TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 17.1.2017.
Fress danas predstavlja jedan cijeli koncept zdravog življenja, pod kojim se podrazumijeva maksimalno smanjenje stresa i vremena koje nam može uzeti kuhanje nakon napornog radnog dana.
Zbog toga nije iznenađenje što i njihov ured odiše toplom kućnom atmosferom za koju je zaslužna Lejla Selimović, vlasnica radionice za redizajn starog namještaja Wood surgery.
Zahvaljujući njenoj kreativnosti i domišljatosti, nastao je Food Lab, prostor od pedesetak kvadrata u Sarajevu u kojem marljivi tim Fress koncepta pokušava približiti kuhanje zdrave hrane svima onima koji su dosada mislili da nemaju vremena za to.
„Sve manje imamo vremena za kuhanje zdravih obroka. Posežemo za brzom hranom zbog koje poslije žalimo. Kada se odlučimo za kuhanje, često se desi da nemamo sve namirnice koje su nam potrebne, pa smo iz tog razloga došli do rješenja da osim svježe organske hrane, spremne i isjeckane za pripremu, ponudimo i recepte za brzu pripremu do kojih smo došli uz pomoć vrhunskih kuhara i nutricionista. Ovaj koncept, proizašao je iz proste potrebe mnogih nas.” – komentirao je direktor Fress d.o.o., Almir Mukača, na jednom druženju u Sarajevu.
Kako bi se svi zaposlenici osjećali produktivno, a prostor što vjernije dočarao priču o brzoj i zdravoj pripremi hrane, podsjeća na dom i trpezariju u kojem dominiraju simpatični detalji, poput vješalica napravljenih od oklagije i kuhinjske daske, stare ljestve, police na zidu koje podsjećaju na gajbu... Rustikalna kuhinja, restituiran namještaj, sjajni natpisi na zidovima i usklađene nijanse razlog su zašto smo rado zavirili u ovaj ured.
{gallery}2017/2017_01/fress{/gallery}
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!