TEKST: Bonjour.kolumnistica
DATUM OBJAVE: 2.9.2024.
Mostarsko ljeto se već treću godinu zaredom spaja s okusima i mirisima street food delicija, na već poznatoj lokaciji, u blizini Stare gimnazije.
U srijedu, 28.8., počeo je Moba Street Food Festival, omiljeni događaj koji okuplja ljubitelje slasnih zalogaja i avanturističke kulinarske duše. Moba je pozornica raznolikih svjetskih kuhinja, a uz koncerte pod zvjezdanim nebom i omiljeno mjesto za druženje svih generacija.
Od klasičnih street food jela poput burgera i krumpirića, do azijskih, meksičkih, talijanskih i tradiinovativnih jela s potpisom lokalnih chefova, Moba Street Food Festival također nudi i vegetarijanska jela te jela od bezglutenskih sastojaka. Josipa Katarina Sivrić, mnogima poznata kao @joseffinne, vodi nas na njeno gourmet putovanje na Moba Street Food Festival i otkriva gastro kutke i jela koje ne smijete propustiti.
“Kao što već znate, veliki sam gurman i često volim podijeliti s vama svoja otkrića i degustaciju novih jela. Ovaj put, odlučila sam izdvojiti nekoliko neodoljivih specijaliteta s Moba Street Food Festivala“ – rekla nam je Josipa Katarina Sivrić.
Jela na Moba Street Food Festivalu koja preporučuje Josipa Katarina Sivrić
Profa23 - Bao Buns
"Ovaj sendvič me osvojio svojim sočnim komadićima trgane svinjetine, dok se mekano tijesto, kuhano na pari, doslovno topilo u ustima. Katsu majonezu sam probala prvi put i moram reći da daje poseban, jedinstven okus ovom jelu."

Mangio Pasta - Pesto Twist
"Domaći pesto nikad nisam probala do sada, a u kombinaciji sa tankim špagetima, mediteranskim začinima i Livanjskim sirom, ovo je jelo pravo savršenstvo za nepce. Užitak je bio gledati kako se pasta priprema pred nama u velikom kolutu sira."

Kuća Vilenjaka - Gamberetti Burger
"Gamberi su mi inače omiljeni, ali ih nikad nisam jela u burgeru. Hrskavi zalogaji u ljutom umaku s čipsom od parmezana i rikolom u crnom brioche pecivu – mogu samo reći “wow”. Ako voliš riblja jela, ovo moraš probati!"

Gastro House by Laki - Hrskavi krumpirići s umakom od tartufa
"Do sada sam tartufe jela samo uz tjesteninu. Ova neobična kombinacija hrskavih krumpirića s Grana Padano sirom i umakom od tartufa potpuno je drugačija, ali nevjerojatno ukusna. Super opcija za grickanje uz osvježavajuće piće i odličnu svirku."

Francuske palačinke
"Palačinke su klasika i uvijek se nađe prostor za njih - -tanko, ukusno, rolano tijesto s Nutellom, orasima i preljevom od jagode - moja je omiljena kombinacija. Napravljene za samo 30 sekundi, teško je naći nekoga tko im može odoljeti!"

Moba traje punih 12 dana, sve do nedjelje 8.9., a ulaz na ovu nezaobilaznu destinaciju tijekom ljetnih večeri za sve uzraste je slobodan.
* * *
Foto: Josipa Katarina Sivrić
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!