NO GLUTEN LAB – još jedna nova i iznimno zanimljiva priča na bh.gastro sceni - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

NO GLUTEN LAB – još jedna nova i iznimno zanimljiva priča na bh.gastro sceni

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
17.10.2016.

No Gluten Lab je zamišljen kao laboratorij domaće hrane bez glutena i laktoze, odnosno bez mliječnih proizvoda. Namijenjen je svima koji su alergični ili intolerantni na gluten i laktozu i onima koji žele probati hranu bez glutena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„No Gluten Lab je nastao nakon mog dugogodišnjeg iskustva bivanja na prehrani bez glutena i mliječnih proizvoda, koje sam htjela prenijeti na sve ljude koji žive sa sličnim problemima. Rješavajući svoje dugogodišnje zdravstvene probleme nenadano sam na svom edukativnom putu skrenula u smjeru nutricionizma i počela intenzivnije istraživati i proučavati Gluten and diary free kuhinju. Vrlo brzo sam shvatila da je to segment koji me definitivno zanima i tome sam se potpuno posvetila. Potom sam dizajnirala No Gluten Lab stranicu/blog na kojoj sam, kao magistra farmacije s dugogodišnjim novinarskim stažom, pokušala na jednostavan, razumljiv način govoriti o svim onim stvarima koje vas mogu zanimati kad odlučite preći na GF režim prehrane, gdje kupovati GF namirnice, koje su to namirnice koje u sebi ne sadrže gluten, kako kuhati s njima, kako se pridržavati tog režima, želeći klijentima podijeliti svoje osobno iskustvo življenja na GFCF gluten+lactose/casein free režimu prehrane. Ta stranica ima primarni cilj educirati o bezglutenskoj prehrani i prehrani bez mliječnih proizvoda i na njoj možete pronaći mnoštvo zanimljivih tekstova i informacija. Danas No Gluten Lab može ponuditi svojim klijentima raznovrsne proizvode iz slatkog programa i programa kruha i peciva, koji će se uskoro naći i na meniju nekoliko restorana i hotela u Sarajevu i u ponudi nekoliko dućana zdrave hrane. Moja misija je da prehranu bez glutena i mliječnih proizvoda približimo običnim ljudima, da je ne doživljavamo kao zapadnjački trend nego potrebu jedne posebne skupine pacijenata, koji su se zbog svojih zdravstvenih tegoba morali odreći glutena i mliječnih proizvoda.“ - otkrila nam je Anisa.

Anisa Šerak je magistrica farmacije sa završenim MBA-om koja se često zna našaliti da je njeno ime, koje podsjeća na začinsku biljku opojnog mirisa, anis, i odredilo njen životni put. Nakon dugogodišnje karijere magistrice farmacije u farmaceutskoj industriji i mladalačkog koketiranja s medijima, njen put se nastavlja upravo u kuhinji. „Pamtim da smo se brat i ja od malih nogu motali po maminoj kuhinji. Da bi nas držala na oku učila nas je da kuhamo. Pravili smo kolače, mutili jaja, topili čokoladu i mazali se njom po licu. Bilo nam je zabavno u kuhinji, jer tamo su se spajali mirisi i okusi, nastajala su svakojaka čudesna jela, pušilo se iz rerne, krčkalo u šerpama, dinstalo i peklo u tavama…Kasnije sam počela sama kuhati, istraživati i eksperimentirati, jer sam uvijek voljela pomalo drugačiju hranu.“ – nadodala je.

noglutenlab modamo1

"No Gluten Lab je zapravo moja laboratorija, u kojoj kuham, eksperimentiram, dizajniram nove GFCF recepte, fotografiram namirnice i nova jela, slušam muziku glasno da bi moja hrana dobila čarobnu vibru. Veselim se, uživam, jer tu nastaju famozni kolači i torte, slasni džemovi, zamamni namazi i umaci, mirisni kruh i peciva… To je moja oaza strasti i zabave u kojoj magija nikad ne prestaje. (smijeh)

noglutenlab modamo3


Posljednje 3 godine provela sam dizajnirajući nove bezglutenske recepte, nastojeći prilagoditi recepture nekih zanimljivih kolača i torti, kruha i peciva potrebama ljudi koji ne smiju jesti gluten i laktozu. Bilo je tu različitih dobrih i loših pokušaja spravljanja kolača, torti, keksa sa kombinacijama bezglutenskih brašna a sve bez mlijeka, putera, jogurta sve dok nisam u konačnici kreirala ponudu sa No Gluten Lab proizvodima. Naravno, željela sam svojim klijentima ponuditi malo drugačije, inovativnije kolače, sa bundevom i bademima, sa crnom čokoladom i chilyjem, sa borovnicama i bananama, sa višnjama i crnom čokoladom, sa pistacijama i bademima. A kako volim putovati, godinama sam prikupljala recepture sa svojih putovanja po Italiji, naročito Siciliji, iz Londona, Istanbula, Granade, Seville, Lisabona, Berlina, New Yorka, i u No Gluten Lab ponudi se osjeti dašak kulinarske ponude iz svih tih gradova koje volim. U našoj ponudi postoji i posebna ponuda kolača i torti za dijabetičare, koji su rađeni sa stevijom ili agavom, a uveli smo i opciju prilagodbe torti i kolača svim klijentima, naročito djeci, koja ne smiju jesti šećer, jaja ili neke orašaste plodove. No Gluten Lab definitivno ide u smjeru prilagođavanja svojih proizvoda svim posebnim skupinama klijenata sa posebnim zahtjevima. Nažalost, nezdrava i kontaminirana prehrana je postala veliki problem svih nas i sve više je klijenata koji, zbog svojih zdravstvenih razloga, imaju različite restrikcije u prehrani. Vjerujem da je dijelom krivac takvom konceptu naše ponude i činjenica što dolazim iz svijeta farmacije i što sam cijelo svoje školovanje učila kako je hrana ustvari lijek. Stoga tako pristupam kompletnoj filozofiji vođenja ovog zanimljivog biznisa u kojem hrana ima prevashodno holistički učinak. 

 noglutenlab modamo4

Puno ljudi koji imaju problema s prehranom i moraju izbaciti gluten ili mliječne proizvode na kraće vrijeme ili trajno nerado se odlučuju za promjenu svog dosadašnjeg režima prehrane jer ne znaju što bi jeli, što smiju od namirnica kupiti, kako kombinirati  te namirnice, kako ih kuhati. Za takvu promjenu prehrane morate se naoružati znanjem i strpljenjem i ogromnom voljom. NGL takvim korisnicima pruža mogućnost da dobiju savršeno skrojen mjesečni personalizirani jelovnik. Prema svojim prehrambenim potrebama i restrikcijama. Obično se naši klijenti teško snalaze u prvo vrijeme nakon što se odluče promijeniti prehranu i naši savjeti i upute im zaista puno znače i u velikoj mjeri im olakšavaju svakodnevne prehrambene navike. Taj jelovnik nudi preporuke za kompletan dnevni menu, od doručka do večere, uz dvije nezaobilazne užine, uz mnoštvo savjeta kako i šta jesti i piti, što i gdje kupovati, što izbjegavati. Dosadašnja iskustva s našim klijentima/cama su sjajna i svi su bili iznimno zadovoljni i zahvalni jer im No Gluten Lab vodič za novu prehranu zaista neizmjerno pomogne."

Osim toga, ova mala tvornica zdrave prehrane surađuje i s brojnim sarajevskim restoranima.

"Naša suradnja s nekim sarajevskim restoranima je krenula vrlo spontano jer su se moji prijatelji iz Ristorante Fiori uvijek trudili i smišljali nova jela koja odgovaraju mom režimu prehrane, a koja mi mogu ponuditi u svom restoranu. Vrlo brzo smo uvidjeli da takvih gostiju imaju sve više i počeli smo razgovarati o mogućnostima da ponudimo jednu posebnu večeru sa talijanskim bezglutenskim delicijama. Tako je nastala, sada  već tradicionalna Večer bezglutenskih delicija u Ristorante Fiori, i gosti su je sjajno prihvatili. Tu gosti mogu probati tagliatelle, bruskette s našim bezglutenskim kruhom, naše keksiće i sjajnu Čokoladnu divu s višnjama ili neku drugu bezglutensku tortu. U drugom restoranu Mala kuhinja također imamo naš kruh i tjesteninu i oni imaju veliki broj gostiju za koje posebno spremaju bezglutenska jela. Ovih dana pripremamo suradnju s još nekim restoranima i hotelima, jer je sve više ljudi koji traže takvu prehranu. Međutim, uvijek moram naglasiti da se u svim restoranima s kojima NGL surađuje poštuju principi posebnog, sigurnog režima pripremanja bezglutenskih jela, počevši od odvojenog posuđa koje se koristi za pripremanje tih jela do posebnog čišćenja prostora u kojem se pripremaju, pazi se da ne dođe do unakrsne kontaminacije s drugim glutenskim proizvodima, s brašnom i sl. To je jako važno, jer uvijek postoje ljudi koji ne toleriraju ni onu minimalnu dozvoljenu količinu glutena od 20 ppm, a nikad ne znate kakvog gosta imate u restoranu. Zbog toga su u svim ovim restoranima prošli posebnu obuku i ja sam se uvjerila u njihovu ispravnost pripremanja ovakve hrane."

Foto: Irfan Redžović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno