TEKST: Bonjour.kolumnistica

DATUM OBJAVE: 30.8.2023.

Street food festivali okupljaju na jednom mjestu kuhare i entuzijaste koji nam serviraju svoju kreativnost i kulinarsko znanje u obliku ukusnih jela te sve gurmane koji žele probati nova jela i provesti večeri u ugodnoj atmosferi i ambijentu.


Street food festivali postali su pravi gastro fenomeni koji promoviraju kulturnu raznolikost i omogućavaju lokalnom stanovništvu da iskusi okuse i tradicije različitih kultura. Ovakvi događaji doprinose jačanju osjećaja zajedništva i povezanosti među ljudima, dok turistima pružaju doživljaj autentične kulture i atmosfere mjesta kroz hranu i događaje na festivalu.
 

U srcu Mostara, na platou iza Stare gimnazije, u tijeku je drugo izdanje Moba Street Food Festivala koje traje do nedjelje 3.9., a mirisi ukusne hrane i zvuci dobre muzike već danima se šire gradom. Moba Street Food Festival na jednom mjestu okuplja odlične izlagače koji pripremaju tradicionalna jela na inovativan način, ali i nude različita jela svjetskih kuhinja. 

 

Nutricionistica Nevena Pandža 



Samo za Bonjour.ba nutricionistica Nevena Pandža je odlučila podijeliti 5 jela koja su je oduševila na Moba festivalu hrane. 

 

Jela na Moba Street Food Festivalu koja će vas odvesti na gastro putovanje svijetom:


Profa 23


,,Glavni ambasadori azijske kuhinje u Hercegovini, chef Matej Šušak i gastro tim Profa 23, za mene je i ove godine nezaobilazna kućica na Moba Street Food festivalu. Iskustvo rada u različitim državama, osvojene festivalske nagrade i pozitivni komentari prisutnih, po meni uvijek govore o predanosti tima, ljubavi prema kuhanju te istinskom iskustvu degustatora.  

Istaknula bih odlični korejski sendvič koji je napravio pravi “gastro boom” u Hercegovini, a sastoji se od piletine koja je aromatizirana i karamelizirana u korejskom umaku te se fantastično sljubljuje s coleslaw salatom u hrskavom pivskom pecivu.


Foto: Marko Šotra


 

Sombrero


Sombrero je gastro kutak iz Sarajeva, a za nas u Mostaru novi street food brend na festivalskoj sceni. Prepoznatljivi su po ukusnoj meksičkoj hrani, a prisutne su oduševili popularnim meksičkim jelima poput burrita, tacosa i quesadilla te hrskavim nachosima kao zalogajčićima uz piće za ekipu. 

Kvalitetni sastojci, odlična priprema, karakteristični začini i zabavna ekipa, recept je koji mi se svidio.  Budući da jako volim meksičku hranu, preporučujem sočne Veggie tacose sa svježim i grilanim povrćem, grahom, sirom i umacima. Svi mesoljupci mogu izabrati opcije s piletinom ili junetinom. 

 

Foto: Marko Šotra



Chef's bites by Božo Ćorić


Božo Ćorić, inovativni je 25 - godišnji kuhar iz Širokog Brijega koji svoju viziju promicanja lokalne i tradicionalne kuhinje pretače u ukusna jela. Dobitnik je gastro nagrada lokalne publike te pobjednik u ribljoj kategoriji na prestižnom natjecanju u Turskoj i Libanonu gdje osvaja i nagradu za najbolje jelo u mesnoj kategoriji.  

Probala sam nagrađeno riblje jelo koje je bilo baš “po mojoj mjeri”: Ragu od pastrve s tortiglionima. Ukusna pasta sa salsom i komadićima pastrve, posuta prahom od peršina, parmezanom i tostiranim lješnjakom sadržava svu toplinu ljeta i mediteranske kuhinje. 

 

Foto: Nevena Pandža



Chef Severin Terzić


Chef kuhinje poznatog mostarskog restorana i kuhar s Michelinovom preporukom, Severin Terzić, poželio je svoje vještine iz moderne kuhinje prebaciti u festivalsku kućicu te istražiti festivalsku scenu i okusiti energiju ljubitelja street food hrane. 

Kod njih bih preporučila internacionalno jelo kreirano po chefovoj specijalnoj recepturi: Veal wrap. Sastoji se od sporo pečene teleće plećke u tortilji, začinjene sa zrnatim senfom i kremom od celera i hrena. Spoj različitih okusa koji budi sva čula. 


Foto: Marko Šotra
 

Sky - Artisan gelato


Da su svjetski specijaliteti različitih država ove godine na Mobi, dokazuje i Sky - Artisan gelato,  prva Gelateria u Mostaru i okolici koja koristi isključivo najbolje namirnice u proizvodnji tradicionalne talijanske poslastice - gelata.  

Voćni, mliječni, orašasti, čokoladni okusi - ljubitelji gelata i oni željni osvježenja u ovim vrućim ljetnim danima, pronaći će okus za sebe. Preporučujem kremasti gelato od pistacije koji se radi od ručno rađenih pasti od pistacija i lješnjaka te osvježavajući gelato od svježe maline. Svi njihovi sladoledi su vegetarijanski i bez glutena, a svi voćni su i veganski.


Foto: Marko Šotra



Uživanje u hrani i isprobavanje novih jela ima mnoge važne prednosti iz psihološkog, socijalnog i emocionalnog aspekta, zato se odvažite i kad god ste u mogućnosti dijelite hranu s drugima, jedite svjesnije u datom trenutku i eksperimentirajte s novim jelima. Time proširujete svoj jelovnik drugačijom kombinacijom namirnica i začina, a osjetilima dajete poklon koji će dugo pamtiti.'' - kazala je Nevena. 

* * * 
Naslovna fotografija: 
Marko Šotra


Bonjour

Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače

TEKST: Bonjour.ba

Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače

Koliko toga može stati u tri minute? Dovoljno da se zaboravi na stresan mail, da se napravi kratka pauza za sebe, ili da se pronađe mali trenutak uživanja usred svakodnevne gužve. 

Upravo u tim kratkim ritualima krije se posebna snaga, u vremenu koje posvetimo sebi, bez obzira koliko ono kratko trajalo.


bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_02
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_022

Za Eminu Tsiligkros, koju pratimo zbog kreativnog i autentičnog pristupa životu, tri minute su i dovoljno za savršen obrok. Fini-Mini nudle, bilo u praktičnim pakovanjima ili u zdjelicama, dokaz su da i mali trenuci mogu postati užitak.

 


bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_019
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_07

Emina Tsiligkros sa Eminom Smakom, glavnom urednicom Bonjour.ba portala


Odmah na početku nam je otkrila svoj favorit: Fini-Mini nudle s piletinom, čiji slatko-slani Teriyaki Chicken okus odmah osvaja svaki zalogaj.

U razgovoru s nama priznaje: “Uvijek pojedem dvije vrećice, a možda i više… začine pola-pola da budu ni preljuti ni bez ukusa.”

Dok Emina miješa začine u svoj instant obrok, smijeh i spontanost ulaze u kadar, a priprema? Gotova za samo tri minute. 


bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_5


Klasična instant magija u vrećici  

Fini-Mini nudle dolaze u single pakovanju 75 g sadržanom u 5 pack pakovanju od 375 g za više gušta u jednom potezu. Sve što vam treba, nudle i začini, dovoljno ih je preliti sa 300 mL kipuće vode, sačekati tri minute i imate spreman obrok.

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_017
bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_3

Okusi? Tu je Kokošji, blagi i aromatični, Goveđi, savršen za dane kada vam se baš ne da kuhati i Povrtni za one koji vole laganiji obrok.

Rezultat je jednostavan, aromatičan obrok bez nereda i stresa.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_4

Kao što Emina objašnjava, brzinska priprema ne znači kompromis: “Najviše vremena dnevno trošim na rad, crtanje i slikanje, pa kad imam tri minute, nudle su savršene.” 

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_04


Čašice koje mijenjaju pravila igre  

Ako tražite praktičniji oblik užitka, Fini-Mini nudle u čašici nude instant obrok bez dodatnog kuhanja. Samo otvorite poklopac do pola, dodajte začine i prelijte kipućom vodom do oznake. Nakon četiri minute, možete uživati u aromatičnom obroku. 

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_2
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_011
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_013

Spicy Beef donosi pikantnu kombinaciju goveđeg mesa i začina, Teriyaki Chicken slatko-slanu harmoniju sočne piletine i umaka, dok Curry očarava aromatičnim bogatstvom začina.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_6

Emina kroz igru komentira: “Ako bi bila nudla, bila bih haotična, sa puno čili – ali zabavna i zanimljiva.” I doista, ove čašice spajaju praktičnost i karakter, baš kao i ona.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_1

Kada instant postane kulinarska avantura  

Instant nudle ne moraju ostati samo klasičan snack, one mogu postati baza za kreativne mini kulinarske projekte. Zamislite hrskave salate s prženim nudlama, noodles a la wok s povrćem ili brzinski stir-fry za užurbane dane. 

bonjour_ba_fini_mini_podravka_emina_tsiligkros_01

Sve što vam treba su Fini-Mini nudle, malo mašte i tri do četiri minute za pripremu. Kao što Emina napominje, najbitnija stvar je uživanje: “Jedina zavrzlama u glavi bit će s čime jesti kašikom, viljuškom ili štapićima.”

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_022

Vaš mini trenutak gušta

Tri minute, mali ritual, a velika doza ukusa i inspiracije. Fini-Mini nudle spajaju brzinu, jednostavnost i kreativnost u jednom obroku koji možete prilagoditi svom raspoloženju i fantaziji. 

Ako želite vidjeti kako Emina Tsiligkros kombinuje okuse, miješa začine i uživa u svakom trenutku, ne propustite pogledati cijeli razgovor i kulinarsku avanturu na linku ispod. 

U tri minute možete otkriti cijeli svijet malih užitaka i možda se zaljubiti u instant gušt.

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_018

Upetljajte se u vrijedne nagrade  

Ovaj Fini-Mini trenutak sa Eminom Tsiligkros samo je uvod u ono što nas tek čeka, a do tada ne propustite posebnu Fini-Mini nagradnu igru jer ako pokažete da imate petlju, možete osvojiti super nagrade. 

Zato, pridružite se igri jer Fini-Mini trenuci uvijek najbolje izgledaju kad ih dijelimo zajedno.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba

Foto i video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!