TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 7.6.2022.
Munchies je novi lokal u Sarajevu koji će vas osvojiti svojom fuzijom različitih kuhinja, zanimljivim uređenjem, ali i konceptom.
Kombinacija domaće i internacionalne kuhinje osvaja na prvi zalogaj, a sve to u prostoru koji naglasak stavlja na street art. Munchies na adresi Čekaluša 64 biti će vaša omiljena gourmet stanica kada želite probati nešto novo, razbiti svoju rutinu i uživati s društvom u hrani pripremljenoj sa svježim sastojcima. U razgovoru sa Hamzom Drino koji je započeo ovu Munchies priču otkrili smo po čemu se ovaj lokal razlikuje od drugih, kao i što sve možete probati na njhovom meniju. Više otkrijte u nastavku.
Šta je Munchies?
Munchies je jedinstven lokal u Sarajevu. Mjesto gdje se spajaju umjetnost i hrana - i to bosanska kuhinja sa raznim internacionalnim kuhinjama, te neobični okusi na koje niste navikli do sada.
Otkud ideja da otvorite takav restoran u Sarajevu? Koncept je jedinstven i drugačiji.
Ideja za Munchies je nastala iz želje da se na gastroscenu Bosne i Hercegovine postavi i predstavi nešto skroz drugačije od uobičajenih restorana.
Mi spajamo kvalitetne, domaće bosanskohercegovačke namirnice sa jelima iz svijeta u street food izdanju. Koncept Munchies ima cilj da kroz sezone mijenja svoj meni kako bi gostima pokazali koliko su naše namirnice raznolike. I kvalitetne.
U toku jedne godine imat ćemo četiri različita menija. Kako bi potakli i naše goste da kuhaju kod kuće, dijelit ćemo recepte na kraju svake sezone.
Čime ste se vodili pri uređenju prostora?
Od same ideje za otvaranje nečega kao Munchies sve je krenulo iz zezancije. Tako su i crteži nastali od zajedničkih ideja, u izvedbi Vedrana Poričanina. Željeli smo da kada ljudi dođu kod nas da probaju nešto što nisu nikad, da uživaju i u samom ambijentu koji nije u klasičnom ili modernom stilu, a i da približimo uličnu umjetnost sa uličnom hranom. Ipak smo mi ulične nimet zanatlije :)
Ako vas dosada nisu uvjerili da ih posjetite, možda sljedeće fotografije i opisi jela sa njihovog menija hoće.
Los Kroketos
Kroketi od trgane junetine sa bešamelom i parmezanom, kečap od jabuke i tartufa, kečap od cvekle, salatica od krastavaca sa uljem tostiranog susama.
Kljukosi
Tacosi od krompira, sa sporo pečenom trganom junetinom, salsa verde od peršuna, slatko kiseli luk, sos od travničkog i dimljenog sira, nar, mladi luk, maslinovo ulje.
Katsu Sando
Pohovana teletina u mliječnom tostu, coleslaw od jabuka, tikvica i mrkve, domaći bbq sos, hrskave bukovače sa prahovima crnih trubaca i srijemoša i dimljeni ajvar.
***
Foto: Munchies
TEKST: Ada Ćeremida
Na ulicama glavnog grada sve pršti od boja, krojeva i samopouzdanja, a mi smo sve zabilježili prije nego što se izgubi u gradskoj vrevi.
Dok smo, već tradicionalno, s našom urednicom Eminom Smakom šetali Titovom i Ferhadijom, iza objektiva fotografkinje Enide Kajević blistale su prve prave ljetne kombinacije.
Sunce je tek zagrijalo asfalt, a sarajevske fashionistice već su uskočile u najhrabrije komade sezone: citrusne nijanse, lepršavi lan, oversized blejzeri i mikro‑šortsevi. Rezultat? Street style report koji dokazuje da se modni puls Sarajeva ubrzava čim temperature pređu dvadeset i peti podiok.
Denim izdanja koja ne priznaju granice ljeta
Ljeto i denim? Apsolutno da. Street style u Sarajevu dokazuje da denim ne poznaje sezonska ograničenja. Vidimo maxi traper suknje s prorezom kombinirane uz bijele majice ili prsluke, što rezultira minimalističkim, ali efektnim lookom.
Tu su i oversized jeans modeli u kombinaciji s prozirnim topovima, kao i klasične denim košulje nošene poput jakni – sa pletenim torbama za dodatni šik. Denim komadi su razigrani, udobni i vizualno upečatljivi savršeni za gradske šetnje i espresso pauze na suncu.
Uzorci i neočekivane kombinacije koje plijene pažnju
Ove sezone, pravila spajanja uzoraka i materijala su ukinuta. Od retro tačkica na svilenkastim suknjama do kariranih kapa i oversized pamučnih haljina u nježno plavim nijansama – igra uzoraka je sve samo ne dosadna.
Primjetni su i kontrasti: romantične haljine uz sportske patike, šareni motivi u kombinaciji s jednostavnim blejzerima, pa čak i PVC torbe uz bisere. Sve izgleda spontano, ali promišljeno – baš kao što i treba biti u eri personalnog izraza.
Da, crna se nosi i usred ljeta
Ko je rekao da tamne boje nisu za vruće dane? Crna i tamnoplava ove sezone dolaze u laganim, lepršavim tkaninama i urbanim krojevima. Tamne traper suknje nosimo uz sandale s platformom i minimalne topove, dok oversized navy kompleti postaju nova poslovna uniforma za one koji vole da ostanu chic i na +30.
Čak i potpuno crni outfiti s slušalicama i vojničkim čizmama imaju svoj trenutak podsjećajući nas da stil nema sezonu, već stav.
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!