TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 7.6.2022.

Munchies je novi lokal u Sarajevu koji će vas osvojiti svojom fuzijom različitih kuhinja, zanimljivim uređenjem, ali i konceptom.


Kombinacija domaće i internacionalne kuhinje osvaja na prvi zalogaj, a sve to u prostoru koji naglasak stavlja na street art. Munchies na adresi Čekaluša 64 biti će vaša omiljena gourmet stanica kada želite probati nešto novo, razbiti svoju rutinu i uživati s društvom u hrani pripremljenoj sa svježim sastojcima. U razgovoru sa Hamzom Drino koji je započeo ovu Munchies priču otkrili smo po čemu se ovaj lokal razlikuje od drugih, kao i što sve možete probati na njhovom meniju. Više otkrijte u nastavku.  

 


Šta je Munchies?
 

Munchies je jedinstven lokal u Sarajevu. Mjesto gdje se spajaju umjetnost i hrana - i to bosanska kuhinja sa raznim internacionalnim kuhinjama, te neobični okusi na koje niste navikli do sada.

 

Otkud ideja da otvorite takav restoran u Sarajevu? Koncept je jedinstven i drugačiji.
 

Ideja za Munchies je nastala iz želje da se na gastroscenu Bosne i Hercegovine postavi i predstavi nešto skroz drugačije od uobičajenih restorana.

Mi spajamo kvalitetne, domaće bosanskohercegovačke namirnice sa jelima iz svijeta u street food izdanju. Koncept Munchies ima cilj da kroz sezone mijenja svoj meni kako bi gostima pokazali koliko su naše namirnice raznolike. I kvalitetne.

 



U toku jedne godine imat ćemo četiri različita menija. Kako bi potakli i naše goste da kuhaju kod kuće, dijelit ćemo recepte na kraju svake sezone.

 

Čime ste se vodili pri uređenju prostora?
 

Od same ideje za otvaranje nečega kao Munchies sve je krenulo iz zezancije. Tako su i crteži nastali od zajedničkih ideja, u izvedbi Vedrana Poričanina. Željeli smo da kada ljudi dođu kod nas da probaju nešto što nisu nikad, da uživaju i u samom ambijentu koji nije u klasičnom ili modernom stilu, a i da približimo uličnu umjetnost sa uličnom hranom. Ipak smo mi ulične nimet zanatlije :)

 



Ako vas dosada nisu uvjerili da ih posjetite, možda sljedeće fotografije i opisi jela sa njihovog menija hoće.
 

Los Kroketos

Kroketi od trgane junetine sa bešamelom i parmezanom, kečap od jabuke i tartufa, kečap od cvekle, salatica od krastavaca sa uljem tostiranog susama.

 



Kljukosi

Tacosi od krompira, sa sporo pečenom trganom junetinom, salsa verde od peršuna, slatko kiseli luk, sos od travničkog i dimljenog sira, nar, mladi luk, maslinovo ulje.

 




Katsu Sando

Pohovana teletina u mliječnom tostu, coleslaw od jabuka, tikvica i mrkve, domaći bbq sos, hrskave bukovače sa prahovima crnih trubaca i srijemoša i dimljeni ajvar.

 

***
Foto: Munchies 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!