TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.5.2016.

Svi oni koji su se šetali starim dijelom grada Sarajevo, primijetili su topao kutak koji odiše toplom, gotovo kućnom atmosferom, mami pozornost vintage detaljima i terasom prepunom cvijeća. Riječ je o caffeu čija ponuda domaće kave i ukusno primljenih slastica i zdravih napitaka od namirnica koje imaju brojna ljekovita svojstva čini ovaj caffe mjestom kojim trebate posjetiti za potpun gastro užit

O nastanku caffea, njegovoj ponudi i uređenju, razgovarali smo sa Edom Čengić.

Zašto vaš caffe nosi naziv Miris dunja?

Ideja za naziv naše kafane Miris dunja bio je istoimeni bosanskohercegovački film Miris dunja, režisera i scenariste Mirze Idrizovića. Radnja filma se odvijala u starom dijelu na Baščaršiji, a neke scene su vezane upravo za našu kafanu „Miris dunja“. Taj miris dunja, zapravo je vječan...prepoznatljiv...pitom...i želimo da svi oni koji dolaze, osjete taj miris topline....duše.

mirisdunje modamo 06

mirisdunje modamo 13

Vaš cafe je postao ugodno i mirno mjesto za uživanje u ukusno primljenoj kavi svima onima koji se nađu u blizini Baščaršije. Što najviše posjetitelji naručuju u vašem caffeu?

Kao što je sam prostor ambijentalno jedinstven, trudimo se održati tradiciju i ponuditi našim gostima domaće prirodne sokove i slastice po starim i najboljim receptima. Prepoznatljivi smo po predivnim sokovima od latica ruže, listića nane, melise, zove/bazge i plodova kivija, drijenka, višnje, borovnice, maline i drugog voća. Također, služimo salep, jako ukusan i zdrav napitak kao i prirodno spravljen sok od smreke poznat po svom ljekovitom dejstvu. Upravo od bijega od standardiziranih ponuda u ono što je prirodno, naši kupci izražavaju svoju radost i zadovoljstvo našom ponudom. Važno je kazati, da ovdje ni bosanska kafa nije obična. Svako zrno se pažljivo prebire i prži u vlastitoj peći, a melje u kamenom mlinu. Trudimo se da u vremenu kada je sve više komercijalizirano, ponudimo kvalitetno, prirodno i zdravo.

mirisdunje modamo 04

S velikom pozornosti je pristupljeno i uređenju interijera... U vašem cafeu možemo primijetiti brojne vintage ukrase. Tko potpisuje uređenje interijera i odakle ste crpili inspiraciju za uređenje?

Vintage stil u uređenju našega cafea jednostavno je „izišao“ iz duše. Podsjeća na topla stara vremena, kada su ljudi imali više vremena jedni za druge i kada se sveukupno živjelo mirnije. Koliko je bilo moguće, prostor smo oplemenili sa retro detaljima koji nekako pružaju mir, ugođaj i mjesto za odmor duše, kako nam često znaju reći gosti i posjetitelji. Rijetki su oni koji svoj san pretoče u stvarnost. Ja sam jako želio i evo samo sam probudio taj san. Tradicija i profinjeni retro stil je blizak mom habitusu pa i u mom domu je sve u ovom stilu.

mirisdunje modamo 10

Od same ideje, uz pomoć dobrih majstora svoga zanata, uspio sam napraviti jedan topli kutak gdje svako tko dođe može uživati sam, a i nasmijati se i veseliti s našim osobljem i drugima koji dolaze u Miris dunja. Odrastao sam u duhu lijepog vremena uz muziku legendarnog Kemala Montena. Uz ovaj posao, pišem i komponujem pjesme, slikam i gledam da svijetu dam „ovo malo moje duše“.

Tradicionalne slastice također su važan dio vaše ponude...

Kao što sam već kazao, u našem kafeu služimo tufahije, ružice, baklave sa suhim šljivama, hurmašice i kadaif. Sve je napravljeno po tradicionalnim receptima i kvalitetnim sastojcima. Za uloženi trud, od naših dragih posjetilaca dobivamo pohvale, što nas čini sretnim. S obzirom da se naša bosanska kafana Miris dunja nalazi u samom srcu Baščaršije, dolaze nam kako naši stalni gosti, tako i posjetitelji iz Hrvatske, Srbije i cijelog regiona.

mirisdunje modamo 12

Vaša terasa se nameće kao odlične opcija za tople ljetne večeri. Mijenja li se ponuda vašeg caffea u skladu s novim godišnjim dobom?

Divne su ljetne večeri u Mirisu dunja. Bašta je u tom periodu puna cvjetnih aranžmana. U ovisnosti od godišnjeg doba na ovom mjestu ćete naći uvijek nešto što će vam prijati. Zimi je to zdravi napitak salep sa cimetom, kvalitetni zeleni čajevi od ruže, same ili sa cimetom i čokoladom, mentom, limunom i sve to, naravno uz domaće baklavice i kadaif. Za ljetnih vrućina nudimo prirodne biljne i voćne hladne sokove, voćne deserte, kafe...

mirisdunje modamo 05




Foto: Vanja Lisac, Dani Dražić, Anel C.


Bonjour

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

TEKST: Bonjour.ba

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.

Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela2-bonjour-ba
 

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela5-bonjour-ba
 

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
 

Čokoladni brownie sa kokos kremom


Brownie:

- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie

- 2 jaja

- 100g putera

- 200ml mlijeka

- 80g tamne čokolade 
 

Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
 

Kokos krema:

- 1 Dolcela puding okus vanilija

- 400ml mlijeka

- 200g kokosovog brašna

- 80g šećera

- 1 Dolcela vanilin šećer
 

Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.

Priprema:

Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast. 
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela3-bonjour-ba


Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.

Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela4-bonjour-ba
 

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.

Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.

Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela7-bonjour-ba


Mini savjeti i brze varijacije


Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.

Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.

Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.

Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela6-bonjour-ba


Dolcela slatka praznična čarolija uskoro počinje…


Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.

Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.

A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.

Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Kreativni koncept: Bonjour.ba
Foto i video za Bonjour.ba: Hajrudin Šišić (Harry Cooper)


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!