TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 14.2.2021.

Volite li snijeg, planine i sve divne asosijacije i radosti koje dolaze sa njima, onda je planina Jahorina prava destinacija za vas.

Naime, Jahorina ima nekoliko staza za zimske aktivnosti, popratne sadržaje, no ono što je karakteristično za ovu planinu su i prilike da se opustite i uživate u toplom i ugodnom ambijentu dok vam pogled hvata esenciju zimskog uživanja.

Jedno od takvih mjesta koji nudi odmor, pruža panoramski pogled na planinske predjele i direktan pristup sa staze, jeste novootvoreni ski and after ski bar na Jahorini, Freeze bar, koji je smješten upravo na popularnoj stazi Olipmijskog centra Jahorina pod nazivom Ogorjelica.

Dizajn uređenja i nit vodilja, za koju je bio zadužen Gepek studio iz Sarajeva, krade simpatije svih onih koji se nađu tu. Inspiriran evropskim skijalištima, spektar boja, rustikalni i minimalističkih stil koji vladaju u prostoru, cozy vibra te udobni interijer pozivaju na cjelodnevni kulinarski užitak uz poznati leskovački gril, gurmansku roštiljnicu praveći simbiozu kvaliteta i autentičnosti tradicionalne kuhinje.

„Sva jela spremljena su od svježih lokalnih proizvoda i iznenadit će Vas svojim ukusom. Na jelovniku se mogu naći leskovačka mućkalica, gurmanska pljeskavica u lepinji, gravče na tavče i jela od pilećeg mesa.“ -  otkrili su za BONJOUR.ba.

Foto: @freezeskibar

Ekipa nam je također otkrila da u ponudi ski bara je objekat sa pekarskim asortimanom. Također, jedna od najvećih posebnosti ovog bara jeste u njegovoj funkcionalnosti jer se ovaj bar u trenutku može pretvoriti u mjesto za uživanje u popodnevnoj kavi nakon skijanja, dok navečer može poslužiti za noćni izlazak i uživanje u muzici i DJ nastupima: „Pored specijaliteta sa roštilja, svoje mjesto na terasi Freeze bar-a pronašla je i BP Diskont pekoteka sa asortimanom pekarskih proizvoda poput pizze, slatkih i slanih kroasana, i na kraju raznovrsnih slatkih palačinaka. Neizostavan dio je spoj vrhunskog kvaliteta i veoma pristupacnih cijena svih proizvoda koje Freeze ski bar nudi.„

Foto: @freezeskibar

Foto: @freezeskibar

Savršen sklad planinske atmosfere i dizajna učinit će da zaista osjetite svu ljepotu interijera i pogleda na skijalište, stoga ako vas put odvede na Jahorinu, svakako uvrstite Freeze Ski bar na vašu listu. Više o samom baru i ponudi potražite na službenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

***

Naslovna fotografija: @freezeskibar
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve

TEKST: Adelisa Mašić

Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve

S prvim hladnijim danima dolazi i ona sezona u kojoj se više zadržavamo kod kuće, tražimo udobnost i u hrani i u atmosferi.

Oktobar je idealno vrijeme za male, jednostavne rituale poput pripreme kremaste supe od bundeve.

 



Ne morate u restoran da biste uživali u savršenom jesenjem obroku. Ovu supu možete napraviti sami, brzo i bez previše komplikacija, a rezultat je jednako ukusan i vizualno primamljiv. 

 



Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo vremena i želja da u domu stvorite onaj topli, poznati miris koji podsjeća na porodične ručkove i mirne vikende.

 



Krem supa od bundeve idealna je za svaku priliku: lagani ručak, večeru s prijateljima ili onaj trenutak kad želite samo sebe počastiti nečim domaćim. 

 



Dok bundeva omekšava na laganoj vatri, kuhinja se ispuni mirisom koji najavljuje jesen. A kad je servirate uz pecivo, sjemenke bundeve i kap maslinovog ulja, dobijete savršen balans jednostavnosti i topline.

 



Ono što ovu supu čini posebnim je to što se lako prilagođava: možete joj dodati đumbir za svježinu, malo pavlake za puniji okus ili prstohvat cimeta ako volite da bude aromatičnija.

 



Svaka verzija ima svoj šarm i svaki put podsjeti koliko malo treba da uživamo u sezoni koja nas usporava i vraća jednostavnim stvarima.

Recept za krem supu od bundeve  

Sastojci:

  • 1 srednja bundeva (oko 1,8 kg)

  • 1 crveni luk (po želji ljubičasti)

  • 4–5 manjih paradajza

  • 1 glavica bijelog luka (ako je manja, uzmite dvije)

  • 2 crvene paprike (kapije)

  • 2 mrkve

  • Maslinovo ulje

  • So, biber, crvena paprika u prahu

  • 3–4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca

  • 1 mala šoljica pavlake za kuhanje (ili Creme Fine)

  • ½ kašičice kurkume

  • ½ kašičice đumbira u prahu


 



Priprema:

  1. Sve povrće operite, ogulite i narežite na krupnije komade.

  2. Posložite ga u tepsiju, dodajte maslinovo ulje, so, biber i crvenu papriku.

  3. Po želji, preko povrća možete staviti i navlaženi, lagano iscijeđeni komad papira za pečenje kako bi ostalo sočno.

  4. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Posljednjih 10 minuta skinite papir kako bi se gornji sloj karamelizirao.

  5. Pečeno povrće prebacite u šerpu.

  6. Dodajte temeljac, začine, pavlaku i izmiksajte štapnim mikserom do glatke, svilenkaste teksture.

  7. Vratite na laganu vatru, pustite da kratko provri i sjedini se.


Bundeva je nezaobilazna u svakoj jesenskoj kuhinji, a ova supa jedan je od onih recepata koji nas vraćaju jednostavnim stvarima. 

 



Domaća, hranjiva i puna okusa, savršena je za hladne večeri i podsjetnik da u kuhanju najljepši rezultati često dolaze iz najjednostavnijih sastojaka. Uostalom, najbolja jesen je ona koju dijelimo: uz sto, tanjir supe i društvo koje volimo

Foto: @dawid.powalek


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!