TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 28.12.2018.
Kalendarska najava početka nove godine iznova nas motivira da s velikim uzbuđenjem i poletnosti kreiramo plan za još ljepšu, produktivniju i čarobniju godinu. Osjećamo se kao da je u našim rukama magičan štap koji nam omogućuje da uljepšamo našu svakodnevicu.
U kreiranju upravo takvog scenarija važno je imati realne i ostvarive ciljeve i ustrajati u njima te ne postavljati si stroge kriterije koji će stvoriti dodatan pritisak. Pozitivne afirmacije, putovanja, razvoj karijere, zdraviji život, unaprjeđenje…sve su to odluke koje za cilj imaju odbaciti stare obrasce ponašanja i otvoriti vrata k 365 novih prilika. I naše uredništvo često na posljednjem sastanku u godini razgovara o ciljevima koje smo si zapisali za narednu godinu. Naš CHICovnik je isprepleten različitim željama, a uz one zajedničke, u nastavku smo pobrojali naše osobne i poslovne ciljeve za 2019.godinu. Možda i vas inspiriraju za listu koja će vas naučiti sagledati stvari iz šire perspektive i pomoći da se riješite svojih strahova.
ANA ĆAVAR, osnivačica i direktorica
Jooj, volim Novu godinu. Ali ne ono, kao novogodišnji doček (koji je u timu Ćavar već par godina rezerviran za druženje od par ljudi, u toploj kući uz gurmanske homemade delicije, hercegovačka vina i previše slatkiša s pistacijama), nego kao priliku za sve novo. Dakle, Nova godina, nove odluke, novi planer, nova bilanca stanja i nova prilika da uistinu uvedem u svoj život tu naviku od pijenja osam čaša vode dnevno i naviku da (minimalno) jednu večer u tjednu ostavim za svoje cure, punitelje energije, ljubavi i svega dobrog. Svoj 'master plan' za 2019. u poslovnom smislu imam isplaniran do u detalje i u potpunosti posložen s ostalim damama u ovoj MODAMO.reportaži, te vjerujem da ćete njega malo po malo i vi otkrivati kroz naše MODAMO i neke druge priče u mjesecima koji dolaze, dok sam vam ja u onom privatnom smislu, jedna od onih staromodnih koja kaže – Neka je zdravlja i sreće. Ljubavi i osmijeha već imam. Volite se dragi naši i neka vam je divna ova 2019.!
DIJANA ĆAVAR, urednica
Sjećam se kada sam još prije par godina čitajući omiljene magazine, posvuda pronalazila članke o novogodišnjim odlukama i kako se pridržavati istih. Svi ti naslovi posvećeni odlukama koje tako odlučno donosimo, a još lakše kršimo, činili su mi se kao nepotrebni. A onda sam pronašla sredinu koja je i meni pomogla da shvatim samu srž cijelog pojma, njegovu važnost i posvetim se radu na sebi.
Moje novogodišnje odluke zapisane su u CHICovnik (pravo štreberski) još početkom mjeseca, a umjesto riječi 'novogodišnje' stoji 'jednostavne odluke'.
Odlučila sam kreirati listu ispunjenju ciljevima koje stižem ostvariti (dakle nema izgovara), ciljevima koji će me pomaknuti iz zone ugode (na njih sam posebno ponosna) i ciljeve koji će mi pomoći promijeniti životne navike. Sve tri grupe su jednako važne, a zapisane na papir dobivaju dodatnu važnost i iz dana u dan podsjećaju me da trebam raditi na njihovom ostvarenju. Jer, jednom kada ih zapišete, možete napraviti i popis koraka ka ostvarenju, a onda i svaki dan, ponašati se i u skladu s tim.
U narednoj godini zato sam odlučila više uživati u hrani i pripremati jela koja će mi pomoći da se osjećam ljepše i zdravije. S obzirom na to da sam zbog posla vezana uz društvene mreže, nakon radnog vremena, utišat ću sve notifikacije istih i više se posvetiti osobnom projektu, koji mi, dok ovo pišem, mami osmijeh na lice, a zbog nedostatka vremena još nije ugledao svijetlo dana. Ali zato u 2019.oj. Uh.
Više ću raditi na samodisciplini i svaki mjesec pročitati barem jednu knjigu vezanu za posao koji se bavim te više ulagati u osobni razvoj. Jer, uz sve projekte koje vam pripremamo, to je itekako logičan potez. Već je spremna i kasica koja će želje za putovanjima u daleke zemlje učiniti ostvarivim. Svaki dan ću ići na brzo hodanje i ostaviti pola sata samo za sebe i svježi zrak. Još ću više vremena odvojiti za ljude koje volim. I ne samo to, reći ću im češće naglas koliko su mi važni. Jer na kraju dana, oni su ti koji sve čine ljepšim.
MARIJA PERIĆ, social managerica
Kada me urednica MODAMO.info portala zamolila da napišem svoje novogodišnje rezolucije, introvert u meni nije bio presretan radi toga. No, nedugo zatim u meni se javila misao – ček, pa ti djevojko možda možeš inspirirati nekoga da donese jednako motivirajuće ciljeve kao ti i zakorači u novu godinu s osmijehom i spremnim planom. Upravo zato danas ovo pišem, za sve naše djevojke čitateljice koje pun paket novih ideja i prilika čeka samo par koraka ispred.
Proteklih 365 dana za mene predstavlja svojevrstan uvod, nacrt, probu za onih 365 koji me čekaju u 2019.godini. Moj grandiozni i kliše (kako bi ga neki nazvali) novogodišnji plan već je napisan rapitagrafom u mom CHICovniku, odmah nakon podsjetnika da puno više mislim na sebe kroz iduću godinu. Planiram se puno više posvetiti onome što me veseli – od upoznavanja sa svim alatima koji su potrebni za grafički dizajn do precrtavanja što većeg broja stavki s moje 'MUST WATCH' liste filmova. S obzirom na to da svaka reportaža putoholičara u meni budi trnce i uzbuđenje, nastojat ću što češće koristiti i svoju putovnicu, nadajmo se i za neke dalje zemlje. U natjecanju između avanturistične i mirne Marije pustit ću da nekad pobijedi i ova prva, a mogu vam obećati i da se moj indeks planira ponositi svojom vlasnicom.
Na kraju s ponosom pišem kako sa MODAMO.timom za vas spremamo neke nove priče koje tjeraju smiješak na moje lice čak i dok tipkam ovu rečenicu. Priče toliko divne da bih voljela da je 2019. već danas. Do novog tipkanja, želim vam da se čvrsto držite svojih novogodišnjih rezolucija, da ne sumnjate u superheroja u sebi i ispunite svojih 365 dana smijehom i novim iskustvima.
Fotografirano u Lavanda flowers and design showroomu
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!