Bh. arhitektica potpisuje dizajn ovog drvenog skloništa u Blagaju sa prekrasnim pogledom na prirodu - BONJOUR.ba - bh.li...

Bh. arhitektica potpisuje dizajn ovog drvenog skloništa u Blagaju sa prekrasnim pogledom na prirodu

PUTOVANJA
21.12.2020.

Iz sezone u sezonu u okolici Blagaja poprilično raste ponuda zanimljivih aktivnosti, što je posebno do izražaja došlo ove godine kada smo se usmjerili na istraživanje domaćih lokacija i prirodnih ljepota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga kroz ovaj članak smo odlučili upoznati vas sa jednom od omiljenih stanica za mnoge ljubitelje penjanja po stijenama, Sektorom Rebro u Blagaju. Nalazi se na nadmorskoj visini od 310 m, otprilike dvadesetak minuta hoda planinskom stazom od poznatnog kulturno-historijskog spomenika, tvrđave Herceg Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo već pomenuli iz godine u godinu ovaj lokalitet postaje sve bogatiji, pa je tako sve veći broj ideja i realizacija istih koje, osim što olakšavaju sportistima, predstavljalju šarmantno mjesto u kojem možete uživati, odmoriti se, ali i definitivno napuniti baterije. Točnije, vremenom je uočen nedostatak skloništa u kojem bi se sportaši mogli presvući, smjestiti, udobno se pripremiti za penjanje, pa je ekipa penjača odlučila, pod vodstvom Zorane Ugljen (arhitektica i penjačica) i inicijatora ideje Vedrana Ugljena (penjač i trener koji vodi Alpinističko-sportsko penjački klub "Neretva" iz Mostara) da naprave prvo sklonište u prirodi za penjače u Bosni i Hercegovini u okviru penjališta.

Udruženi u realizaciji super ideje, tim je uz pomoć volontera, članova klubova ASPK Neretva Mostar, Novi Val Blagaj i SPK Blagaj sa brojnim prijateljima i poznanicima, otvorio sklonište i uspješno ugostio svoje prve posjetioce te postao oaza odmora sa prostorom za spavanje do šest osoba ili za boravak, predavanje i druženje nekoliko penjača. Ovdje možete uživati u omiljenoj knjizi i miru kojeg priroda pruža dok posmatrate mnoštvo penjača ili pak u avanturističkom penjanju po stijenama zbog čega će vaš izlet biti posebniji.

Ako vas zanima ovaj sport ili pak želite uživati u pogledu na divnu prirodu, savjetujemo da ovaj vikend rezervišete za posjetu Blagaju, a u nastavku uživajte u još nekoliko divnih kadrova koje je sa BONJOUR.ba čitateljima podijelio Renato Juričić.

***

Naslovna fotografija: Renato Juričić
Tekst: Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA , 21.12.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

Renato Juričić

Podijeli:

Posljednje objavljeno