TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.12.2014.

Službeno otvaramo mjesec mirisnih kuhinja! Arome cimeta, tamne čokolade, oraha, maka, limunove korice i naranči su spremne da oviju naše domove najtoplijim osjećajem na svijetu, jer ima li što ljepše nego sklupčati se uz dragu osobu i pred televizijom grickati još tople medenjake, muffine ili u ovom slučaju mini pite od limuna.

Kako bi bili sigurni da nećete preskočiti pripremanje ukusnih kolačića, u suradnji sa stručnjacima iz Dr.Oetker tima i kreativnim snagama Noa cookies & cakes smo osmislili pet neodoljivih recepata koji će vas natjerati da već danas poslijepodne kupite ribanu koricu od limuna i puding.

Recept s kojim počinjemo ovu ukusnu i aromatičnu priču je recept za mini pite od limuna koje će se pojesti dok si rekao 'pie'!

***

MINI PITE OD LIMUNA

recept lemonpie 01

***

recept lemonpie 02

***

recept lemonpie 03

***

recept lemonpie 04

***

recept lemonpie 05

***

recept lemonpie 06

***

recept lemonpie 07

 

 

 

 


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!