Muzej Victoria & Albert: Romantična priča o nastanku londonskog muzeja

PUTOVANJA
25.7.2016.
Ono što čini London posebno prekrasnim je i ponuda muzeja i galerija koje su apsolutno besplatne. Tako u Nacionalnoj galeriji na Trafalgaru možete uživati u najdivnijim umjetničkim djelima slavnih umjetnika, a u Prirodoslovnom muzeju pogledati nekoliko desetina milijuna izložaka. Jedan od najposebnijih u mojoj knjizi je i muzej Victoria & Albert, poznat i kao V&A.

Prvenstveno je to zbog kolekcije koju sadržava, ali ne mogu nikako odoljeti i romantici priče između kraljice Victorije i princa Alberta. To je jedna od najromantičnijih i najdivnijih priča s kraljevskog dvora. Njihova očita ljubav, netipična za kraljevske dvore toga vremena, bila je prava romantična bajka koja nažalost nije dugo trajala. Međutim, zajedno su ostavili niz uspomena širom Velike Britanije jer su jako voljeli umjetnost. Nakon nešto više od 20 godina zajedničkog života princ Albert je preminuo, a kraljica je do kraja života živjela u izolaciji i tuzi, nosila crninu za njim te postala poznata kao udovica iz Windsora. Princ Albert je bio poznavatelj umjetnosti te veliki reformist i inovator. Podržavao je razvoj znanosti te davao veliki doprinos muzejima. Tako je podržao utrošak novca za izgradnju edukacijskih i kulturnih institucija u kojima se danas nalaze neki od najbitnijih londonskih destinacija (Prirodoslovni muzej, Muzej znanosti, Imperial College te Royal Albert hall). Upravo zato se cijeli jedan dio Kensingtona u Londonu u kojem se nalaze ove institucije, naziva i Albertopolis. Početak današnjeg muzeja je krenuo kroz Veliku izložbu koju je započeo upravo Albert sredinom 19. stoljeća, te se kolo zakotrljalo tako da je iznjedrilo današnji slavni muzej. U vrijeme izgradnje današnjeg V&A, naziv zgrade trebao je biti Muzej južnog Kensingtona, međutim, kraljica Victoria se posljednji put pojavila u javnosti upravo na polaganju kamena temeljca, a nedugo nakon toga je i preminula. U njezinu čast i ljubav njezina života koji je i zaslužan za ovu instituciju, vrlo brzo nakon početka izgradnje muzej je preimenovan u V&A.

victoria albert modamo eksponati 07


Sam ulazak u muzej je grandiozan s raznobojnom skulpturom od puhanog stakla koja visi iznad recepcijskog stola koja vas odmah priprema na činjenicu da ste ušli u mjesto koje će vas svojim sadržajem obogatiti.

victoria albert modamo ulaz 1

victoria albert modamo ulaz 2

Iako je ulaz u muzej besplatan, određene izložbe se naplaćuju. Međutim za članove kluba muzeja koji plaćaju godišnju kartu i tako podržavaju rad muzeja, izložbe su besplatne. Godišnja članarina košta tek 64 funte, a izložbe su tematski raznovrsne od povijesti donjeg rublja pa sve do Botticellijevih radova. Muzej u stalnoj kolekciji sadrži više od dva milijuna izložaka koji se „vrte oko 5 000 godina ljudske kreativnosti“, kako piše na njihovoj web stranici, među kojima su neki od najznačajnijih djela umjetnosti u svakoj formi.

victoria albert modamo eksponati 02

victoria albert modamo eksponati 08

victoria albert modamo eksponati 09

victoria albert modamo eksponati 10
Ovdje se nalazi najveća kolekcija indijskih umjetnina van Indije, a ne zaostaju ni izlošci s drugih strana svijeta. Kolekcija koja seže u prve dane fotografije neprocjenjive je vrijednosti s više od 75 000 primjeraka nekih starih i više od 5 000 godina. Kolekcija tekstila je također jedna od najizuzetnijih u svijetu. Zaista, svaki eksponat istinski je dragulj i neprocjenjive vrijednosti u svijetu muzeja i umjetnina.

victoria albert modamo eksponati 01

Prekrasna je kolekcija britanske umjetnosti i mnoštvo vrijednosti i umjetnina iz srednjeg vijeka, međutim meni su jedne od najdražih galerija odjeće i nakita.
Modna kolekcija se proteže na pet stoljeća povijesti te je i najveća kolekcija haljina na svijetu od korzeta, donjeg rublja, preko krinolina pa sve do najmodernijih haljina. Posebno je zanimljiva kolekcija europske mode od 1750. na ovamo. Kolekcija nakita pak u više od 3 000 primjeraka priča priču o ženinim najboljim prijateljima od antičke Grčke pa sve do danas. I jedna i druga kolekcija zaista oduzimaju dah.

victoria albert modamo moda 3

victoria albert modamo moda 1

victoria albert modamo nakit 2

Ogromnu vrijednost nose i eksponati iz povijesti filmske, kazališne i umjetnosti izvedbe u kojoj su izloženi kostimi koje su nosili Mick Jagger, Jimmy Page te posebno zanimljiva mnogima replika sobe za presvlačenje Kylie Minogue s turneje iz 2007.  

victoria albert modamo svlacionica

victoria albert modamo film

victoria albert modamo kazaliste 2

victoria albert modamo kazaliste 3

 
U darovnom dućanu muzeja možete kupiti sebi suvenir poput bilješke za knjige, razglednice koje prikazuju neke od eksponata, nakita iz raznih dijelova svijeta i od različitih umjetnika ili pak donje rublje, da, ništa neobično u tome.

victoria albert modamo mozaik


S obzirom da je V&A najveći muzej primijenjene umjetnosti na svijetu nije ni čudno što u jednom danu nećete uspjeti sve istražiti. Ako nemate pretjerano zanimanja za eksponate već želite ovaj muzej tek prekrižiti s liste zadanih mjesta koje morate obići, onda i možete, u protivnom više od 10 kilometara hodnika i galerija prepunih izložaka zaista nije moguće upiti u samo jednom danu. Kako bilo, ovaj muzej je jedno od blaga Londona koje zaista treba posjetiti i uživati barem na jedan dan.

 

Za MODAMO.info piše: Ksenija Ninić
Foto: Ksenija Ninić

ksenija kolumnist

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: