TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 6.5.2015.
Kada govorimo o gastro ponudi grada Sarajeva, ne možemo, a da ne krenemo od restorana 4 sobe gospođe Safije. Restoran je to koji priča mnoge priče, većinom o ljubavi. Bilo o zabranjenoj ljubavi kakve se sjeća gospođa Safija, bilo o ljubavi prema hrani. Ljubavne priče koje su se pričale pod krovom kroz 4 sobe, ostavljamo da poslušate u dragom društvu, uz vino na adresi Čekaluša 61, a mi smo pronašl
Njegovo ime je Emir Parovac, 38-godišnjih kuhar koji svakodnevno kreira jelovnik u 4 Sobe gospođe Safije. Kada smo pitali Emira da nam kaže nešto o karakteristikama koje ga krase, rekao je kako ne voli pričati o sebi i kako će prepustiti drugima da kažu nešto o njemu. Stoga, pozivamo vas da ga upoznate kroz naš razgovor uz čašu vina.

Emir Parovac
Nećemo pretjerati kada kažemo da restoran 4 sobe gospođe Safije uistinu oduševljava, kako interijerom i ambijentom, tako i hranom. Recite nam kada ste i kako došli na poziciju chefa kuhinje u ovom restoranu?
U 4 sobe gospođe Safije sam počeo raditi u oktobru 2008., dakle prije nešto više od 6 godina. Želio sam iskusiti nešto novo i drugačije, a u tom trenutku je to bio jedini restoran koji se usudio zaplivati vodama gastro fuzije.
{gallery}2015/2015_05/4sgs_interijer{/gallery}
Restoran 4 sobe gospođe Safije
Što mislite o meniju restorana prije nego ste došli na poziciju chefa kuhinje?
Bilo je dosta davno, tako da se i ne sjećam tadašnjeg menija. Jedino što znam je da sam prepoznao gastronomski smjer, a to je kulinarska fuzija, koja me najviše inspiriše i podgrijava želju da se bavim ovim poslom.
Kako biste opisali gastro ponudu restorana 4sgs danas?
Ponuda restorana 4 sgs se mijenja i napreduje svakodnevno, kao i samo ugostiteljstvo - bilo gdje u svijetu. Moraju se pratiti svjetski trendovi što je, priznat ćete, na našem tržištu veliki izazov. Jelovnik je koncipiran iz više dijelova. Safijin jelovnik podrazumjeva bosanske specijalitete s dodirom modernog pristupa, a Johanov jelovnik je kulinarska fuzija svih okusa svijeta. Nedavno smo započeli projekat nedjeljnog bruncha koji je prepoznatljiv po, za naše podneblje, drugačijoj ponudi – jela se uglavnom prave od svježih, neprocesiranih i zdravih namirnica. Ipak, čak i kada niste zainteresovani za konkretan objed, dobrodošli ste prezalogajiti neki od specijaliteta sa tapas & mezza ponude uz čašu vina ili koktel.

Koliko često mijenjate meni i odakle najčešće nabavljate namirnice?
Jelovnik osvježavamo jelima napravljenim od sezonskih namirnica. Trudimo se da uvijek ponudimo nešto novo tako da, pored redovnih jela, postoje dnevni specijaliteti koji su rezultat inspiracije koju osjetim u datom momentu ili je u našu korpu 'zalutala' namirnica koju ne možemo naći u svakodnevnoj ponudi, pa prema njoj 'krojim' meni.
Pored namirnica, u čemu leži inspiracija pri kreiranju novog jela?
Inspiracija za kreiranje novih jela dolazi i od samog raspoloženja, nekih novih namirnica, egzotičnih začina kojih je na BiH tržištu sve više. Često pokušavam da isprobam nešto novo, nešto što će osvježiti ponudu, razmišljam o tome šta bi ja volio naručiti u restoranu i to mi daje inspiraciju.

Kako uopće počinje jedan dan chefa kuhinje? U koliko sati? Kakvim ritualima?
Moj posao je poprilično dinamičan i ne karakterizira ga svakodnevna rutina koju bih mogao ukratko opisati. Postoji određeni ritual obaveza koje obavljam svaki dan, poput popisivanja robe, pripreme osnova za rad, raspoređivanja dužnosti kolegama i slično. Uglavnom se svaki dan razlikuje od prethodnog, jer svakom zahtjevu gosta pristupam individualno, pokušavajući ispuniti sva njegova očekivanja po pitanju odabira jela. Recimo, danas pripremam buffet ručak za proslavu vjenčanja, a već sutra ćemo raditi Wine & Dine eksluzivnu večeru, koja se servira u šest slijedova jela sparenih sa šest različitih vina. To je uistinu izazov.
Sigurni smo da je u gradu koji je u turističkom smislu veoma definiran tradicionalnom kuhinjom, bilo teško 'nametnuti' modernu kuhinju, sastojke, kombinacije i način serviranja. Kako ste to uspjeli?
Mislim da još nismo u potpunosti uspjeli nametnuti 'modernu kuhinju', iako se vremenom probudila zainteresovanost kod naših ljudi da probaju neke nove okuse. Mi izrazito poštujemo tradicionalnu kuhinju i autohtone namirnice, te nam je stoga krajnji cilj da ljudima predstavimo jela spravljena od lokalnih proizvoda prezentirana na moderan i drugačiji način. Sudeći po sve većem broju rezervacija u restoranu iz dana u dan – čini se da smo na dobrom putu.

Možete li nam otkriti koje je jelo u 4sgs najtraženije?
Definitivno biftek na način chefa kuhinje, tj. Cafe de Paris.

Biftek na način chefa kuhinje - Cafe de Paris
A koje biste opisali kao najneobičnije?
Bilo ih je mnogo, ali evo recimo jagode sa zelenim biberom i acceto redukcijom.
Postoji li neka interna anegdota iz kuhinje koju biste podijelili s našim čitateljima?
Postoji ih dosta, ali želio bih da ipak ostanu unutar kuće. Mi smo vam, po diskreciji i etici, slični liječnicima. What happens in kitchen, stays in kitchen.
Naravno, ne možemo odoljeti, a da ne pitamo koji biste objed preporučili osobi koja prvi put posjećuje 4sgs?
Moja preporuka bi definitivno bila biftek Cafe de Paris ili recimo, odrezak od tune u sipinoj kori. Meni osobno je teško odoljeti i ponudi koja je na švedskom stolu nedjeljnog bruncha: tu nemam niti jednu zadršku, iskreno – stavio bih na tanjur baš sve što se poslužuje. Predlažem MODAMO čitateljima da nas posjete, pa da uživo razmijenimo utiske o hrani. :)
Foto: 4 sobe gospođe Safije PR
TEKST: Bonjour.ba
Trudnoća mijenja svakodnevicu brže nego što očekujemo. Prve sedmice donesu i lijepe emocije i male izazove: iznenadni umor, osjetljivost tijela ili jutra koja jednostavno ne liče na ona ranija.
Mučnine su među najčešćim razlozima zbog kojih se žene javljaju ginekologu i baš tu nastaju pitanja o tome šta je normalno, kada se zabrinuti i šta zaista pomaže.
Upravo zato smo u Bonjour.expert serijalu razgovarali s dr. Dženitom Kurtćehajić, specijalisticom ginekologije i akušerstva, kako bismo dobili jasne i provjerene odgovore o ranim simptomima trudnoće i mučninama koje prate ovaj period.


Dženita Kurtćehajić, dr. spec. ginekologije i akušerstva i Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba portala
Uz savjete o ishrani i malim jutarnjim rutinama, trudnice sve češće čuju i preporuke za prirodnu podršku na bazi standardiziranog ekstrakta đumbira, poput Antimetila.


Na pitanje kada zapravo počinju prvi znakovi trudnoće, doktorica je naglasila da tijelo ponekad reagira mnogo prije nego što test pokaže dvije crtice. Kako kaže:
“Tijelo počinje da šalje prve signale trudnoće već sedmicu do dvije nakon začeća. Neke žene to mogu osjećati prije izostanka menstruacije, a neke iza. Obično su to simptomi poput osjetljivosti u grudima, učestalo mokrenje i umor, a četiri do šest nedjelja od izostanka menzesa se javljaju prve mučnine.”

Kada govorimo o mučninama, odgovor nije jednostavan, ali uz stručno objašnjenje sve postaje jasnije. Dr. Dženita je izdvojila glavne razloge: “Mučnine obično nastaju zbog porasta humanog horionskog gonadotropina. To je hormon koji luči posteljica. S druge strane, estrogen i progesteron dovode do usporenog rada probavnog sistema. To je kao da zamislite da hormoni šalju tijelu signal da uspori strojeve jer se rađa novi život. Zatim nastaje mučnina.”
Objasnila je da tijelo radi ogroman posao iza kulisa, a mučnine su ponekad samo nuspojava te promjene tempa.
U najpraktičnijem dijelu razgovora istaknula je rutine i male jutarnje trikove koje trudnice često usvajaju jer stvarno pomažu:
“Prije svega moram reći da je pravilna ishrana jako važna. Želudac ne smije biti ni pun ni prazan. Posebno u jutarnjim satima savjetuje se da na noćnom ormariću trudnica ima keksić ili badem i to uzeti prije nego što se ustane. S druge strane volimo preporučiti i čaj od džumbira. Međutim, sad na tržištu imamo olakšicu, Antimetil koji se može uzeti u vidu tablete da olakša mučnine.”


Mnoge žene brinu ako ne osjećaju mučninu uopće. Dr. Dženita je tu dilemu odmah razjasnila:
"Ukoliko nema mučnine u trudnoći, trudnice trebaju da znaju da to nije ništa opasno, ali s druge strane imamo statistike ukoliko su mučnine prisutne da je manja šansa da dođe do gubitka trudnoće. Čak do 80% je mučnina prisutna unutar prvih sedmica zato što raste taj nivo humanog horionskog gonadotropina."
Istaknula je da je odsustvo mučnine jednako normalno kao i njena prisutnost.

Kada smo pitali dr. Dženitu šta najčešće pogoršava mučninu, vrlo konkretno je odgovorila: “Najčešće mučninu pogoršava neugodan miris kroz intenzivne parfeme, prženu hranu. Ako tome pridodamo još stres, mučnina je zatim jako intenzivna.”
Doktorica je posebno izdvojila trenutke kada mučnina prelazi granicu očekivanog: “Ukoliko žene imaju uredan kvalitet života, jednostavno imaju povremene mučnine, ne povraćaju pretjerano i mogu da jedu i piju, onda to nije neki veći problem.”
U razgovoru je doktorica pojasnila i kada mučnine prelaze granicu uobičajenog. Kaže da se u vrlo malom broju trudnoća javljaju izuzetno jaki oblici povraćanja, poznati kao hyperemesis gravidarum. U takvim situacijama trudnice ponekad ne mogu zadržati ni tečnost ni hranu, pa je potrebna bolnička njega kako bi se nadoknadili elektroliti i nutrijenti.
Naglasila je da je ovaj oblik mučnina rijedak, ali je važno prepoznati ga na vrijeme.

Kako kaže doktorica, neke reakcije trudnica nastaju iz dobre namjere, ali ne donesu olakšanje:
“Ono što ne pomaže protiv mučnine je da trudnice izbjegavaju da jedu ili da konzumiraju odjednom veće količine tečnosti i nekad koriste prenatalne vitamine sa visokom dozom željeza.”
Naglasila je da tijelo bolje reaguje na male, česte obroke i postepeni unos tečnosti.
Prve sedmice trudnoće donose najviše pitanja, ali i najviše prostora za razumijevanje vlastitog tijela. Mučnine, koliko god neugodne bile, najčešće su dio prirodnog ritma koji hormoni stvaraju u ovom periodu.

Iz odgovora dr. Dženite Kurtćehajić jasno je da rani period trudnoće postaje lakši onda kada trudnice razumiju šta se u tijelu događa i kada pronađu rutinu koja im odgovara. Nekima to znači promjenu prehrane, nekima mali jutarnji trik poput keksića prije ustajanja, a nekima prirodan oblik đumbira u Antimetilu, koji se pokazao kao blaga i praktična pomoć kod mučnina.

Važno je osluškivati svoje tijelo i dati sebi mogućnost da isprobate ono što vam može olakšati dan. Ponekad upravo takvi mali izbori naprave razliku i pretvore jutro u tren koji je mnogo nježniji i lakši za započeti.
U razgovoru je doktorica spomenula da đumbir, posebno u standardiziranim oblicima, može biti blaga pomoć kod mučnina u ranoj trudnoći. Za trudnice koje žele isprobati ovu vrstu podrške, dostupna su dva oblika Antimetila, proizvoda na bazi ekstrakta đumbira, namijenjena za održavanje lakoće želuca tokom trudnoće i putovanja.
Antimetil® tablete
Oblik sa standardiziranim ekstraktom đumbira (50 mg), namijenjen odraslima, trudnicama od prvog dana trudnoće i dojiljama. Ne izaziva pospanost.*

Antimetil® gom tablete za žvakanje
Praktičan oblik (25 mg ekstrakta đumbira) koji se lagano otapa u ustima i može se koristiti i kada voda nije dostupna. Prikladan za djecu od 4 godine, trudnice i dojilje. *

*Antimetil® ne smiju uzimati osobe sa opstrukcijom žučnog voda. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije korištenja posavjetovati sa ljekarom.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!