TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 6.5.2015.

Kada govorimo o gastro ponudi grada Sarajeva, ne možemo, a da ne krenemo od restorana 4 sobe gospođe Safije. Restoran je to koji priča mnoge priče, većinom o ljubavi. Bilo o zabranjenoj ljubavi kakve se sjeća gospođa Safija, bilo o ljubavi prema hrani. Ljubavne priče koje su se pričale pod krovom kroz 4 sobe, ostavljamo da poslušate u dragom društvu, uz vino na adresi Čekaluša 61, a mi smo pronašl

Njegovo ime je Emir Parovac, 38-godišnjih kuhar koji svakodnevno kreira jelovnik u 4 Sobe gospođe Safije. Kada smo pitali Emira da nam kaže nešto o karakteristikama koje ga krase, rekao je kako ne voli pričati o sebi i kako će prepustiti drugima da kažu nešto o njemu. Stoga, pozivamo vas da ga upoznate kroz naš razgovor uz čašu vina.

4sgs emir parovac 1

Emir Parovac

Nećemo pretjerati kada kažemo da restoran 4 sobe gospođe Safije uistinu oduševljava, kako interijerom i ambijentom, tako i hranom. Recite nam kada ste i kako došli na poziciju chefa kuhinje u ovom restoranu?

U 4 sobe gospođe Safije sam počeo raditi u oktobru 2008., dakle prije nešto više od 6 godina. Želio sam iskusiti nešto novo i drugačije, a u tom trenutku je to bio jedini restoran koji se usudio zaplivati vodama gastro fuzije.

{gallery}2015/2015_05/4sgs_interijer{/gallery}

Restoran 4 sobe gospođe Safije

Što mislite o meniju restorana prije nego ste došli na poziciju chefa kuhinje?

Bilo je dosta davno, tako da se i ne sjećam tadašnjeg menija. Jedino što znam je da sam prepoznao gastronomski smjer, a to je kulinarska fuzija, koja me najviše inspiriše i podgrijava želju da se bavim ovim poslom.

Kako biste opisali gastro ponudu restorana 4sgs danas?

Ponuda restorana 4 sgs se mijenja i napreduje svakodnevno, kao i samo ugostiteljstvo - bilo gdje u svijetu. Moraju se pratiti svjetski trendovi što je, priznat ćete, na našem tržištu veliki izazov. Jelovnik je koncipiran iz više dijelova. Safijin jelovnik podrazumjeva bosanske specijalitete s dodirom modernog pristupa, a Johanov jelovnik je kulinarska fuzija svih okusa svijeta. Nedavno smo započeli projekat nedjeljnog bruncha koji je prepoznatljiv po, za naše podneblje, drugačijoj ponudi – jela se uglavnom prave od svježih, neprocesiranih i zdravih namirnica. Ipak, čak i kada niste zainteresovani za konkretan objed, dobrodošli ste prezalogajiti neki od specijaliteta sa tapas & mezza ponude uz čašu vina ili koktel.

4sgs emir parovac brunch

 

Koliko često mijenjate meni i odakle najčešće nabavljate namirnice?

Jelovnik osvježavamo jelima napravljenim od sezonskih namirnica. Trudimo se da uvijek ponudimo nešto novo tako da, pored redovnih jela, postoje dnevni specijaliteti koji su rezultat inspiracije koju osjetim u datom momentu ili je u našu korpu 'zalutala' namirnica koju ne možemo naći u svakodnevnoj ponudi, pa prema njoj 'krojim' meni.

 

Pored namirnica, u čemu leži inspiracija pri kreiranju novog jela?

Inspiracija za kreiranje novih jela dolazi i od samog raspoloženja, nekih novih namirnica, egzotičnih začina kojih je na BiH tržištu sve više. Često pokušavam da isprobam nešto novo, nešto što će osvježiti ponudu, razmišljam o tome šta bi ja volio naručiti u restoranu i to mi daje inspiraciju.

4sgs emir parovac jelo

 

Kako uopće počinje jedan dan chefa kuhinje? U koliko sati? Kakvim ritualima?

Moj posao je poprilično dinamičan i ne karakterizira ga svakodnevna rutina koju bih mogao ukratko opisati. Postoji određeni ritual obaveza koje obavljam svaki dan, poput popisivanja robe, pripreme osnova za rad, raspoređivanja dužnosti kolegama i slično. Uglavnom se svaki dan razlikuje od prethodnog, jer svakom zahtjevu gosta pristupam individualno, pokušavajući ispuniti sva njegova očekivanja po pitanju odabira jela. Recimo, danas pripremam buffet ručak za proslavu vjenčanja, a već sutra ćemo raditi Wine & Dine eksluzivnu večeru, koja se servira u šest slijedova jela sparenih sa šest različitih vina. To je uistinu izazov.

Sigurni smo da je u gradu koji je u turističkom smislu veoma definiran tradicionalnom kuhinjom, bilo teško 'nametnuti' modernu kuhinju, sastojke, kombinacije i način serviranja. Kako ste to uspjeli?

Mislim da još nismo u potpunosti uspjeli nametnuti 'modernu kuhinju', iako se vremenom probudila zainteresovanost kod naših ljudi da probaju neke nove okuse. Mi izrazito poštujemo tradicionalnu kuhinju i autohtone namirnice, te nam je stoga krajnji cilj da ljudima predstavimo jela spravljena od lokalnih proizvoda prezentirana na moderan i drugačiji način. Sudeći po sve većem broju rezervacija u restoranu iz dana u dan – čini se da smo na dobrom putu.

 

4sgs emir parovac jelo1

Možete li nam otkriti koje je jelo u 4sgs najtraženije?

Definitivno biftek na način chefa kuhinje, tj. Cafe de Paris.

4sgs emir parovac biftek

 Biftek na način chefa kuhinje - Cafe de Paris

A koje biste opisali kao najneobičnije?

Bilo ih je mnogo, ali evo recimo jagode sa zelenim biberom i acceto redukcijom.

Postoji li neka interna anegdota iz kuhinje koju biste podijelili s našim čitateljima?

Postoji ih dosta, ali želio bih da ipak ostanu unutar kuće. Mi smo vam, po diskreciji i etici, slični liječnicima. What happens in kitchen, stays in kitchen.

Naravno, ne možemo odoljeti, a da ne pitamo koji biste objed preporučili osobi koja prvi put posjećuje 4sgs?

Moja preporuka bi definitivno bila biftek Cafe de Paris ili recimo, odrezak od tune u sipinoj kori. Meni osobno je teško odoljeti i ponudi koja je na švedskom stolu nedjeljnog bruncha: tu nemam niti jednu zadršku, iskreno – stavio bih na tanjur baš sve što se poslužuje. Predlažem MODAMO čitateljima da nas posjete, pa da uživo razmijenimo utiske o hrani. :)

 

Foto: 4 sobe gospođe Safije PR

 

 


Bonjour

4 male tajne ljudi koji imaju sve pod kontrolom

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

4 male tajne ljudi koji imaju sve pod kontrolom 4 male tajne ljudi koji imaju sve pod kontrolom

Svi na poslu gledaju u ekran, telefon zvoni, rokovi se približavaju, a vi? Vi ste mirni, nasmijani i još uvijek imate vremena za pauzu. Nikakvi problemi, nikakvi stresovi ili još bolje, putujete na zasluženi odmor, ne brinete gdje ćete spavati, šta ćete jesti ili kako ćete stići na sljedeći let. Sve ide po planu, bez ikakvih komplikacija. Dobro zvuči, zar ne?

Ti ljudi koji uvijek izgledaju kao da imaju sve pod kontrolom, koji nikada ne kasne, uvijek se pojavljuju s osmijehom i nikad nisu pod stresom ne posjeduju neku tajnu supermoć.

Tačnije, tajna nije u magičnim trikovima, već u pametnim trikovima koji im daju savršen pristup kako preživjeti svakodnevni haos , bez da ikada osjećaju da im je život izvan njihove kontrole. Ovo vam sad zvuči kao životni hack zar ne? Pa i jeste!

Kad sve to fino posložite, možda ćete se iznenaditi koliko jednostavno možete biti "on/-a koji uvijek ima sve pod kontrolom".


Ne čekaju u redovima    

Niko ne voli čekati, a duga čekanja mogu povećati stres. Oni koji imaju sve pod kontrolom znaju da je svaki trenutak čekanja izgubljen. Rješenje? Priprema! Ako putujete, uradile online check - in, iskoristite VIP usluge na aerodromima i uvijek provjerite saobraćaj unaprijed.  

 


 intesasanpaolobanka-visa-kartica1_Bonjour.ba
 

Često su čak i usluge poput bržih prolaza dostupne bez dodatnih troškova, naročito uz odgovarajuće kartice . S malo planiranja, putovanje postaje opuštajuće, bez stresa i čekanja.  


Znaju da je važno zaštititi se    

Iznenađenja na putovanjima poput zdravstvenih problema, mogu se dogoditi svakome. Međutim, oni koji su uvijek spremni znaju da je putno zdravstveno osiguranje ključno. Na prvi pogled možda izgleda kao luksuz, ali u stvarnosti je to osnovna zaštita koja vas štiti od nepredvidivih situacija.  

 

intesasanpaolobanka-visa-kartica2_Bonjour.ba
 

Ne pitajte kako smo ovo naučili, ali priznajemo da ovaj mali korak omogućava da idete bilo gdje s potpunim povjerenjem, znajući da je sigurnost na prvom mjestu.  


Pametno upravljaju troškovima    

Ništa revolucionarno u ovom koraku, ali i dalje vam nešto blokira ovu mantru? Oni koji su uvijek mirni i sigurni u svoje finansije znaju da nije potrebno žrtvovati kvalitetu zbog troškova.  

 

intesasanpaolobanka-visa-kartica3_Bonjour.ba
 

Pametno plaćanje na rate daje priliku da uživaju u svim potrebnim stvarima bez narušavanja budžeta. S pametnim planiranjem, ništa ne mora biti „ne možemo mi to priuštiti“ do te mjere da, ako ovo primijenite, uvijek ćete imati dovoljno prostora i za neočekivane izdatke.  


Džoker pomozi uvijek u pripravnosti    

Iako izgledaju kao da se snalaze sami, ljudi koji su uvijek mirni znaju da je važno imati nekog da im pomogne. Virtualni asistenti postali su neizostavni dio života. Oni prepoznaju vaše potrebe i rješavaju sitnice kao što su rezervacije, planiranje putovanja ili pronalaženje informacija. U današnjem svijetu tehnologije, oslanjanje na pametne usluge nije samo praktično, već je pravi "win".  

 

intesasanpaolobanka-visa-kartica4_Bonjour.ba
 

Nema više traženja brojeva telefona ili iscrpljujućeg planiranja jer vaš asistent će rezervisati stol u restoranu, organizirati dostavu cvijeća ili pomoći u iznajmljivanju automobila.  


Kako sve ovo postići?    

Svaka od ovih tajni može postati dio vaše svakodnevice jer nije riječ o velikim promjenama, već o malim, pametnim trikovima koji donose veliku razliku. Ako želite i vi biti među onima koji znaju kako sve držati pod kontrolom, uzmite u obzir sve ove korisne savjete.  

 

visa_platinum_2_Bonjour.ba
 

Za kraj, jedan mali hack koji će objediniti sve iznad gore navedeno: Intesa Sanpaolo Banka sa Visa Platinum karticom nudi vam usluge poput putnog zdravstvenog osiguranja, pristup poslovnim salonima na aerodromima širom svijeta, usluge ličnog asistenta i mogućnost plaćanja na rate pa možete uživati u svim benefitima s potpunim povjerenjem da ste pod kontrolom, gdje god se nalazili.  
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!