TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
DATUM OBJAVE: 25.3.2024.
Bliži se vrijeme ručka, a vi ste se našli bez ideje što kuhati?
Prednost tehnologije je ta što nas dijeli samo par klikova od mnoštva ideja koje možemo pronaći na internetu. Osim toga, kada poželimo zdrav obrok koji je bogat nutritivnim vrijednostima, ali i začinjen posebnim sastojkom – tradicijom, nerijetko zavirimo i u kuharice naših baka i mama.
Nestlé kuharica te dvije prednosti spaja u jednu neodoljivu i praktičnu kuharicu u kojoj se krije mnoštvo takvih recepata. Svako od ovih jela ćete spremiti s lakoćom te će se sigurno svidjeti i vašim mališanima, posebno ako rekreirate zabavne načine prezentacije jela kakvi su prikazani u kuharici.
Sva ta jela su kreirana prema Nestlé tanjuru zdrave hrane, koji donosi jednostavno objašnjen princip slaganja tanjura – Nutriporcija. Dakle, odličan su izvor energije, proteina i zdravih masti. Uz to sadržavaju dovoljne količine voća i povrća.
Recepte su sastavile poznate mame/kuharice/nutricionistice. Ilda Humić, Irmela Kadić i Nevena Pandža, zajedno sa vrijednim i maštovitim mamama i tatama prikupile su raznovrsne recepte, a kampanju je podržala i ambasadorica projekta Zdravo! - Amra Džeko.

Nestlé tim zna za našu naviku da zavirimo i u bakinu kuharicu, kao i to da svi uvijek jedva čekaju kušati ono što je ona napravila. Stoga su već drugu godinu zaredom pokrenuli i kampanju Zdravo! Baka/Nana u kojoj glavnu ulogu preuzimaju vaše bake, jer su poznate po tome da uvijek kreiraju jela koja su zdrava i spremljena s puno ljubavi.
Recept bake koja pobjedi naći će se u Nestlé kuharici, stoga vas napominjemo da na ovom linku možete prijaviti i svoju baku, čiji se zdravi i tradicionalni recept nalazi na vašoj listi favorita.
Mi smo danas iz kuharice Zdravo! Kuhaj izdvojili jelo nutricionistice Nevene Pandže koje, osim okusima, osvaja i prezentacijom koja će posebno oduševiti djecu i potaknuti ih da kušaju ovaj recept koji obiluje zdravim nutrijentima.

Jelo je bogato proteinima i betakarotenom, spremno je za 40 minuta, a uz to je veliki bonus jednostavna priprema.
Pureće okruglice s batatom, salatom od matovilca, cherry paradajza i dresingom od jogurta i senfa
Sastojci
• 400 grama mljevene puretine
• 1 mala glavica luka
• 1 režanj bijelog luka/češnjaka
• ½ kašikice začina bez pojačivača okusa (MAGGI)
• Začinsko bilje: peršun, kopar, bosiljak
• 1 kašikica senfa (THOMY)
• 500 grama batata
• 3 šalica matovilca
• 12 cherry paradajza
• 3 jušne kašikice jogurta
• 2 kašikice senfa (THOMY)
• Prstohvat kurkume
Priprema
Mljevenu puretinu u zdjeli pomiješajte sa sitno nasjeckanim lukom i češnjakom, 1 kašikicom senfa, začinima i začinskim biljem. Rukama izradite kuglice veličine oraha i s razmakom ih posložite na pola pleha obloženog s papirom za pečenje jer ćete sve praviti u jednom plehu.
Neka odstoje 20ak minuta prije pečenja. Batat ogulite i narežite na štapiće. Dodajte 2 kašikice maslinovog ulja, so, biber i začinsko bilje. Posložite na drugu polovinu pleha s papirom na pečenje. Pecite zajedno 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200˚C.
Matovilac operite, cherry rajčice narežite na četvrtine. Dodajte dressing od jogurta, 1 žličice senfa i prstohvata kurkume.
* * *
Foto: PR
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje restorani u koje dolazimo zbog pogleda i oni u koje se vraćamo zbog hrane. City View Sarajevo uspijeva spojiti oboje, ali ono što ga zaista izdvaja je osjećaj s kojim gost odlazi.
Osjećaj zbog kojeg ne gledate na sat i shvatite da vam je zapravo bilo jako lijepo.
Od prvog koraka na ulazu, preko pažljivo osmišljenog menija, pa sve do pogleda koji se otvara prema Sarajevu, ovaj restoran je zamišljen kao kompletno iskustvo, a ne samo kao mjesto za obrok.
Kako nam u razgovoru otkriva chef Antonio Radoš, filozofija restorana od početka je jasna: gost nije potrošač, već osoba kojoj se želi biti dobar domaćin.
„Kada sjednu za sto, želimo da osjete opuštenost, toplinu i sigurnost da su na mjestu gdje se svaki detalj radi s namjerom, pažnjom i ljubavlju“, objašnjava Radoš.
Od bruncha koji je nedostajao gradu do cjelodnevne kuhinje
City View, koji se nalazi na adresi Podcarina 1, je u startu zamišljen kao brunch mjesto kakvo je Sarajevu dugo nedostajalo. Fokus je bio na inovativnim jelima, lokalnim namirnicama te kvaliteti i prezentaciji, uz lagane obroke koji su jasno profilirani i lako prepoznatljivi.
„City View je primarno bio fokusiran na brunch, kakav nedostaje u gradu, s inovativnim jelima i hranom pripremljenom na unikatan način, uz fokus na lokalne namirnice, kvalitet i prezentaciju“, objašnjava chef Antonio Radoš.
S vremenom su, sasvim prirodno, počeli dolaziti i upiti za večeru. Gosti su željeli ostati duže i vratiti se i nakon radnog vremena koje je u početku bilo rezervisano za jutarnje i dnevne obroke. 
„Vremenom smo dobili dosta upita za služenje hrane i poslije našeg tadašnjeg radnog vremena, pa je prirodno došao sljedeći korak, a to je da služimo hranu cijeli dan“, dodaje Radoš.
Danas City View nudi hranu tokom cijelog dana, ali uz jasnu podjelu ritma:
„Jutro i rano popodne su posvećeni laganijim jelima koja se spremaju brzo, dok navečer pripremamo ozbiljnija i kompleksnija jela“, ističe Radoš, opisujući prelazak u večernji tempo u kojem, kako kaže, „nakon užurbanog dana sve pomalo usporava i nastupa čisti hedonizam“.


Pogled privuče, ali hrana zadrži
Iako sam naziv restorana često prvo privuče pažnju, reakcije gostiju su, kako kaže chef, gotovo uvijek iste: dođu zbog pogleda, a vraćaju se zbog hrane.
Turisti posebno cijene priliku da uz prelijep panoramski pogled na Sarajevo probaju jela koja nisu generična, dok domaći gosti brzo prepoznaju kvalitet i dosljednost. Upravo ta kombinacija, doživljaj prostora i ozbiljna kuhinja, čini City View mjestom koje se pamti.
Mali meni, jasna priča
Meni u City Viewu nije opširan i to je svjesna odluka. Devet jela za brunch i devet za večeru osmišljeni su tako da svako jelo nosi svoju priču i predstavlja restoran na poseban način.
Ako se mora izdvojiti favorit chefa, to je Meat the Chef, jelo koje okuplja njegove omiljene elemente i jasno se obraća ljubiteljima mesa. Kao apsolutni best seller, s druge strane, ističe se Eggsciting sataraš, jelo po kojem je City View već postao prepoznatljiv.
Gostoprimstvo kao suština koncepta
Osim hrane, poseban naglasak stavljen je na ono što tim City Viewa smatra pravom razlikom između dobrog restorana i mjesta kojem se gosti vraćaju, a to je gostoprimstvo.
Za njih to nije samo korektan servis, već iskrena pažnja, toplina i energija koja se osjeti, ali se ne nameće. Kroz stalne treninge i rad s timom, gradi se kultura u kojoj svi razumiju da gost najduže pamti kako se osjećao.
„Upravo taj ljudski faktor, odnos osoblja prema gostima i energija prostora, uz prepoznatljive ukuse, razlog su zbog kojeg nam se ljudi vraćaju“, ističe Radoš.
Bez žurbe, bez pretencioznosti
Kada je riječ o budućnosti, planovi su svjesno odmjereni. Širenje trenutno nije prioritet, jer je fokus na onome što se gradi ovdje i sada: kuhinji, iskustvu gosta i jasnom identitetu koji je smiren, dosljedan i iskren.
Kako ističe chef Antonio Radoš, City View ne teži buci ni velikim gestama. „Dobra večera ne mora biti bučna ni pretenciozna, nego smirena, topla i iskrena. Mjesto u koje se gosti vraćaju jer znaju šta mogu očekivati i jer im to prija.“
Ako ikada dođe do širenja, to je, prema njegovim riječima, nešto što može doći isključivo kao rezultat tog rada, a ne kao cilj sam po sebi.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!