8 koraka kao vodič kako se nositi s neuspjehom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

8 koraka kao vodič kako se nositi s neuspjehom

Tekst:

Marija Perić

POSAO & ŽIVOT
13.2.2020.

Jedna od najtežih situacija s kojom smo se svi u većoj ili manjoj količini susreli u svojoj karijeri sigurno je neuspjeh. Upravo on je krivac i uzročnih negativnih emocija, pretjerane brige, neodlučnosti i analiziranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo odlučili istražiti kako se najbolje nositi s neuspjehom, kako ga premostiti te kako nastaviti raditi nakon što smo doživjeli neuspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz vodiče poznatih savjetnika i uspješnih osoba koje su iz prve ruke doživjele velike neuspjehe stvar koja se najprije može uočiti je činjenica da je veliki broj njih zapravo u potpunosti promijenio svoj život nakon neuspjeha. On ih je naučio kako da se postave prema događajima u svom životu, dao im putokaz kako stvari raditi, odnosno ne raditi te im je na neki način pomogao da budu ono što jesu sada, a to je – uspješni i sretni.

Kako i vi na osnovu njihovih primjera možete objeručke prihvatiti neupjeh u vašem životu kao priliku za promjenu, otkrijte kroz savjete u nastavku.

KORAK 1 – Pokušajte kontrolirati vaše emocije.

Neuspjeh obično dolazi iznenada. Tada nemojte naglo reagirati, biti negativni i u potpunosti razočarani u sebe. Ne smijete zaboraviti da ste i vi osoba kojoj se događaju greške i nažalost nismo programirani tako da apsolutno uvijek znamo što radimo i da u naše aktivnosti budemo sigurni u potpunosti. Nekad je važnije da ste riskirali i pokušali te doživjeli neuspjeh nego da ste nastavili svoju svakidašnju rutinu u zoni ugode.  

KORAK 2 – Potražite ritual koji će vam pomoći nositi se s neuspješnim događajem.

Nakon što se dogodio neki neugodni scenarij, najgore što možete napraviti za sebe je zatvoriti se u svoja četiri zida i pretjerano analizirati sve što ste mogli napraviti drugačije. Ono što će vam pomoći u fazi prihvaćanja neuspjeha je posjeta prijatelju koji će vas saslušati, vježbanje kako biste mogli svoju energiju usmjeriti na nešto drugo ili jednostavno šetnja sa svojim psom.

KORAK 3 – Zaboravite na pesimizam

Što god radili, nipošto nemojte dopustiti da vas te neugodne emocije izjedaju iznutra. Nakon neuspjeha niste ništa izgubili, nego upravo suprotno, otkrili ste način na koji stvari ne funkcioniraju i sada se možete usredotočiti na neke druge načine koji će vas potencijalno dovesti do željenog cilja.

KORAK 4 – Razvijte svoje stavove prema neuspjehu

Što vas je dovelo do neuspjeha? Kako ste ga mogli izbjeći? Jesam li stvarno doživjela neuspjeh ili postoji način na koji mogu popraviti stvari? Je li ovaj neuspjeh moja šansa za novi početak? Sve su ovo pitanja i stavovi koje možete zauzeti tada kad se neuspjeh dogodi i jako je važno da se ispravno postavite prema danoj situaciji.

KORAK 5 – Prihvatite odgovornost za neuspjeh

Nitko ne voli doživjeti neuspjeh. On utječe na naše samopouzdanje, čini da se preispitujemo u čemu je smisao svega i učini nas frustriranima. No da nije neuspjeha, ne bismo s tolikim veseljem slavili svaki maleni uspjeh, zato uzmite stvari u svoje ruke, preuzmite odgovornost za svoj neuspjeh ponosno te pokušajte iz njega naučiti ono najbitnije. To će vas izgraditi u poslovnom, ali i u osobnom smislu, što samo potvrđuje da neuspjeh ne mora biti negativna stvar u vašem životu.

KORAK 6 – Istražite neuspjehe uspješnih i poznatih ljudi

Ako mislite da ste jedina osoba kojoj se dogodio neuspjeh, uvelike se varate jer su neke od najpoznatijih i najuspješnijih osoba doživjele brojne neuspjehe prije no što su uspjeli u ostvarenju svojih snova. Potražite takve primjere među uspješnim ljudima i neka vam oni budu inspiracija da neuspjeh ne trebate doživljavati kao kraj puta, nego kao još jednu stanicu u vašoj karijeri.

KORAK 7 – Upitajte se što iz toga možete naučiti

Iz jednog malenog ili velikog neuspjeha možete naučiti puno toga. On vam može biti putokaz kako stvari ne trebate raditi, upozoriti vas da ste dovoljno snažni jer ste uspjeli taj isti neuspjeh premostiti i može vam biti motivacija da uvijek dajete više od sebe jer će se to itekako isplatiti.

KORAK 8 – Razvijte strategiju s kojom ćete nastaviti raditi

Nakon neuspjeha, vjerojatno najteža stvar je sigurno ponovo se vratiti za radni stol i početi ispočetka ili na pola puta. Upravo zato trebate početi. Morate si dokazati da još uvijek ima te energije u vama koja se želi boriti za uspjeh te si morate dokazati da vi to možete. Jer uistinu možete.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno