TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 26.11.2024.

Nakon nedavne premijere Diznijevog mjuzikla “Beauty and the Beast JR.”, koja je u rekordnom roku rasprodana i oduševila 900 posjetilaca u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, ova čarolija u produkciji BASICSchool ponovo se vraća na scenu!

Ne želite ponovo propustiti mjuzikl koji je oduševio Sarajevo!

 

BASICSchool - School of Music and Performing Arts s ponosom predstavlja svoju najnoviju produkciju, Diznijev mjuzikl Beauty and the Beast JR., koji će ponovo biti izveden 29. novembra u Bosanskom kulturnom centru. Ovaj spektakl uključuje muziku, glumu, ples i scenski pokret, baziran na originalnoj Brodvejskoj verziji koja je bila nominovana za devet nagrada Tony te na Oscarom nagrađenom filmu.

 



Mjuzikl Beauty and the Beast JR. je četvrti veliki mjuzikl za djecu u produkciji BASICSchool, nakon uspješnih produkcija poput Kralj Lav i Zaleđeno Kraljevstvo, koje su postale najgledaniji mjuzikli za djecu u Bosni i Hercegovini. Ove produkcije bile su dio redovnog repertoara Pozorišta mladih Sarajevo od 2016. do 2019. godine. BASICSchool se sada vraća na scenu sa novim timom i savremenom produkcijom, donoseći novu magiju na daske koje život znače.

 



Produkciju ovog mjuzikla potpisuje BASICSchool pod nadležnošću Instituta za inovativne umjetnosti, dok koprodukciju realizuje JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

„Drago mi je da se vraćamo na scenu sa ovako izazovnim komadom. Uvijek nastojimo otići korak dalje pri svakoj novoj produkciji, pa tako smatram da je mjuzikl Ljepotica i zvijer pravi odabir za izlazak iz zone komfora. Ovo je definitivno najkompleksniji projekat na kojem smo do sada radili. Ovdje mislim na glumački dio, veliki broj likova i iznad svega – veliki broj veoma zahtjevnih songova. Mislim da su upravo songovi ono što ovaj mjuzikl izdvaja od svih drugih mjuzikla koje smo do sada radili. Potrudili smo se dati publici dašak Brodveja u Sarajevu i iskreno se nadam da će uživati.“ – kazao je izvršni producent mjuzikla i direktor BASICSchool, Đorđe Jovančić.

 



Koreografije za mjuzikl osmislila je Dajana Zilić. Režiju potpisuju Đorđe Jovančić i Sanjin Arnautović.

„Mislim da smo uspjeli da stvorimo fantastičan dječiji mjuzikl sa većinom djece koji su potpuni amateri. Zadovoljstvo mi je bilo raditi na ovome, samim tim što sam se uhvatila nečega što je za mene potpuno nova stvar, a to je rad na dječijem mjuziklu. Sretna sam i ponosna i kao što rekoh – mislim da smo postigli maksimum i dosegli vrhunac.“  – izjavila je balerina Narodnog pozorišta Sarajevo i koreografkinja, Dajana Zilić.

 



Na produkciji ovog mjuzikla radi se od septembra prošle godine. Svaki detalj – od koreografije, preko kostima, pa do muzičkih aranžmana – pažljivo je osmišljen kako bi ova produkcija ispunila visoke standarde po kojima je BASICSchool prepoznatljiva škola.

„Ovaj projekat, za koji su pripreme trajale nešto više od godinu dana, za mene je bilo jedno veliko učenje koje se sastojalo od 31-ne lekcije, zašto što je 31-dno dijete bilo uključeno u samu realizaciju ove predstave. Kao nekome ko je sarađivao sa svima njima, bilo mi je izuzetno važno da svako dijete njeguje svoju autentičnost pri kreiranju svog zadatka.“ – kazao je glumac i režiser, Sanjin Arnautović.

 



Mjuzikl donosi neke od najpoznatijih pjesama Diznija, napisane od strane Alana Menkena i Howarda Ashmana, uz nove pjesme koje je Menken kreirao sa Timom Riceom. Ova priča o transformaciji i toleranciji, koja je osvojila srca publike širom svijeta, biće oživljena uz pomoć mladih talentovanih izvođača, učenika i učenica BASICSchool. Za muzičku režiju zaduženi su Mina Petrović i Đorđe Jovančić.

„Brodvejska adaptacija mjuzikla Ljepotica i zvijer iziskivala je mnogo napornog rada, jer su pjevački dijelovi svakog lika veoma zahtjevni. Zaista smo uložili mnogo vremena i truda u cjelokupnu izradu gdje sam ja, kao nastavnica pjevanja, pored grupnih dijelova koje sam pripremala sa horom naše škole, radila i individualno sa svakim učenikom. Pored svega toga veoma sam srećna, zahvalna i ponosna na cijeli naš tim, ali prvenstveno na našu djecu koja su vrijedno radila, slušala nas i nosili se sa svim preprekama kao pravi profesionalci.“ – izjavila je profesorica pjevanja, Mina Petrović.

 



Video animacije i grafički dizajn potpisuje Marko Jovančić. Šminku (MUA) za predstavu potpisuje Maja Talović.

Uloge su povjerene najtalentovanijim učenicima i učenicama:

  • Ljepotica: Majra Maljević
  • Zvijer: Alina Gijo
  • Gaston: Dina Čelebić
  • Lumijer: Annur Radeljaš
  • Gospođa Čajnik: Azra Kršo
  • Krnja: Zola Ristić
  • Lefu: Noa Ličanin
  • Časvort: David Jurčević
  • Madam Komoda: Lamija Alagić
  • Moris: Sara Pavlović
  • Monsieur D'Arkue: Henna Omerović
  • Peruška: Tara Ristić
  • Seoske djevojke: Laura Nikol Vidaković i Tea Đurić
  • Prodavač knjiga: Igor Radivojević
  • Pekar: Igor Krunić
  • Naratori: Iva Križanović, Iva Vuković i Ajna Bešić
  • Čarobnica: Sara Kopčić
  • Seljani: Uma Redžepagić, Merjem Redžepagić, Igor Radivojević
  • Ansambl: Ajša Redžić, Naida Dinarević, Najra Dinarević, Nikol Brezar, Petra Vrebac, Uma Planja, Emina Džambegović i Elena Stipić.

     



Ulaznice po cijeni od 20 KM i 30 KM možete kupiti putem portala kupikartu.ba, kao i na njihovim prodajnim mjestima. Ne propustite priliku da doživite čaroliju ovog nezaboravnog mjuzikla!

 



Novo izvođenje će se održati u petak, 29. novembra u 19:00 sati u Bosanskom kulturnom centru. Sve o mjuziklu možete pronaći na OFICIJELNOJ WEB STRANICI MJUZIKLA. *

 

https://www.youtube.com/watch?v=IZ1w1-beN_0
 

*Disney’s Beauty and the Beast JR. se prikazuje uz posebno odobrenje, a svi ovlašteni materijali su dostavljeni od strane Music Theatre International (421 West 54th Street, New York, NY 10019).

* * *
Foto: PR


Bonjour

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

TEKST: Bonjour.ba

Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina. Bi li tvoje kuhanje prošlo test Mirana Karića? 3 okusa, 1 chef i prstohvat pravog začina.

Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.

Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
 

 

Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-01

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba
 

Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_5_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_2

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_7_bonjour_ba

Ana Ćavar, direktorica  i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić

 

U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_6_bonjour_ba-1
 

Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja


Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_4

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_888-1

Bonjour_Vegeta_article-07


 

Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?


Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_20_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_21_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_700_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_22_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_24_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_28_bonjour_ba

Pokazi svoje najbolje blue

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_27_bonjour_ba

 

Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm. 
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_30_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_31_bonjour_ba

Bonjour_Vegeta_article-06

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_33_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_34_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_35_bonjour_ba


Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_999

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_40_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_25_bonjour_ba-1
 


Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_59_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_60_bonjour_ba

Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_875
 

Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.


 vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_54_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_55_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_100

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_52_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_53_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_91_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_90_bonjour_ba
 

Malo začina za uspomenu

 

Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.

 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_gift_
 

Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.

Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_3_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_14_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_13_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_10_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_6_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_4_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_2_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_1_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_9_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_12_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_8_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_50_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_11_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_photowall_7_bonjour_ba
 

A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba  
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba    
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!