Popodne vam nedostaje motivacije? Pratite ova 3 savjeta za produktivniji kraj dana. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Popodne vam nedostaje motivacije? Pratite ova 3 savjeta za produktivniji kraj dana.

Tekst:

Emina Smaka

POSAO & ŽIVOT
18.5.2022.

Za mnoge najproduktivniji dio dana s najviše energije je u jutarnjem periodu, dok u drugom dijelu dana motivacija nestaje i umor savlada vaše tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prvo čemu se okrenemo je još jedna šoljica kafe, samo da bi shvatili da nam je potrebno mnogo više od toga. Potrebne su zdrave navike koje ćete obavljati tijekom cijelog radnog dana. Mnoge stvari mogu uticati na smanjenje energije koja vodi prokrastinaciji kao što su neispavanost, nezdrava hrana ili jednostavno obim posla tog dana. S toga smo kreirali listu od 3 trika koja će vam pomoći da zadržite energiju i završite svoj radni dan zadovoljni. 

 


1.    Lijeva i desna strana mozga

Naučili smo već davno da je desna strana mozga zadužena za kreativnost i maštu, dok je lijeva strana zadužena za analitike i praktičnost. Jedan od trikova tiče se upravo ove dvije strane vašeg mozga. Naime, ukoliko vaš posao zahtjeva korištenje lijeve strane vašeg mozga (npr. radite u Excelu), napravite kratku pauzu gdje ćete koristiti desnu stranu vašeg mozga i obratno.
Na primjer, umjesto rada s brojevima, uzmite nešto da crtate i slušate muziku. Na ovaj način ćete dati odmor strani mozga koja vam je potrebnija za nastavak radnog dana. 

 


2.    20 minuta šetnje

Ukoliko vam poslovno okruženje i pravila dozvoljavaju, svoju pauzu provedite vani. Popolovite pauzu na hranu i piće i šetnju od 20 minuta. Ništa poput kratke šetnje na suncu nije bolje za vaše mentalno zdravlje i mir. 

 


3.    Postavljanje prioriteta

Prije pauze za ručak ste obavljali svoje zadatke efikasno, ali nakon povratka u kancelariju malo ste pogubljeni? Najbolji način za vračanje efikasne izrade zadataka je postavljanje prioriteta. S toga napravite update svoje to do liste za taj dan. Neka se sada na njoj nalaze samo zadaci koje niste obavili te ih poredajte po važnosti, tako ćete imati čistu sliku kako rasporediti ostatak radnog vremena. 

 

* * * 
Fotografije: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno