TEKST: Bonjour.kolumnistica
DATUM OBJAVE: 30.8.2023.
Street food festivali okupljaju na jednom mjestu kuhare i entuzijaste koji nam serviraju svoju kreativnost i kulinarsko znanje u obliku ukusnih jela te sve gurmane koji žele probati nova jela i provesti večeri u ugodnoj atmosferi i ambijentu.
Street food festivali postali su pravi gastro fenomeni koji promoviraju kulturnu raznolikost i omogućavaju lokalnom stanovništvu da iskusi okuse i tradicije različitih kultura. Ovakvi događaji doprinose jačanju osjećaja zajedništva i povezanosti među ljudima, dok turistima pružaju doživljaj autentične kulture i atmosfere mjesta kroz hranu i događaje na festivalu.
U srcu Mostara, na platou iza Stare gimnazije, u tijeku je drugo izdanje Moba Street Food Festivala koje traje do nedjelje 3.9., a mirisi ukusne hrane i zvuci dobre muzike već danima se šire gradom. Moba Street Food Festival na jednom mjestu okuplja odlične izlagače koji pripremaju tradicionalna jela na inovativan način, ali i nude različita jela svjetskih kuhinja.
Nutricionistica Nevena Pandža
Samo za Bonjour.ba nutricionistica Nevena Pandža je odlučila podijeliti 5 jela koja su je oduševila na Moba festivalu hrane.
Jela na Moba Street Food Festivalu koja će vas odvesti na gastro putovanje svijetom:
Profa 23
,,Glavni ambasadori azijske kuhinje u Hercegovini, chef Matej Šušak i gastro tim Profa 23, za mene je i ove godine nezaobilazna kućica na Moba Street Food festivalu. Iskustvo rada u različitim državama, osvojene festivalske nagrade i pozitivni komentari prisutnih, po meni uvijek govore o predanosti tima, ljubavi prema kuhanju te istinskom iskustvu degustatora.
Istaknula bih odlični korejski sendvič koji je napravio pravi “gastro boom” u Hercegovini, a sastoji se od piletine koja je aromatizirana i karamelizirana u korejskom umaku te se fantastično sljubljuje s coleslaw salatom u hrskavom pivskom pecivu.
Foto: Marko Šotra
Sombrero
Sombrero je gastro kutak iz Sarajeva, a za nas u Mostaru novi street food brend na festivalskoj sceni. Prepoznatljivi su po ukusnoj meksičkoj hrani, a prisutne su oduševili popularnim meksičkim jelima poput burrita, tacosa i quesadilla te hrskavim nachosima kao zalogajčićima uz piće za ekipu.
Kvalitetni sastojci, odlična priprema, karakteristični začini i zabavna ekipa, recept je koji mi se svidio. Budući da jako volim meksičku hranu, preporučujem sočne Veggie tacose sa svježim i grilanim povrćem, grahom, sirom i umacima. Svi mesoljupci mogu izabrati opcije s piletinom ili junetinom.
Foto: Marko Šotra
Chef's bites by Božo Ćorić
Božo Ćorić, inovativni je 25 - godišnji kuhar iz Širokog Brijega koji svoju viziju promicanja lokalne i tradicionalne kuhinje pretače u ukusna jela. Dobitnik je gastro nagrada lokalne publike te pobjednik u ribljoj kategoriji na prestižnom natjecanju u Turskoj i Libanonu gdje osvaja i nagradu za najbolje jelo u mesnoj kategoriji.
Probala sam nagrađeno riblje jelo koje je bilo baš “po mojoj mjeri”: Ragu od pastrve s tortiglionima. Ukusna pasta sa salsom i komadićima pastrve, posuta prahom od peršina, parmezanom i tostiranim lješnjakom sadržava svu toplinu ljeta i mediteranske kuhinje.
Foto: Nevena Pandža
Chef Severin Terzić
Chef kuhinje poznatog mostarskog restorana i kuhar s Michelinovom preporukom, Severin Terzić, poželio je svoje vještine iz moderne kuhinje prebaciti u festivalsku kućicu te istražiti festivalsku scenu i okusiti energiju ljubitelja street food hrane.
Kod njih bih preporučila internacionalno jelo kreirano po chefovoj specijalnoj recepturi: Veal wrap. Sastoji se od sporo pečene teleće plećke u tortilji, začinjene sa zrnatim senfom i kremom od celera i hrena. Spoj različitih okusa koji budi sva čula.
Foto: Marko Šotra
Sky - Artisan gelato
Da su svjetski specijaliteti različitih država ove godine na Mobi, dokazuje i Sky - Artisan gelato, prva Gelateria u Mostaru i okolici koja koristi isključivo najbolje namirnice u proizvodnji tradicionalne talijanske poslastice - gelata.
Voćni, mliječni, orašasti, čokoladni okusi - ljubitelji gelata i oni željni osvježenja u ovim vrućim ljetnim danima, pronaći će okus za sebe. Preporučujem kremasti gelato od pistacije koji se radi od ručno rađenih pasti od pistacija i lješnjaka te osvježavajući gelato od svježe maline. Svi njihovi sladoledi su vegetarijanski i bez glutena, a svi voćni su i veganski.
Foto: Marko Šotra
Uživanje u hrani i isprobavanje novih jela ima mnoge važne prednosti iz psihološkog, socijalnog i emocionalnog aspekta, zato se odvažite i kad god ste u mogućnosti dijelite hranu s drugima, jedite svjesnije u datom trenutku i eksperimentirajte s novim jelima. Time proširujete svoj jelovnik drugačijom kombinacijom namirnica i začina, a osjetilima dajete poklon koji će dugo pamtiti.'' - kazala je Nevena.
* * *
Naslovna fotografija: Marko Šotra
TEKST: Bonjour.ba/PR
Uz rekordan broj govornika, preko 75 programskih segmenata i iskustvo koje nadilazi konferenciju – Dani komunikacija održat će se u Rovinju od 15. do 18. svibnja.
U punom su jeku pripreme za nove Dane komunikacija, koji će u svom 11. izdanju okupiti nekoliko tisuća sudionika! Najpoznatija humanoidna AI, najinovativniji CMO na svijetu prema Business Insideru i osvajač više od 200 nagrada Cannesa Lionsa, cyborg antropologinja, vodeća svjetska ekspertica za ekonomiju pažnje, najveći svjetski autoritet za prodaju i pricing kreativnih usluga, Internet’s Savviest Troll…
Samo su neki među komunikatorima globalne reputacije koji će se uskoro popeti na glavnu rovinjsku pozornicu, a njima će se na ostale četiri festivalske pozornice pridružiti niz domaćih i regionalnih stručnjaka – i niz popratnih sadržaja za nekoliko tisuća sudionika koji će obogatiti festivalsko iskustvo.
DKoin: Prva službena festivalska kriptovaluta u Hrvatskoj
Dani komunikacija prvi su festival u Hrvatskoj, a moguće i u Europi, sa službenom festivalskom kriptovalutom! Ova inovativna inicijativa u suradnji s Electrocoinom, prva hrvatska mjenjačnica kriptovaluta, osmišljena je kao most između svijeta tržišnih komunikacija i svijeta kriptovaluta i kao simbol sve snažnijeg povezivanja kreativne industrije s inovativnim tehnološkim rješenjima.
Sudionici koji na festivalu skeniraju QR kod na festivalu i verificiraju svoj račun na platformi Electrocoin automatski dobivaju 5 DKoina, koji se mogu zamijeniti za druge kriptovalute ili povući kao ekvivalent u eurima, te se kvalificiraju za nagradnu igru DKoin Toss i vrijedne nagrade.
Od 360° do plaže: Sva lica Dana Komunikacija
Više od 180 izvođača i više od 75 programskih segmenata raspoređenih na svim festivalskim lokacijama jamče da će ovogodišnji Dani komunikacija ponuditi sadržaj za svakoga. U fokusu su aktualne i relevantne teme: od digitalne regulative do psihologije pažnje, od redefinicije kreativnosti u eri automatizacije do iskrenih pitanja o etici, transparentnosti i odgovornosti, stvarnih učinaka tehnologije i AI-ja na biznis, brendove i društvo te mnoštva neminovnih digitalnih tema.
Glavna pozornica u dvorani AAA, prepoznatljiva po svojoj 360° pozornici, ponovno će ugostiti vrhunske stručnjake iz cijelog svijeta. Dvorana BEE posvećena je najaktualnijim temama, dok DK LLLounge nudi ležerniji format uz interakciju sudionika i govornika. Novost su dvije nekonvencionalne pozornice na otvorenom – The POOLSIDE Stage uz bazene i The OTHER BEACH, gdje će se, ako to vremenski uvjeti dopuste, na plaži održavati dodjele prestižnih strukovnih nagrada.
Showtime
Središnja festivalska pozornica donosi vrhunsku produkciju upotpunjenu iskusnim voditeljima, koji će publiku voditi kroz najave glavnih zvijezda programa, ali i kroz proglašenja najboljih marketinških ostvarenja u sklopu strukovnih nagrada. Antonija Mandić, poznato lice dnevnog programa, ponovno će biti prisutna na glavnoj pozornici dvorane Hall AAA, a ove se godine dodjele nagrada sele na novu pozornicu THE OTHER BEACH. Neizostavna Ida Prester ove godine će voditi ceremonije dodjele nagrada IdejaX, Young Lions, Effie Croatia i MIXX Awards. Prvu festivalsku večer otvorit će dodjelom BalCannes priznanja za najbolje projekte iz regije dinamični dvojac Galeb Nikačević Hasci-Jare i Lela Laković.
Sjaj statua i plesnog podija
Nakon završetka dnevnog dijela programa, festivalski ritam ne usporava slijede večernji segmenti posvećeni proslavi najboljih u domaćoj i regionalnoj komunikacijskoj industriji. Dodjele strukovnih nagrada od proslave regionalne kreativnosti na BalCannesu, najboljeg od hrvatske kreativnosti na IdejiX te dodjela nagrada Young Lions, najboljih digitalnih ostvarenja MIXX-a do najučinkovitijih marketinških projekata natjecanja Effie označavaju vrhunac dana, a istovremeno su uvod u njegov opušteni završetak.
U četvrtak će se slavlje nastaviti u klubu Lone, gdje će DJ Rea i DJ Fynolla powered by INA rasplesati sudionike do kasno u noć. Petak je rezerviran za DJ Turka i DJ Medu powered by Antique, a festival će kulminirati završnim partyjem uz DJ Leggera i festivalske headlinere dostojnim zatvaranjem ovog trodnevnog okupljanja kreativne industrije.
Pokret i dobar provod
Kako bi dani puni predavanja i panela započeli i završili u najboljem mogućem ritmu, sudionike očekuju dvije opcije jutarnjeg razgibavanja – Pilates i Full-body Workout, uz već dobro poznatu i omiljenu jogu uz zalazak sunca. Uz opuštanje i fokus, dobro dođe i malo akcije: zato su večernji sati rezervirani za afterpartyje na sunčanoj plaži, ako to vremenski uvjeti dopuste, gdje glazba i more stvaraju savršenu pozadinu za neformalno druženje nakon programa.
Vremena je još malo, a svi kreativci, marketingaši, digitalci, mediji i drugi komunikatori koji se i ove godine žele naći u društvu domaćih i svjetskih tržišnih lidera informacije o sudjelovanju mogu pronaći na web page Dani Komunikacija.
Foto: Emica Elveđi, Borna Jakšić, Matija Habljak
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!