Razgovarali smo sa Fatimom i Jasminom koji su otvorili prvu #glutenfree pekaru u Sarajevu - Bonjour.ba - bh.lifestyle ma...

Razgovarali smo sa Fatimom i Jasminom koji su otvorili prvu #glutenfree pekaru u Sarajevu

Tekst:

Marija Perić

GOURMET
4.8.2022.

Prehrana bez glutena postala je izuzetno važan dio rutine i životnog stila sve većeg broja ljudi i u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


No, itekako nam je poznato da s početkom gluten free prehrane uviđamo koliko u našem okruženju nema toliko puno gourmet opcija bez glutena. Upravo zato će mnoge od vas razveseliti činjenica da se u Sarajevu otvorila No Gluten Factory – prva pekara sa bezglutenskim proizvodima. Sva ona jela uz koje ste odrasli i koja vam bude posebne uspomene sada su dostupna u njihovoj ponudi. Od baklave preko pizza i tjestenina koje možete sami praviti doma, pa sve do pita i kruha, ova ne tako obična pekara ima sve. U razgovoru sa Fatimom i Jasminom saznali smo što ih je motiviralo na otvaranje #glutenfree pekare, koji proizvodi su najpopularniji, kao i gdje u Sarajevu ih možete pronaći. Više u nastavku.
 

Što vas je motiviralo na otvaranje prve #glutenfree pekare u BiH i što vas čini drugačijima?
 

Kao mladi bračni par, maštali smo da zajedno radimo ono što zaista volimo. Iako smo u jednom trenutku oboje radili u struci kao magistri, odlučili smo se ostaviti prve poslovne ljubavi. Kuhanje je nešto u čemu uživamo, pa se tako rodila ideja o pokretanju vlastitog biznisa. Vodila nas je misao da želimo biti posve drugačiji, inovativni, ponuditi nešto čega nema, a supruga je već dugo vremena upoznata sa bezglutenskom ishranom, i istu praktikuje. Kako je praktikuje, tako i zna sve prednosti bezglutenskog načina ishrane, koje su svakako već veoma poznate.

 

Foto: Elvir PandžićTu nastaje No Gluten Factory, jedina bezglutenska pekara u Bosni i Hercegovini. Kao što sam naziv govori, svi proizvodi su certificirani i 100% bez glutena. Naš asortiman predstavlja spoj više tradicija (bosanska, balkanska, talijanska, francuska i turska) na jedan zdrav način. Zbog izrazito teškog rukovanja bezglutenskim tijestom, svi proizvodi su ručno rađeni, od početka zamjesa, obrade, do samog pečenja, te je svaki proizvod unikatan. No Gluten Factory nosi hashtag #nijeobicnapekara kojeg želimo opravdati u svakom smislu, jer, dakako i NIJE OBIČNA PEKARA. :D

 

Foto: Safet HadzimusicKojem vašem proizvodu se kupci iznova i iznova vraćaju?
 

Teško je reći samo jedan proizvod obzirom da svi vole nešto drugačije. Ako bi morali birati onda bi od slanih proizvoda to bile naše pite (burek, sirnica, zeljanica i krompiruša), a od slatkih baklava. Proces izrade za bezglutenske pite i baklavu zahtjeva dosta vremena i posebnu tehniku, pa je svim bezglutencima drago kada znaju da u Sarajevu sebi mogu kupiti tako nešto.

 

Foto: Elvir Pandžić

Foto: Safet Hadzimusic


Koje su tri slastice koje svatko treba probati u vašoj pekari?
 

Ako govorimo o slanim jelima, definitivno preporučujemo naše mantije, tursko pide i pizze. Što se tiče poslastica trebali bi probati maklavu, bajaderu i princes krofne.

 

Foto: Elvir Pandžić

Foto: Safet Hadzimusic


I za kraj, gdje vas možemo posjetiti?
 

Posjetiti nas možete u Sarajevu. Adresa je Kranjčevićeva 31, Marijin Dvor. Tu su i naši profili na društvenim mrežama, Instagram i Facebook, gdje redovno objavljujemo naše novitete.

 

***
Naslovna fotografija: @noglutenfactory_sarajevo

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno