TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 25.3.2024.

Bliži se vrijeme ručka, a vi ste se našli bez ideje što kuhati?


Prednost tehnologije je ta što nas dijeli samo par klikova od mnoštva ideja koje možemo pronaći na internetu. Osim toga, kada poželimo zdrav obrok koji je bogat nutritivnim vrijednostima, ali i začinjen posebnim sastojkom – tradicijom, nerijetko zavirimo i u kuharice naših baka i mama.

Nestlé kuharica te dvije prednosti spaja u jednu neodoljivu i praktičnu kuharicu u kojoj se krije mnoštvo takvih recepata. Svako od ovih jela ćete spremiti s lakoćom te će se sigurno svidjeti i vašim mališanima, posebno ako rekreirate zabavne načine prezentacije jela kakvi su prikazani u kuharici.

Sva ta jela su kreirana prema Nestlé tanjuru zdrave hrane, koji donosi jednostavno objašnjen princip slaganja tanjura – Nutriporcija. Dakle, odličan su izvor energije, proteina i zdravih masti. Uz to sadržavaju dovoljne količine voća i povrća.

Recepte su sastavile poznate mame/kuharice/nutricionistice. Ilda Humić, Irmela Kadić i Nevena Pandža, zajedno sa vrijednim i maštovitim mamama i tatama prikupile su raznovrsne recepte, a kampanju je podržala i ambasadorica projekta Zdravo!Amra Džeko.




Nestlé tim zna za našu naviku da zavirimo i u bakinu kuharicu, kao i to da svi uvijek jedva čekaju kušati ono što je ona napravila. Stoga su već drugu godinu zaredom pokrenuli i kampanju Zdravo! Baka/Nana u kojoj glavnu ulogu preuzimaju vaše bake, jer su poznate po tome da uvijek kreiraju jela koja su zdrava i spremljena s puno ljubavi.

Recept bake koja pobjedi naći će se u Nestlé kuharici, stoga vas napominjemo da na ovom linku možete prijaviti i svoju baku, čiji se zdravi i tradicionalni recept nalazi na vašoj listi favorita.

Mi smo danas iz kuharice Zdravo! Kuhaj izdvojili jelo nutricionistice Nevene Pandže koje, osim okusima, osvaja i prezentacijom koja će posebno oduševiti djecu i potaknuti ih da kušaju ovaj recept koji obiluje zdravim nutrijentima.




Jelo je bogato proteinima i betakarotenom, spremno je za 40 minuta, a uz to je veliki bonus jednostavna priprema.


Pureće okruglice s batatom, salatom od matovilca, cherry paradajza i dresingom od jogurta i senfa


Sastojci

• 400 grama mljevene puretine

• 1 mala glavica luka

• 1 režanj bijelog luka/češnjaka

• ½ kašikice začina bez pojačivača okusa (MAGGI)

• Začinsko bilje: peršun, kopar, bosiljak

• 1 kašikica senfa (THOMY)

• 500 grama batata

• 3 šalica matovilca

• 12 cherry paradajza

• 3 jušne kašikice jogurta

• 2 kašikice senfa (THOMY)

• Prstohvat kurkume


Priprema

Mljevenu puretinu u zdjeli pomiješajte sa sitno nasjeckanim lukom i češnjakom, 1 kašikicom senfa, začinima i začinskim biljem. Rukama izradite kuglice veličine oraha i s razmakom ih posložite na pola pleha obloženog s papirom za pečenje jer ćete sve praviti u jednom plehu.

Neka odstoje 20ak minuta prije pečenja. Batat ogulite i narežite na štapiće. Dodajte 2 kašikice maslinovog ulja, so, biber i začinsko bilje. Posložite na drugu polovinu pleha s papirom na pečenje. Pecite zajedno 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200˚C.

Matovilac operite, cherry rajčice narežite na četvrtine. Dodajte dressing od jogurta, 1 žličice senfa i prstohvata kurkume.

* * *
Foto:  PR


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!