TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 7.6.2022.
Munchies je novi lokal u Sarajevu koji će vas osvojiti svojom fuzijom različitih kuhinja, zanimljivim uređenjem, ali i konceptom.
Kombinacija domaće i internacionalne kuhinje osvaja na prvi zalogaj, a sve to u prostoru koji naglasak stavlja na street art. Munchies na adresi Čekaluša 64 biti će vaša omiljena gourmet stanica kada želite probati nešto novo, razbiti svoju rutinu i uživati s društvom u hrani pripremljenoj sa svježim sastojcima. U razgovoru sa Hamzom Drino koji je započeo ovu Munchies priču otkrili smo po čemu se ovaj lokal razlikuje od drugih, kao i što sve možete probati na njhovom meniju. Više otkrijte u nastavku.
Šta je Munchies?
Munchies je jedinstven lokal u Sarajevu. Mjesto gdje se spajaju umjetnost i hrana - i to bosanska kuhinja sa raznim internacionalnim kuhinjama, te neobični okusi na koje niste navikli do sada.
Otkud ideja da otvorite takav restoran u Sarajevu? Koncept je jedinstven i drugačiji.
Ideja za Munchies je nastala iz želje da se na gastroscenu Bosne i Hercegovine postavi i predstavi nešto skroz drugačije od uobičajenih restorana.
Mi spajamo kvalitetne, domaće bosanskohercegovačke namirnice sa jelima iz svijeta u street food izdanju. Koncept Munchies ima cilj da kroz sezone mijenja svoj meni kako bi gostima pokazali koliko su naše namirnice raznolike. I kvalitetne.
U toku jedne godine imat ćemo četiri različita menija. Kako bi potakli i naše goste da kuhaju kod kuće, dijelit ćemo recepte na kraju svake sezone.
Čime ste se vodili pri uređenju prostora?
Od same ideje za otvaranje nečega kao Munchies sve je krenulo iz zezancije. Tako su i crteži nastali od zajedničkih ideja, u izvedbi Vedrana Poričanina. Željeli smo da kada ljudi dođu kod nas da probaju nešto što nisu nikad, da uživaju i u samom ambijentu koji nije u klasičnom ili modernom stilu, a i da približimo uličnu umjetnost sa uličnom hranom. Ipak smo mi ulične nimet zanatlije :)
Ako vas dosada nisu uvjerili da ih posjetite, možda sljedeće fotografije i opisi jela sa njihovog menija hoće.
Los Kroketos
Kroketi od trgane junetine sa bešamelom i parmezanom, kečap od jabuke i tartufa, kečap od cvekle, salatica od krastavaca sa uljem tostiranog susama.

Kljukosi
Tacosi od krompira, sa sporo pečenom trganom junetinom, salsa verde od peršuna, slatko kiseli luk, sos od travničkog i dimljenog sira, nar, mladi luk, maslinovo ulje.

Katsu Sando
Pohovana teletina u mliječnom tostu, coleslaw od jabuka, tikvica i mrkve, domaći bbq sos, hrskave bukovače sa prahovima crnih trubaca i srijemoša i dimljeni ajvar.

***
Foto: Munchies
TEKST: Adelisa Mašić
Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.
Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.
Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.
Kako napraviti mini snack board?
Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.
Možeš uključiti:
• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade
Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.
Zašto snack night?
Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.
Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.
Za kraj
Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.
I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.
Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!
Foto: @foodfotoaestetic
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!