TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 9.9.2018.

   

Biserna ogrlica oduvijek je imala posebno mjesto u našoj kutijici s nakitom. Delikatna, elegantna i diskretna, bila je komad koji smo birali za svečane prilike. No, biseri više nisu rezervirani samo za odlazak u kazalište ili za vintage kombinacije. Oni su danas statement komad koji ima cool prizvuk i koji pokazuje kako to izgleda kada zavlada klasika u novom ruhu. Sitne bijele kuglice dodane su na naušnice u boji zlata, nosimo ih na sofisticiranom prstenju, raskošnim narukvicama ili kao dio niskih decentnih ogrlica.

Bit će zanimljivo rješenje i dodatak vašim poslovnim, kao i ležernim izdanjima, a dodatnu zabavnu notu dat ćete mu ukoliko ga kombinirate s drugim komadima nakita.

 

 

7526cb4011cf5ec00013748ca4402000

6162229bdc5895f20bc87d43887b3a17

e72d5114a407d7bba0d797535e3d04be

main-qimg-dde623934f7bd2cdc7a5a719d3161da3

fashion-jewelry-trends-2016-2017-stacking-rings-2


{gallery}2018/2018_09/nakitbiseri{/gallery}


Bonjour

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

TEKST: Ada Ćeremida

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta! Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!