Nešto drugačija varijanta čaja koju smo otkrili sa #DoYouBONJOUR: Chai latte
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETSa šarenim bojama lišća dolazi i aromatični miris čaja i cimeta.
No, ove jeseni razmišljamo o nekim zanimljivim toplim napicima na bazi čaja koja ne odgovaraju tipičnom kalupu sezonskih gutljaja.
Svakako, jabuka, cimet i prstohvat muškatnog oraščića uvijek su ukusni u vrućoj šalici čaja, ali ove sezone idealan napitak za jesen pronašli smo u kombinaciji crnog čaja kome su dodati aromatični začini i toplo mlijeko. Naime, radi se o chai latte, indijskom piću čiji je rezultat sladak i kremast napitak.
Istražujući nove ideje sa #DoYouBONJOUR pronašli smo divan recept Aide za ovaj čarobni napitak. Okušajte se u pripremi i začinite dan na najslađi mogući način.
CHAI LATTE by @aidasarajlic
SASTOJCI (2dl ili jedna šolja):
- 1 čajna kašika crnog čaja
- 1/4 kašike kardemume u prahu
- 5 g svježeg đumbira sitno izrezanog ili izrendanog
- voda i mlijeko (omjer vode i mlijeka je 50:50)
PRIPREMA:
Prvo stavite vodu u šerpu, u nju dodajte crni čaj, đumbir i kardemumu. Stavite da prokuha.
Nakon što voda prokuha, smanjite temperaturu i pustite da kuha nekoliko minuta uz povremeno mješanje. Dodajte mlijeko i ostavite ponovo da prokuha. Nakon što je i mlijeko proključalo, možete dodati malo šećera ako želite i ostaviti da kuha na laganoj temperaturi još 5-7 minuta uz povrmeno miješanje. Procijedite kroz sitno cjedilo ili kroz gazu. Malo ohladite i uživajte uz pravi indijski chai latte. Također, po želji možete odati anis, klinčiće, cimet, bosiljak, biber u zrnu, mentu... mogućnosti su brojne i zaista možete maksimalno da ovaj napitak prilagodite sebi i svojim željama.