Održana još jedna Neretva MEDIA Regata u cilju očuvanje naše prirode - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Održana još jedna Neretva MEDIA Regata u cilju očuvanje naše prirode

Tekst:

Bonjour.ba/PR

POSAO & ŽIVOT
28.6.2024.

Proteklog vikenda, 22. i 23. juna, u Rafting centru Džajića buk u Konjicu održana je 9. Neretva MEDIA Regata pod sloganom "Od prirode uzimamo, prirodi vraćamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovaj događaj, koji već devet godina organizuje Udruženje građana "Zelena rijeka", okupio je brojne medijske kuće i zaljubljenike u prirodu, promovirajući očuvanje životne sredine i turističke ljepote Konjica.

Organizacija događaja podržana je od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma te kompanije Eko Život d.o.o. iz Tuzle koji se aktivno bavi ekološkim projektima i posredovanjem društveno odgovornih programa za poboljšanje i unapređenju okoliša i života. Pored toga zahvalni su i prijateljima Regate, kompanijama JP BH Pošta, mesnoj industriji Madi d.o.o. iz Tešnja i brendu Cafe Brazil.
Udruženje građana "Zelena rijeka" osnovano je 2011. godine u Konjicu s ciljem zaštite životne sredine, naročito vodenih površina ovog područja. Aktivno rade na održavanju prirodne ravnoteže flore i faune rijeke Neretve, Boračkog jezera, Jablaničkog jezera, kao i planinskih dijelova općine Konjic.

Jedan od najznačajnijih projekata Udruženja jeste organizacija tradicionalne Neretva MEDIA Regate, koja promoviše rafting na rijeci Neretvi, skreće pažnju na probleme vezane za Neretvu te upoznaje javnost sa turističkom ponudom Konjica i lokalnih kompanija.
Osnovni ciljevi Regate su ukazivanje na značaj očuvanja okoliša kroz razne aktivnosti, pogotovo posljednje 2 godine kada je sve više intenzivirana izgradnja mini hidrocentrala na rijeci Neretvi. Pored toga jedan od ciljeva je svakako i promocija turističkih ljepota Konjica kao turističke destinacije.

Ove godine, 9. Neretva MEDIA Regata okupila je 49 učesnika iz 23 medijske kuće širom Bosne i Hercegovine, uključujući TV i radio stanice, predstavnike printanih medija i online portala. Tokom proteklih osam godina, preko 80 medija iz Bosne i Hercegovine i regije učestvovalo je u ovom događaju.
Ovogodišnja novina bila je organizacija raftinga bez takmičarskog karaktera, omogućivši učesnicima da maksimalno uživaju u ljepotama rijeke Neretve i okoline. Također, uveden je noćni rafting spust u dužini od 600 metara, koji je oduševio sve prisutne i planira se zadržati kao tradicionalna aktivnost.

"Naš slogan 'Od prirode uzimamo, prirodi vraćamo' oslikava našu posvećenost očuvanju prirodnih resursa. Zahvaljujemo se svim učesnicima i medijima na njihovoj nesebičnoj podršci i radu na očuvanju prirodnih ljepota Hercegovačko - Neretvanskog kantona," izjavila je Nejla Ramović, članica organizacijskog tima.
Pozvani su svi učesnici, ljubitelji prirode i adrenalinskog sporta da podrže rad njihovog udruženja i postanu članovi. Na taj način mogu aktivno učestvovati u svim aktivnostima Udruženja, uključujući i godišnje čišćenje korita rijeke Neretve. Zajedno se mogu napraviti značajni koraci ka očuvanju naše prirode i stvaranju održive budućnosti.

Više informacija o članstvu možete pronaći na ovoj web stranici.

* * *
Foto: Neretva MEDIA Regata PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno