TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.10.2017.

„Pšenica + ječam + zob + heljda + spelta… beskonačni niz čije je konačno rješenje skup vrućih i ukusnih peciva, a koje će za Vas pripremiti Nura – freelance kuharica. Integrišući svoja matematička, kulinarska i fotografska umijeća u ukusne i lijepo aranžirane delicije, Nura ce nastojati da Vas inspiriše kako bi i sami razvili kulinarske vještine.

Takođe bit će tu i kolačića, tema iz svakodnevnog života,fotografije, filmova, muzike, pa možda i matematike.“ – ovako svoju online kuharsku platformu opisuje Nura. Nura s vama na blogu Nur Pekara dijeli zdrave recepte za peciva, kruh i pogačice koje svaki doručak i obiteljski ručak pretvaraju u druženje na kojem je pozivnica miris domaćeg kruha koji se širi cijelim domom. Uz njene foto zapise gotovo da odmah poželite uzeti kuhaču u ruku, kvasac i brašno i baciti se na pripremu kiselog tijesta ili bagelsa. Foto dokaze koji će vas potaknuti da postanete pravi stručnjak kada je u pitanju priprema slasnih peciva i 101 vrste kruha donosimo u nastavku, a recepte za iste potražite ovdje. 

 

nurpekara 01

nurpekara 03

nurpekara 04

nurpekara 06ž

nurpekara 09

nurpekara 10

nurpekara 13


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!