TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 27.7.2022.

Amela Ivković O'Reilly je nutricionistkinja na čiji profil rado zavirimo za savjete i trikove zdrave prehrane.


Nedavno je s nama nesebično podijelila i savjete koji će pomoći da prođete kroz vruće ljetne dane bez da pravite kompromis s vašim zdravljem. Ovaj put našu pažnju je ukrala ljetna salata koja pršti od boja ali i od opijajućih ukusa. Visoke temperature su idealno vrijeme da prigrlimo svježe voće i povrće i povećamo njegov unos u svakodnevnim jelima. 

 

Foto: Pexels.com


Ljetna salata Amele Ivković O'Reilly 

Sastojci: 

  • 2 kašičice kokosovog ili maslinovog ulja
  • 2 žute ili zelene tikvice, spiralizirane
  • 3 mlada luka, bijeli i zeleni dio, nasjeckana
  • 1 zeleni ili crveni čili, narezan na kockice
  • šaka cherry paradajza, prepolovljena
  • 15g listova bosiljka
  • 5g kopra, isjeckanog
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • korica 1 limuna
  • 100g feta sira, izmrvljenih
  • Šaka badema (preprženih)

     

Foto: Pexels.com


Priprema: 

Za pripremu ovog recepta biste trebali koristiti spiralizator za povrće, ili jednostavno tikvice izrežite na tanke trakice.
U širokoj tavi dinstajte tikvice, mladi luk i čili na malo ulja te 1 do 2 kašike vode 2 do 3 minuta, dok ne omekšaju. Pomiješajte s ostalim sastojcima da se sjedine, a zatim izmrvite fetu i naribajte limunovu koricu preko vrha i poslužite s lješnjacima. Sigurni smo da će ova salata postati omiljeno jelo na ljetnim vrućinama. 

 

Foto: Pexels.com 

* * * 
Naslovna fotografija: @amela_nutritionist 


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!