TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 25.10.2022.
Dovoljan je bio jedan pogled na Neirinu kuhinju kako bismo bili sigurni da želimo saznati više o procesu uređenja njene kuće.
Kako nam Neira otkriva, proces uređenja traje par godina i stalno rade na novim projektima u svom domu. Najviše će vas osvojiti njena pozornost prema detaljima, dašak nečeg drugačijeg, kao i i činjenica da se dosta prostorija nalazi u potkrovlju što kući daje poseban ugođaj.
Neira Kamerić Jevicki
Upravo zbog jedinstvenosti stila, popularne zelene boje u interijeru, kao i radi odlično dizajnirane kuhinje, zamolili smo Neiru da nas provede kroz proces uređenja. Otkrila nam je što joj je bila inspiracija, što još sve planiraju, ali i koji su im bili najveći izazovi. Više otkrijte u nastavku.
Prvo što smo primijetili je odličan redizajn kuhinje. Što vam je bila inspiracija?
Kuhinja je posljednji projekat našeg dvogodišnjeg renoviranja, tako da je njen dizajn stilski pratio ostatak našeg doma. Mi preferiramo klasičniji stil u odnosu na moderni, tamnije boje i zlatne detalje. Međutim, nakon što smo preko pet godina živjeli sa veoma nepraktičnom kuhinjom, sama praktičnost je bila glavni motiv za redizajn.
Što se tiče boje, htjeli smo da bude neutralna, ali ne dosadna. Prvenstveni plan je bila antracit kuhinja, međutim imala sam osjećaj da mi je dosadila još pri samom planiranju. Na kraju smo se složili oko specifične nijanse zeleno sive boje. Veoma je slična trenutno popularnoj sage zelenoj, koje boje su nam ulazna vrata u kuću. Međutim, htjela sam da malo pobjegnem od trenda i odabrala sam nekoliko nijansi tamniju boju. Zelena se, inače, prožima kroz našu dnevnu sobu u vidu tepiha i namještaja, tako da je kuhinja samo istakla te detalje.
Za ploču i zidnu oblogu smo odabrali imitaciju suptilne mermerne šare, a za detalje se već znalo da moraju biti zlatni – jer je to jedino što je bilo ispravno :D
Koji stil vam je bio najveća nit vodilja i planirate li još neke projekte u domu?
Oboje smo veliki zaljubljenici u neoklasicizam, ali se ne ograničavamo na jedan stil. Mi se često šalimo da hoćemo da nam kuća izgleda kao dvorac u Beču ili Parizu, što naravno nije izvodivo, ali možemo da maštamo. Štukature, pliš, tamni zidovi i namještaj i zlatni detalji su ono što se provlači kroz sve sobe našeg doma. Trenutno smo bombardovani trendovima kao što su svijetle boje, minimalizam i moderne linije, pa je bilo izazovno smisliti i izvesti nešto u potpunosti suprotno tome.
Kada živite u kući, nema kraja projektima. Tek su tri sobe gotove, a počeli smo radove prije tačno dvije godine. Kupatilo će da bude veliki projekat za koji još nismo ni sigurni kada će doći na red. Svoj red čekaju i spavaća soba, ulazni hodnik i stepenice, a dvorište bolje da ne spominjem – to je skup projekata sam za sebe.
Najizazovniji dio u procesu uređenja vašeg doma je…?
Naišli smo na dva velika izazova u toku renoviranja. Prvi je bila dostupnost proizvoda na tržištu. Kod nas je inače teško naći bilo šta što je imalo drugačije, a na to je još bila nestašica čak i osnovnih stvari. Mnogo vremena sam provela tražeći komade koji će izgledati tačno kako sam zamislila, ali na kraju sam većinu stvari i pronašla.
Drugi veliki izazov su preinake koje smo morali raditi. Definitivno je lakše raditi sve od početka, jer kada je stan već izgrađen, veliki su troškovi srušiti i preinačiti postojeći tlocrt.
Omiljena prostorija u domu?
Volim sve prostorije, svaka ima svoju namjenu i u svaku smo uložili mnogo vremena i truda, kako bi bila baš onakva kakvu smo je zamislili.
***
Foto: Neira Kamerić Jevicki
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!