TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 9.9.2018.
Biserna ogrlica oduvijek je imala posebno mjesto u našoj kutijici s nakitom. Delikatna, elegantna i diskretna, bila je komad koji smo birali za svečane prilike. No, biseri više nisu rezervirani samo za odlazak u kazalište ili za vintage kombinacije. Oni su danas statement komad koji ima cool prizvuk i koji pokazuje kako to izgleda kada zavlada klasika u novom ruhu. Sitne bijele kuglice dodane su na naušnice u boji zlata, nosimo ih na sofisticiranom prstenju, raskošnim narukvicama ili kao dio niskih decentnih ogrlica.
Bit će zanimljivo rješenje i dodatak vašim poslovnim, kao i ležernim izdanjima, a dodatnu zabavnu notu dat ćete mu ukoliko ga kombinirate s drugim komadima nakita.
{gallery}2018/2018_09/nakitbiseri{/gallery}
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!