TEKST:
DATUM OBJAVE: 31.5.2021.
Kulinarski serijali uvijek su odlična inspiracija za započeti eksperimentiranje u kuhinji, ali i otkriti svoje skrivene sposobnosti.
Gastronomija je oduvijek bila neiscrpan segment kreativnosti, koji uz začin ljubavi i mašte i u vašem slučaju može postati odlična sposobnost koju ćete uz pomoć Netflix serijala dodatno usavršiti.
Kulinarstvo je zapravo jedna cijela umjetnost koju treba usavršavati i nadopunjavati, a ovakvi serijali su idealan način da to i postignete. Stoga, u nastavku izdvajamo 3 serijala koja su popularna na Netflix-u, a koja biste trebali uvrstiti na svoju listu gledanja.
SALT, FAT, ACID, HEAT
Ova serija temeljena je na istoimenoj knjizi Samin Nosrat, s ciljem da se prikaže proces dobrog kuhanja sa četiri esencijalna elementa. Ovim serijalom se gledateljima želi približiti kulinarstvo kao umjetnost, te istražiti osnovna načela od kojih sve potiče, a kako bismo shvatili što hranu zapravo čini ukusnom. Kroz epizode ovog serijala putujemo po kućnim kuhinjama Italije, Japana, Yukatana, ali i zavirujemo u kalifornijski restorani Chez Panisse u kojem je Samin Nosrat i započela karijeru.
https://www.youtube.com/watch?v=JVfJu-2bs5I&t=26s
CHEF'S TABLE
Riječ je o serijalu koji je već neko vrijeme pravi hit i s vremenom ne gubi na popularnosti i gledanosti. Ove kulinarske epizode daju mogućnost pogleda u najpoznatije svjetske restorane i rad kuhara nagrađenih Michelin zvjezdicama. Ovdje se svako jelo tretira kao umjetničko djelo, a serijal je idealan kad vam treba dodatne gastro inspiracije.
https://www.youtube.com/watch?v=qKqj85oo2wI
JIRO DREAMS OF SUSHI
Dokumentarni film o najvećem japanskom omakase majstoru koji je uticao na gastronomiju i način na koji je prezentirana u medijima. Redatelj David Gelb u ovom filmu pokušava otkriti najdublje motive zbog kojih ljudi poput Jira, i mnogih velikih kuhara, cijeli život posvećuju hrani i kuhanju. Ovo je film o kulturi, filozofiji i životu.
https://www.youtube.com/watch?v=I1UDS2kgqY8
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Ada Ćeremida
Tri mjesta, tri atmosfere, jedna zajednička stvar: Mostar nikad ne prestaje da nas iznenađuje.
Znamo da volite preporuke. I znamo da ste za ova mjesta vjerovatno već čuli, a možda ste ih i posjetili nakon što smo ih predstavili kroz našu Gourmet rubriku.
Tri različite priče, tri različita vibe-a i svaki od njih s razlogom se našao među vašim favoritima. Ako tražite inspiraciju za naredni doručak, večeru ili samo kafu u savršenom ambijentu, evo naše top tri preporuke koje vrijedi ponovo posjetiti.
Pablos: Rustikalna elegancija i večere koje se pamte
U samom centru Mostara, Pablos je spoj topline i sofisticiranosti. Kamen, diskretna rasvjeta, zid s vinima i detalji koji stvaraju osjećaj da ste u posebnom trenutku. Idealno za večernje izlaske, poslovne večere ili one spontane noći kada jednostavno želite pojesti nešto stvarno dobro.
Naš favorit? Biftek sa sezonskim povrćem, zeleni njoki s tartufima i komadićima bifteka svaki zalogaj pažljivo balansiran, svaki tanjir doživljaj. Pablos nije samo restoran, on je mjesto gdje se večere pamte i gdje se rado vraćate – s istim uzbuđenjem kao prvi put.
Foto: @ donna.bombonna
Niđe Veze: Nova adresa, stari šarm – sada u retro pariškom stilu
Niđe Veze već poznajemo kao gradsku oazu za kafu, kreativnost i gourmet užitke. Ali nova lokacija donosi novu dimenziju – prostor koji izgleda kao da ste zakoračili u pariški kafić iz 60 - ih. Crvene boje, vintage namještaj, crno-bijele pločice, i Edit Piaf u pozadini… atmosfera je čista romantika.
Na meniju su palačinke, sendviči, pizze i waffle deserti koji prate savršenu šolju kafe. Ako tražite mjesto koje istovremeno nudi estetiku, ukus i onu „samo da sjednem i budem tu“ vibe – ovo je adresa za vas.
Foto: @caffe_bar_nidje_veze
Hotel Buna: Doručak s pogledom i večera koja priča priču
Samo desetak minuta od gradske gužve, restoran hotela Buna je tiha luksuzna oaza. Ovdje dan počinje sporije uz domaće sireve, hljeb, laganu pileću salaticu s narom i pogled koji umiruje misli. Doručak nije brzinska stanica, već ritual koji vas priprema za dan.
Ručak i večera ovdje nose isti ton pažnje rižoto sa sipom, pasta s piletinom, svježa riba i deserti koji su jednako nježni koliko i bogati. U večernjim satima, restoran se povlači u tišinu i pretvara u mjesto za vino, razgovor i desert pod zvijezdama. Ako tražite mirnu gastro pauzu – Buna je to mjesto.
Foto: Hotel Buna
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!