta i vlažniji supstrat.

 

 



Tegle neka budu i praktične i dekorativne
Umjesto plastike, birajte glinene, keramičke ili metalne saksije koje će izgledati efektno i ujedno pružiti biljkama potrebnu prozračnost.

 



Počnite skromno i sadite pametno  

Ne morate odmah zasaditi mini farmu odaberite 3 do 5 biljaka koje zaista koristite u kuhinji. Menta i bosiljak možda zvuče kao savršen duo, ali menta je invazivna i najbolje uspijeva kada ima vlastitu teglu. Grupirajte začine sličnih potreba kako biste olakšali njegu.

 



Redovno berite: zbog zdravlja biljke i ukusa  

Povremeno odrezati listić bosiljka ili grančicu ružmarina ne služi samo kuhanju redovna berba podstiče rast i grmolik izgled biljke. Ako ih pustite da rastu bez orezivanja, začini brzo počinju cvjetati i gube svoj intenzivan okus.

 



Iskoristite vertikalu: mali balkon, veliki efekat  

Ako imate malo prostora, igrajte na visinu. Zidni nosači za saksije, viseće tegle ili jednostavna ljestva-polica omogućit će vam da kreirate slojevit, vizualno atraktivan kutak. Osim funkcionalnosti, ovakav raspored daje posebnu estetsku dinamiku, idealno za vaš balkon, ali i za društvene mreže.
 

 

Foto: @ellosofficial


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!