TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 18.4.2024.
Modno - umjetnički projekt Kontura Futura, istaknut po svojoj inovativnosti i kreativnosti, sa zadovoljstvom najavljuje drugu reviju pod vodstvom Amne Kunovac Zekić i Jasne Hadžimehmedović Bekrić.
Revija će se održati 16. maja 2024. godine u monumentalnoj sarajevskoj Vijećnici.
Prva revija, održana prošle godine također u maju, slavila je više od dvadeset godina rada ovih renomiranih modnih dizajnerica, njihovo prijateljstvo, ali i posvećenost podršci ženskog poduzetništva. Iz prožetosti ideje prijateljstva i podrške, Kontura sada hrabro korača prema budućnosti, otvarajući vrata novim generacijama mladih kreativki.
Drugo izdanje Kontura Future postaje platforma koja će promovirati i podržavati mlade ljude, omogućavajući im da svoje vizije podijele s publikom i osiguraju podršku koja je ključna za njihov daljnji napredak.
Ove godine fokus neće biti samo na revijama Amne Kunovac Zekić i Jasne Hadžimehmedović Bekrić, već će svoje modne kreacije predstaviti i Dalila Bristrić i Amra Kurtić. Ove dvije mlade dizajnerice, koje su se kvalificirale putem konkursa Kontura Futura, imale su priliku proći kroz mentorstvo Amne i Jasne, putujući kroz cijeli proces kreiranja, od skica do finalnih kreacija koje će predstaviti na reviji.
"Ovo je još jedan korak u našoj predanosti razvoju lokalne modne scene i podršci nadolazećim generacijama". - ističu Amna i Jasna.
Dalila Bristrić je izrazila svoje oduševljenje ovom prilikom:
"Apliciranje na ovaj konkurs predstavljalo je poput neočekivane poslastice u mom profesionalnom putovanju. Osjećala sam da je ovo ne samo priznanje za moj dosadašnji rad, već i potvrda da je ono što radim prepoznato i odabrano.
Ova prilika je stigla kao blagoslov, dodajući dubinu mom iskustvu i otvarajući vrata novim saznanjima. Smatrala sam to više od običnog izazova; to je bilo putovanje koje je obećavalo obogaćivanje mog kreativnog duha i mogućnost da se povežem s drugim stručnjacima u polju.
Osjećala sam da je ovaj poziv ne samo priznanje za moj dosadašnji rad već i potvrda da je ono što radim prepoznato i odabrano, baš kao što sam i ja odabrala njega. Ovaj korak je bio emotivno značajan za mene, naglašavajući ne samo profesionalni razvoj već i dublje lične veze s mojim pozivom i svrhom.”
Amra Kurtić je podijelila svoje uzbuđenje:
"Razlog prijave prvobitno je bila želja za povratkom u djetinjstvo, jer sam još kao mala uživala crtajući odjeću. Pročitavši temu konkursa, pomislila sam da bih mogla predstaviti svoje kreacije na reviji, što mi je bilo nezamislivo, ali istovremeno očaravajuće. Učešće u ovako velikom projektu jeste divan početak prvih koraka na putu ka uspjehu.
U konačnici možda i spoznaja samog sebe, da li kroz ideje koje predstavimo ili kroz misao da li i koliko možemo dati svoj doprinos onome što radimo. Spoznaja svojih ambicija, želja, sposobnosti i upornosti. Nemjerljiv je poklon i učiti od najboljih, iskusnih dizajnerica. Svako od nas ima iskru u sebi, no pojedinac može zasijati i napredovati spajajući svoju iskru sa tuđom. Upravo tako bih opisala putovanje Konture Future."
Događaj će okupiti mnoge poznate ličnosti iz različitih sfera života te donijeti spoj modne umjetnosti, mladog talenta i ženskog poduzetništva kao vodilje jačanja društva i modne scene.
Revija Kontura Futura obećava večer glamura, inspiracije i inovacije. Pozivamo vas da pratite kolektiv Kontura Futura kako bismo zajedno slavili umjetnost i talente koji čine našu zajednicu posebnom. Budite dio ove jedinstvene modne avanture koja će osvojiti vaša srca i oduševiti vaša čula.
* * *
Foto: Enida Kajević
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!