TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 20.5.2014.
Fendi angažirao poznate dame kao dizajnerice Što se dogodi kada luksuzna modna kuća Fendi udruži snage s kremom svjetske glazbene, filmske i modno-umjetničke scene? Torbe koje nalikuju na prava mala umjetnička djela! Prvog svibnja luksuzna talijanska modna kuća Fendi proslavila je otvaranje novog dućana u Bond Streetu u Londonu, te je u čast otvorenja dućana pokrenut i Peekaboo proj
Jerry Hall
Adele
Tanya Ling
Kate Adie
Najelegantnija verzija torbe svakako je ona koju je dizajnirala Gwyneth Paltrow. Torba je izrađena od bijele kroko kože koja oslikava sofisticiranost glumice. Afirmirana arhitektica Zaha Hadid učinila je Peekaboo torbu nesvakidašnjom tako sto je sklopila mnogo slojeva crne kože koji su ostavljali dojam kao da se otvaraju stranice knjige.
Gwyneth Paltrow
Zaha Hadid
Naomie Harris odala je počast Nelsonu Mandeli tako što je ledeno bijelu torbu ukrasila mapom Afrike od crno bijelih pruga koje predstavljaju ideju o jednakosti ljudskih prava. 3D leptirići od kože raspršeni po cijeloj torbi učinili su ovu torbu još posebnijom. Georgia May Jagger spojila je svoje dvije velike strasti, fotografiju i glazbu. Na torbi se nalazi fotografija koju je osobno fotografirala, te je cijela toba prekrivena ljuskicama koje daju efekat sjaja. Unutrašnjost torbe je u ljubičastoj boji, a inspiraciju je pronašla u okviru albuma Purple Rain.
Naomie Harris
Georgia May Jagger
L.K.
Foto: Fendi.com
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO: Belma Halilović za Bonjour.ba
Znate li onaj izraz "uploviti" u neke nove početke, posebice Novu godinu? Upravo to ćemo učiniti sa današnjom gourmet inspiracijom, ali na najsočniji mogući način... uz mirisne brodiće od bakalara!
Ova jedinstvena praznična gourmet priča donosi spoj laganih mediteranskih okusa i svečane atmosfere, savršene za trenutke koje dijelimo s voljenima.
Decembar je vrijeme kada su okupljanja oko stola više od običnog obroka. To su rituali ispunjeni smijehom, toplinom i stvaranjem uspomena. Baš zato, ovaj recept spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa, omogućavajući vam da uz minimalan trud dobijete jelo koje oduševljava i izgledom i okusom.
Kako bolje započeti novu godinu nego s jelom koje simbolizira novi početak?
No, ove godine, vi preuzimate kormilo! Umjesto da mama vodi glavnu riječ u pripremi novogodišnjeg ručka, vi ćete biti kapetan praznične trpeze. Uz ovaj recept za brodiće od bakalara, lako ćete oduševiti sve za stolom: od najmlađih članova porodice do onih najiskusnijih u degustaciji.
Pripremite se za kulinarsku plovidbu koja će vaš novogodišnji stol pretvoriti u pravo gourmet iskustvo!
Sastojci za savršene brodiće od bakalara
Priprema
Priprema povrća: Sidro gore!
Krompir, mrkvu i crvenu papriku ogulite i isjecite na tanke kolutove. Crni i bijeli luk sitno nasjeckajte.
Brokulu podijelite na cvjetiće i blanširajte ih u kipućoj vodi 2 - 3 minute pa ocijedite.
Filete bakalara, glavne putnike na ovom gurmanskom putovanju, pospite začinom za ribu i šarenim biberom. Dodajte nekoliko kapi svježeg limunovog soka za morsku svježinu.
Sastavljanje brodića: Kormilo u vaše ruke!
Izrežite papir za pečenje na dovoljno velike komade da se mogu oblikovati u brodiće. Na sredinu svakog komada papira slažite red povrća: krompir, mrkvu, crvenu papriku i blanširanu brokulu. Pospite povrće Kulino začinom za sir i povrće, a zatim preko stavite filet bakalara. Na vrh dodajte nasjeckani crni i bijeli luk, svježi peršun i pokapajte maslinovim uljem, a zatim vežite krajeve.
Stavite brodiće na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 - 30 minuta, dok povrće ne omekša, a riba ne postane savršeno pečena.
Savjet za posluživanje
Brodiće poslužite direktno na tanjiru, uz dodatni limun za one koji žele da njihov zalogaj donese još više morske svježine. Gosti će uživati u iščekivanju dok razmotavaju svoje "poklone" i otkrivaju čaroliju prazničnog okusa.
U mjesecu poklona i radosti, podijelite ove posebne zalogaje sa najdražima i unesite toplinu prazničnog duha u svaki zalogaj. Sretna Nova godina i uživanje u brodićima od bakalara! Ahoy!
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!