Naida je s porodicom istražila 5 gradova za 10 dana - donosimo vodič i savjete za mame - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Naida je s porodicom istražila 5 gradova za 10 dana - donosimo vodič i savjete za mame

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
15.6.2024.

Nedavno smo svoje priče o putovanjima postepeno počeli prilagođavati ljetu i vedrim danima koji su pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Počinjemo za vas otkrivati najbolje plaže, najinteresantnije letove, skrivene uvale, ali ovog ljeta donosimo i ekskluzivne detalje s putovanja it djevojaka iz regiona i bh. dama. Jedno od putovanja koje nam je privuklo pažnju je road trip na koji se s prijateljima i porodicom nedavno zaputila Naida Kadić Klico.

Navikli smo govoriti o Milanu, Rimu, Londonu, no, Naida nas vodi na road trip kroz Budimpeštu, Varšavu, Vilnius, Gdansk i Krakov. Iako o ovim lokacijama ranije možda i niste mnogo razmišljali, nakon ovog putopisa, 100 % smo sigurni da će se barem jedna od ovih lokacija naći i na vašoj wish listi
Kako organizovati road trip sa djecom, kako se spakovati za višednevno putovanje na različitim lokacijama i bez čega Naida nikako ne kreće na putovanje - otkrijte u nastavku.


Kako ste se odlučili za ovu rutu (Budimpešta - Varšava - Vilnius - Gdansk - Krakov) za vaš road trip i na koji način ste je organizovali? 

Prije mjesec dana, prijateljica je na kafi iznijela prijedlog koji mi se odmah svidio. Oduševljeni idejom, odlučili smo krenuti s planiranjem bez odlaganja. Odabrali smo gradove koji se rijetko nalaze na turističkim rutama, želeći doživjeti nešto novo i upoznati se s njihovom jedinstvenom kulturom.
Putovanje je trajalo deset dana, a u svakom smo gradu proveli po dva dana, što nam je omogućilo dovoljno vremena da istražimo njihove posebnosti. Nismo imali prostora za posjetu dodatnim gradovima, jer smo se posvetili detaljnom istraživanju svakog od odabranih.
Kako ste organizovali smještaj tokom putovanja? Jeste li unaprijed rezervisali hotele ili ste odlučivali u hodu?

Smještaj smo rezervirali dvije sedmice prije putovanja kako bismo bili sigurni da ćemo imati udoban i bezbrižan boravak tokom naše avanture.
Koji grad se posebno izdvojio i zbog čega?

Vilnius je grad od kojeg smo imali najmanja očekivanja, ali nas je potpuno očarao. Proglašen je gradom s najsretnijom omladinom, a pismenost stanovništva doseže impresivnih 99%. To mnogo govori o energiji, ljudima i samom gradu. Grad obiluje prekrasnim lokalima, a svako mjesto ima svoj jedinstveni šarm. Dugi dani, sa svjetlom sve do 23h, pružili su nam nevjerojatno iskustvo i dodatno vrijeme za istraživanje.
Govoreći o gourmet aspektu putovanja, koja jela izdvajate i koja lokacija vas je posebno oduševila na tom polju?

Putovanja su za mene uvijek bila više od obilaska gradova. Osim što istražujem lokalnu kulturu i povijest, uvijek sam se trudila probati njihovu autentičnu hranu. U Mađarskoj smo uživali u čuvenom gulašu, dok su poljski pierogi bili izvrstan doživljaj.
U Litvaniji smo otkrili capelinai, njihov nacionalni specijalitet koji je ostavio snažan dojam. Posebno su me privlačila romantična i estetski lijepa mjesta poput Augusta & Barbore Love Story, gdje sam uživala u izvrsnoj hrani i atmosferi.
Vjerujemo da je road trip sa sobom nosio i brojne izazove i anegdote, možete li s nama podijeliti neku od njih?

Naša posjeta Vilniusu obilježila je jedna divna anegdota koja je uvelike obogatila naše iskustvo. Dok smo uživali u ručku u jednom krasnom restoranu, konobarica je donijela pogrešnu narudžbu suprugu. U trenutku su se pojavili vlasnici, gospodin i gospođa, izražavajući iskrene isprike. Njihova brza i srdačna reakcija ostavila nas je zapanjenima.
Impresionirani njihovom kulturom usluge, dobili smo kao znak izvinjenja desert na račun kuće te ponudu da izaberemo što želimo. Ipak, odlučili smo ostati pri desertu. Ova gesta pokazala je njihovu izvanrednu gostoljubivost i posvećenost pružanju vrhunske usluge. Vilnius nas je osvojio ne samo svojom ljepotom već i srdačnošću njegovih stanovnika koji su svojim manirima učinili naš boravak nezaboravnim.
Kako ste isplanirali aktivnosti kako biste iskusili svaku od ovih destinacija onoliko koliko želite? Ili ste birali biti spontani bez mnogo istraživanja unaprijed? Kako ste balansirali vrijeme između razgledanja i odmora?

Uživanje u gradu znači ne samo istraživanje njegovih znamenitosti već i pronalaženje vremena za sebe, za opuštanje i punjenje baterija. Balans je ključan: jutro bismo započinjali šetnjom gradskim trgovima i povijesnim ulicama, a popodne bi rezervirali za mirno ispijanje kafe u lokalnim kafićima. Razgledavanje ne mora biti trka s vremenom, već prilika za uživanje u svakom trenutku bez žurbe.
Imate li savjet za druge koji žele na jedno ovakvo putovanje s djecom?

Savjet za roditelje je da se dobro pripreme s igračkama, slikovnicama ili filmovima koje djeca vole, kako bi se olakšala vožnja. Također, važno je planirati redovite pauze za odmor i istezanje nogu. Fleksibilnost u rasporedu je ključna jer putovanje s djecom može biti nepredvidivo, ali i prilika za stvaranje predivnih uspomena i jačanje porodičnih veza.
Kako je vaša kćerkica reagovala na putovanje? Da li imate neki poseban trenutak koji biste željeli podijeliti?

Njena sreća bila je zarazna. Svaki put kad smo pronašli neko lijepo mjesto za igru ili mali kafić za sladoled, njezin osmijeh je bio neprocjenjiv. Putovanje nije bilo samo fizičko kretanje s tačke A do tačke B, već prilika za njen rast, istraživanje i uživanje u jednostavnim, ali dragocjenim trenucima s porodicom i prijateljima.
Na koji način ste organizovali pakovanje i odabir odjeće za višednevno putovanje?

Odlučila sam se unaprijed organizirati kako bih maksimalno iskoristila ograničen prostor u prtljazi. Temeljito sam planirala kombinacije odjeće za svaki dan, trudeći se da izaberem osnovne komade koji se lako mogu kombinirati na više načina. Organizacija unaprijed i kreativno kombiniranje odjeće pokazali su se kao ključ za uživanje u putovanju bez suvišnog stresa.
Brza pitanja

Na putovanje ne idem bez... 
Kartice

Beauty must have na putovanju... 
Krema za lice

Bonjour Mame Rulz ili Bonjour Putovanja? 
Bonjour Putovanja

Na putovanju mi je nedostajalo...
Više vremena
Pjesma po kojoj ću pamtiti road trip...
Red Hot Chili Pappers - Californication

Tenisice ili štikle? 
Tenisice
Omiljeni modni dodatak...
Sunčane naočale

Iz stana ne izlazim bez...
Mobitela


* * *
Foto: Naida Kadić Klico

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno