TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 15.9.2022.
Često poželimo uzeti predah i uživati u trenutku, posebice nakon što smo imali zahtjevan i užurban dan.
Iako pojedinci koji žive u gradu teško da mogu pobjeći od svakodnevne gradske gužve postoje određene lokacije kao da su stvorene za povratak energije i hedonistički užitak omiljenim napitcima. U skladu s tim zalutali smo ulicama grada Mostara i pronašli prekrasne lokacije s očaravajućim pogledom na ovaj grad.
Nakon što smo uz #BackToCity otkrili neka od must visit gastro lokacija u ovom gradu, zavirili smo na neka mjesta gdje ćete uz omiljeni topli napitak moći uživati satima, sami ili u društvu omiljenih osoba. Panoramski pogled na Stari grad i kamenom popločane ulice Mostara idealan su prizor za odmaranje i kvalitetno trošenje vremena. Ako ste i vi poželjeli zaviriti na lokacije s čarobnim pogledom na grad Mostar u nastavku donosimo listu must visit mjesta.
Bijeli bar
Maršala Tita, 88000 Mostar
Šećerlook
Mala Tepa b.b, 88000 Mostar
Calamus Club
dr. Ante Starčevića, Mostar 88000
* * *
Naslovna fotografija: @nadijakoric
TEKST: Adelisa Mašić
Jesen teško možemo zamisliti bez mirisa pečenih kestena koji se širi ulicom, podsjećajući nas na šetnje kroz park i ruke ugrijane papirnim kesicama.
Ipak, ako ste ih pokušali spremiti kod kuće, znate da taj šarm često nestane onog trenutka kada kora odbije da se oguli.
Dobra vijest? Tajna za savršeno meke kestene krije se u jednostavnom triku koji će vam zauvijek promijeniti način pripreme.
Prvi korak
Prije nego što krenete s pečenjem, kestene zarežite na ravnoj strani i potopite u toplu vodu barem 20 minuta. Ovaj korak omekšava koru i osigurava ravnomjerno pečenje, a rezultat su kesteni koji se lako gule i ne pucaju u rerni.
Pečenje koje miriše na jesen
Zagrijte rernu na 200°C i složite kestene na papir za pečenje, s rezom okrenutim prema gore. Pecite ih 25 do 30 minuta, a svakih desetak minuta lagano protresite pleh.
Ako imate tavu s rupicama, pecite ih na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, sve dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljiv miris jeseni.
Tajna za lako guljenje
Odmah nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Para koja se stvori unutar tkanine omekša koru, pa se ona sama odvaja bez truda.
Kako ih čuvati
Ako kojim slučajem ostane nekoliko komada (mada sumnjamo), možete ih čuvati u frižideru dan ili dva. Dovoljno ih je kratko podgrijati da ponovo zamirišu kao svježe pečeni.
Toplina doma, miris kestena i jednostavan trik koji čini razliku, jer jesen, u svojoj suštini, voli male rituale.
Foto: @chestnutaustralia
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!