BONJOUR.gourmet: Proveli smo dan na farmi Basna u Nišićima i kušali svježe namirnice koje se poslužuju u pekari Mrvica
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETKada se na vreo ljetni dan uputite prema Nišićima, već vas pri izlasku iz grada oduševi pejzaž isprepletenim brdima i gustom zimzelenom šumom.
Odlična je to uvertira u mjesto Nišići gdje ćete sa svakim novim kilometrom pomisliti da upravo listate dječju slikovnicu u kojoj vašu pažnju odvlače putokazi napravljeni od drveta, kolibe i razigrane životinje koje vas pozdravljaju cijelim putem.
Kada smo tek stigli na farmu Basna u Nišićima dočekao nas je savršeno usklađen tim koji brine o 300 životinja.
Oduševili smo se slikama na obzoru – od jagoda i malina koje nagoviještaju savršen početak najukusnijeg doručka do plastenika u kojem se krije povrće koje svojim nijansama i mirisom poziva na istraživanje. Iako je temperaturna razlika bila iznenađenje, jedva smo čekali upoznati znalce koji marljivo brinu o 80 hektara imanja te da biljke i životinje dobiju ono najbolje od prirode.
Upravo ovdje uzgajaju voće i povrće koje će se naći kao dio jela koje toliko volimo u cafe pekarnica Mrvica, neovisno uživate li u kolaču Framboise koji je primjer čokoladne čarolije s malinama ili Pulled Beef uz hrskave listove zelene salate, sočnog paradajza i krastavaca.
Već smo na početku našeg obilaska saznali da ovdje rastu najsočnije jagode o kojima brine Bedra, pazeći iz dana u dan da tlo jagoda bude idealno za njihov uzgoj, ali i da dobiju dovoljno vode i sunca.
Nakon toga, šetnja se nastavila kroz šumu u kojoj pasu krave i koze, a zanimljivo je da i svaka od njih ima ime, ali i svoje favorite kada je riječ o hrani, omiljenom mjestu za drijemanje i igru, što je i vjerojatno razlog zašto toliko uživaju boraviti na otvorenom duž cijele farme.
Od mlijeka s farme kasnije nastaju ukusni sirevi, ali i drugi mliječni proizvodi koji su dio Mrvica menija, ali i koje možete kupiti u cafe pekarnici Mrvica na adresama Paromlinska 53h, kao i Jelića 1 u Sarajevu.
Mrvica tako nudi mogućnost da u domaćim, ukusnim, kvalitetnim proizvodima uživate u udobnosti doma i ponovno proživite filozofiju pekarnice Mrvice: "Ukusno do posljednje mrvice".
Prilikom posjete plastenicima, uvidite koliko povrtlarstvo nosi važne (životne) lekcije.
Inspirativno je promatrati kako od sjemena izrastu biljke koje kasnije postaju dio kulinarskih priča, zajedničkih objeda i nerijetko, lijepih zajedničkih uspomena
Tu je i degustiranje, razgovor o tome što pojedine povrtne vrste najviše vole, ali i radost kada stabljika pokaže prve plodove.
Uvjerili smo se da je glavni začin upravo ljubav, jer ruke, odgovornost i znanje dama i muškaraca koje smo zatekli ovdje, daju ovom mjestu posebnu notu.
Naše putovanje završeno je naravno, degustacijom.
Na livadi, daleko od gradske buke, uživali smo u prekrasnom ambijentu farme, ali i ukusnim sirevima te croissantima iz cafe pekarnice Mrvica koji su sinonim za ovu omiljenu gourmet adresu.
Bilo je to savršeno jutro provedeno na svježem zraku, uz ukusne zalogaje i ljude koji dokazuju da svaka velika priča započinje uz predan tim i ljubav prema poslu koji radite.
***
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak
Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba