MODAMO.putopis: Vodimo vas u iznenađujuće zanimljiv njemački grad Köln - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

MODAMO.putopis: Vodimo vas u iznenađujuće zanimljiv njemački grad Köln

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
4.12.2015.

Iako Njemačka možda i nije prvo na što pomislimo kada čujemo riječ odmor, mnogi gradovi ove zemlje zaslužuju, ako ništa drugo, barem za početak neki posjet vikendom. Nakon vikenda ćete i sami shvatiti kako Njemačka ima zaista mnogo za pokazati. Kao prvi grad koji sam ozbiljnije posjetila bio je Köln ili Keln kako ga mi zovemo. Priznajem, da nisam imala prijatelje tamo, vjerojatno ne bih ni otišla, međutim, sada već pravim planove i poduzimam mjere štednje kako bih ga mogla ponovno posjetiti, a polako početi otkrivati i druge njemačke gradove, prvenstveno Berlin pa potom München, Frankfurt i Hamburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za MODAMO.info napisala: Ksenija Ninić

Köln, Cologne, Keln, četvrti po veličini grad u zemlji, jedan od najstarijih u zemlji, a najveći u pokrajini Sjeverna Rajna – Vestfalija, smješten je na obalama rijeke Rajne na zapadu Njemačke nedaleko od granica s Beneluxom. Kako je stara jezgra grada skoro pa u potpunosti bila razrušena u II. Svjetskom ratu, nedostaje mu onaj šarm starine koju su međutim dosjetljivi Nijemci rekonstruirali na jednom dijelu obale Rajne i taj dio je naprosto neodoljiv sa svojim zgradama različitih boja.

keln stari dio rajna

keln stari dio rajna 01

keln stari dio rajna 02

S obzirom da je grad star više od 2000 godina, maleni dijelovi povijesti iz različitih razdoblja mogu se pronaći lutajući gradom, međutim, nesretni rat je učinio svoje. Primjerice od 12 gradskih vrata iz srednjeg vijeka, danas su ih ostala samo tri, a jedan od najvažnijih simbola grada - katedrala, pukom srećom bila je pošteđena u bombardiranjima te danas kao i stotinama godina prije krasi panoramu Kölna, te je najposjećenija znamenitost grada.

keln vrata grada

keln vrata grada 01

Danas je upravo ova katedrala jedna od najvećih i najvažnijih građevina srednjovjekovne gotičke arhitekture u svijetu, upisana je na UNESCO popis mjesta svjetske baštine, sa svojim tornjevima visokim 157 metara vidljiva je sa svih uzvišenja u gradu te krije mnogobrojne dragocjenosti.

keln katedrala

keln katedrala 1

II. svjetski rat je ostavio ovdje velike rane, ne samo u vidu srušenih zgrada već u smislu ugaslih života. Kao uspomena na kelnske stanovnike koji su za vrijeme nacističke Njemačke, zbog svoje „nepodobnosti“ izgubili živote u holokaustu, u pločnike grada, ispred kuća i mjesta gdje su nekada živjeli, umetnuti su pozlaćeni kameni s imenima ubijenih, njihovim datumom i mjestom rođenja, te datumom i mjestom smrti ukoliko je poznato. Kao sjećanje na prošlo vrijeme nekolicina zgrada je ostala neobnovljena.

keln neobnovljena zgrada

Na obali rijeke Rajne, taman tamo gdje sada počinju turistički kruzeri rijekom i gdje se spuštate na prekrasno šetalište koje na jednu stranu vodi prema modernim zgradama koje podsjećaju na dizalice, te prema čuvenom mostu Hohenzollern na drugoj strani, još jedna uspomena ugrađena u pločnik. Naime, ovdje su u pločnike upisana imena muškaraca i žena koji su preminuli od posljedica AIDS-a. Ovaj svojevrsni spomenik u nešto manje od dva desetljeća nažalost je prikupio više od 90 imena. Ovaj maleni dio Kölna poznat je kao Kaltes Eck (hladni ugao).

keln aids


Šetalište uz Rajnu s jedne strane i pitoreskne zgrade s druge, omiljeno su mjesto okupljanja stanovnika ovog grada, ali i mnogobrojnih turista koji posjećuju Köln tijekom cijele godine, jer najveći Vestfalijski grad ima mnogo za ponuditi, od muzeja pa sve do izvanrednih noćnih provoda. Upravo ovdje Rajnu premošćuje poznati Hohenzollern most koji je postao svojevrsni simbol ljubavi jer ga krase milijuni katanaca koje ljudi postavljaju kao simbole svoje vječne ljubavi.

keln katanci

keln katanci 01

Grad kao da se stvarao oko katedrale, pa tako kada dolazite vlakom, silazite na glavnoj stanici koja je u „dvorištu“ katedrale, tako da je ona prva znamenitost s kojom se susretnete kada dođete. U blizini katedrale se nalazi i jedan od više od stotinu muzeja i galerija koji posjeduju neke od najdivnijih umjetničkih djela svjetskih umjetnika kao i eksponate kulturne baštine Njemačke, ali i mnogobrojnih dalekih zemalja. Muzej Ludwig primjerice ima najbogatiju zbirku pop art umjetnina u Europi te je jedan od značajnijih muzeja moderne umjetnosti u svijetu, a muzej koji svakako ne smiju propustiti čokoladoljupci je naravno muzej čokolade koji priča čitavu povijest ove slatke namirnice.

keln muzej

Hohe strasse i Schildergasse najatraktivnije su ulice za kupovinu, nastavljaju se jedna na drugu te su zajedno duge tek nešto više od jednog kilometra. Za vrijeme rasprodaja, naročito u vrijeme oko Nove godine, ovim ulicama prođe po nekoliko milijuna posjetilaca koji ovdje dođu obnavljati garderobu za malu sumu novca. Tako je Schildergasse proglašena najprometnijom ulicom za shopping u Europi jer svakoga dana njome prošeta nekoliko stotina tisuća ljudi.

keln shopping

Iako je svako vrijeme u godini odlično za posjet Kölnu te ni slučajno neće nedostajati raznoraznih događanja, festivala, izložbi, itd., ipak najatraktivniji je zimi. Poznati kelnski karneval tradicionalno počinje 11.11. u 11 sati i 11 minuta i traje sve do vikenda pred Uskrs kada je i najveća zabava. Ovaj karneval jedan je od najvećih u Europi i najdužih u svijetu.

Razgledavati grad možete na nekoliko načina: pješke, turističkim autobusima/vlakićima ili služeći se najdražim prijevoznim sredstvom domaćina – biciklom. Što god odlučite nećete pogriješiti, samo dobru mapu u ruke i put pod noge/kola.

keln biciklo

Kako bilo, ukoliko odlučite posjetiti Köln, sigurno nećete biti razočarani, jer ovdje čak i oni najzahtjevniji budu zadovoljeni. Bilo da dolazite zbog noćnih provoda, kulturnog uzdizanja, opuštanja ili „onako“ kako sam i sama došla pripremite se na činjenicu da će vas ovaj njemački grad zaista oduševiti i zavesti, te dok odlazite ostaviti s mislima o ponovnom posjetu.


Foto: Ksenija Ninić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno