TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 15.1.2021.
Ako ste jedni od onih koji uživaju u ukusnim #mljac jelima i voljeli biste znati koji tajni sastojci se kriju u njima, onda je ovo pravo vrijeme da postanete majstor kada su u pitanju kulinarski specijaliteti.
U prvom mjesecu 2021. godine će vas u Danni's Little Kitchen dočekati noviteti sa mnoštvo boja, okusa i mirisa uz zanimljive online radionice za odrasle.
Radionice se održavaju putem Google Meets aplikacije, a kroz ukusne recepte vodit će vas Danira koja je osmislila zanimljiv jelovnik za svaku radionicu. Na jednom mjestu predstavit će vam aktualne, inovativne ideje i savjete u kulinarstvu te u isto vrijeme otkriti sve čari koje kuhanje sa sobom nosi.
S obzirom da u ovim danima najviše vremena provodimo u toplini doma, Danira je odlučila priskočiti u pomoć svima koji imaju veliku želju i volju u kreiranju ukusnih recepata, a zbog nedostatka znanja, vještine ili vremena taj zadatak pomalo izbjegavaju: „Ideja za online radionice je uvijek bila prisutna, ali nikada je nisam realizovala jer sam smatrala da nema dovoljno zainteresovanih. Kada su nam uveli mjere zbog pandemije i nakon tri mjeseca pauziranja sa radionicama uživo shvatila sam da mi je ovo idealna prilika da ih pokrenem.“
Foto: @dannislittlekitchen
Naravno, odmah smo poželjeli Daniru pitati može li nam malo približiti cijeli koncept online radionice kuhanja gdje nam je otkrila da su: „Radionice raspoređene po grupama, sa različitim temama. Prvo sam krenula sa radionicama za djecu i roditelje, većinom su se prijavljivala djeca koja su već dolazila na radionice uživo i kojima je falilo kuhanje. Zatim smo imali i porodicu iz Zagreba koja se prijavila jer su vjerovali da je to odličan način da djecu zainteresuju za zdraviju hranu i bili su u pravu. Potom sam, na nagovor svojih pratioca, pokrenula i radionice samo za odrasle koje su bile veliki hit. Jedna grupa je pravila samo slana jela, a druga sirove kolače. U januaru smo fokusirani na detox te od ponedjeljka počinjemo sa novim krugom časova za odrasle na kojima ćemo pripremati lagana jela, za oporavak tijela nakon praznika. Svaka grupa se sastaje jednom sedmično, u večernjim terminima. Kuhamo svi zajedno, te dijelimo iskustva i savjete o biljnoj prehrani. Svi koji se prijave dobiju spisak namirnica potrebnih za radionice koje se održavaju taj mjesec te pristupni link kojim se prijavljuju na video čas.“
U razgovoru sa Danirom saznali smo da se tečaju mogu pridružiti svi koji vole kuhanje, koji tek žele da nauče da kuhaju, ali i oni sa iskustvom koji pak žele da nauče nove recepte, trikove u kuhinji i kvalitetno provode svoje vrijeme uz zanimljivo druženje.
Foto: freepik.com
Budući da smo svi pomalo promijenili svoje navike u prošloj godini zanimalo nas je i kako Danira vidi razvoj online trenda kuhanja u narednim godinama i koje je on promjene donio u svijetu: „Dešavanja u 2020-toj godini su nas natjerala da budemo kreativniji u svojim poslovima i pokazala nam da će se svijet sve više prebacivati online. U neku ruku mi je i drago jer sa online radionicama imamo mogućnost da radimo sa ljudima iz drugih dijelova svijeta i nismo ograničeni samo na okolinu. Presretna sam što mogu da radim sa roditeljima iz regije, i zemalja EU i pomognem im da unaprijede prehrambene navike svoje djece, ali i njih samih. Vjerujem da će ovaj trend nastaviti da se širi, a ja planiram da se prilagodim novom načinu rada. S druge strane, želim da i dalje nastavim da radim sa djecom uživo jer je meni taj način, iako zahtjevniji, mnogo draži.„
Također, Danira je za BONJOUR.ba otkrila da će prva radionica biti sa ciljem januarskog detoxa gdje će učesnici startati sa pripremom veganske cezar salate, dresingom od indijskih oraha i dodatkom pečenog slanutka.
Foto: freepik.com
Stoga ne čekajte, prijavite se za svoju novu omiljenu radionicu putem Facebook i Instagram profila ili na broj +387 62 840-344 i time osigurajte mjesto za nova kulinarska iskustva i druženja.
***
Naslovna fotografija: @dannislittlekitchen
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!