Nesanica je neprijatelj produktivnosti i sreće. Donosimo par trikova za bolji san. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Nesanica je neprijatelj produktivnosti i sreće. Donosimo par trikova za bolji san.

Tekst:

Arijana Bošnjak

ZDRAVLJE I NJEGA
19.8.2023.

Nesanica je jedan od problema koje sa sobom nosi 21. stoljeće, a koje nam ometa radni dan, druženje sa obitelji, a nerijetko i zdrav apetit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


S procvatom tehnike i ubrzanim načinom života, stres se povećava svakodnevno, a to često utiče i na miran san. Iako se nekada radi o dubljim problemima koje neće riješiti tek par trikova, često ni sami ne primijetimo da nas budnima održava samo loša rutina spavanja.

Ukoliko se prepoznajete u ovome drugom, pokušajte primijeniti par savjeta o kojima pišemo danas. Možda vas već u narednim danima čeka miran i čvrst san, iz kojega ćete se probuditi poletniji i odmorniji.


Držite se redovne rutine spavanja

Koliko god se činilo teško, pokušajte da jutarnji alarm pokazuje uvijek isto sati i da idete spavati svaku večer u isto vrijeme. Ono što će vam možda biti najteže jeste da se ove rutine držite i vikendom. Iako vam se čini da je vikend vrijeme za odmor, a da se rutine ostave po strani, ovo je važan faktor za dugoročno mirniji san.
Stvorite sebi opuštajuću atmosferu

Kada legnete u krevet, pokušajte zaboraviti na mobitel, televizor ili bilo kakav izvor plave svjetlosti. To će vas razbuditi i poslati mozgu signale da dan još traje i da nije vrijeme spavanja. Radije čitajte knjigu ili slušajte opuštajuću glazbu, a topla kupka prije spavanja će vas dodatno opustiti. Razmislite o tome da koristite kupku s mirisom lavande koja prirodno umiruje.
Pripremite prostor u kojemu spavate

Neka vaša spavaća soba bude zamračena, tiha i s nešto svježijom temperaturom. Ako ste u mogućnosti, neka ta prostorija bude samo za spavanje, bez radnog prostora ili kutka za vježbu. Kada ju koristite samo za jednu namjenu, mozak se s vremenom navikava i podsvjesno ćete znati da je vrijeme spavanja dok uđete u tu sobu.
Za dobar san važno je i kakve su nam dnevne rutine

Potrudite se da par sati prije spavanja ne konzumirate kofein, alkohol ni nikotin, jer njihovo djelovanje može potrajati duže no što mislite. Ako umjesto toga u večernjim satima popijete čaj za opuštanje i odradite lagane vježbe za istezanje mišića, lakše ćete utonuti u carstvo snova.


* * *
Naslovna fotografija: @pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno