TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 18.5.2016.
Svi oni koji su se šetali starim dijelom grada Sarajevo, primijetili su topao kutak koji odiše toplom, gotovo kućnom atmosferom, mami pozornost vintage detaljima i terasom prepunom cvijeća. Riječ je o caffeu čija ponuda domaće kave i ukusno primljenih slastica i zdravih napitaka od namirnica koje imaju brojna ljekovita svojstva čini ovaj caffe mjestom kojim trebate posjetiti za potpun gastro užit
O nastanku caffea, njegovoj ponudi i uređenju, razgovarali smo sa Edom Čengić.
Zašto vaš caffe nosi naziv Miris dunja?
Ideja za naziv naše kafane Miris dunja bio je istoimeni bosanskohercegovački film Miris dunja, režisera i scenariste Mirze Idrizovića. Radnja filma se odvijala u starom dijelu na Baščaršiji, a neke scene su vezane upravo za našu kafanu „Miris dunja“. Taj miris dunja, zapravo je vječan...prepoznatljiv...pitom...i želimo da svi oni koji dolaze, osjete taj miris topline....duše.


Vaš cafe je postao ugodno i mirno mjesto za uživanje u ukusno primljenoj kavi svima onima koji se nađu u blizini Baščaršije. Što najviše posjetitelji naručuju u vašem caffeu?
Kao što je sam prostor ambijentalno jedinstven, trudimo se održati tradiciju i ponuditi našim gostima domaće prirodne sokove i slastice po starim i najboljim receptima. Prepoznatljivi smo po predivnim sokovima od latica ruže, listića nane, melise, zove/bazge i plodova kivija, drijenka, višnje, borovnice, maline i drugog voća. Također, služimo salep, jako ukusan i zdrav napitak kao i prirodno spravljen sok od smreke poznat po svom ljekovitom dejstvu. Upravo od bijega od standardiziranih ponuda u ono što je prirodno, naši kupci izražavaju svoju radost i zadovoljstvo našom ponudom. Važno je kazati, da ovdje ni bosanska kafa nije obična. Svako zrno se pažljivo prebire i prži u vlastitoj peći, a melje u kamenom mlinu. Trudimo se da u vremenu kada je sve više komercijalizirano, ponudimo kvalitetno, prirodno i zdravo.

S velikom pozornosti je pristupljeno i uređenju interijera... U vašem cafeu možemo primijetiti brojne vintage ukrase. Tko potpisuje uređenje interijera i odakle ste crpili inspiraciju za uređenje?
Vintage stil u uređenju našega cafea jednostavno je „izišao“ iz duše. Podsjeća na topla stara vremena, kada su ljudi imali više vremena jedni za druge i kada se sveukupno živjelo mirnije. Koliko je bilo moguće, prostor smo oplemenili sa retro detaljima koji nekako pružaju mir, ugođaj i mjesto za odmor duše, kako nam često znaju reći gosti i posjetitelji. Rijetki su oni koji svoj san pretoče u stvarnost. Ja sam jako želio i evo samo sam probudio taj san. Tradicija i profinjeni retro stil je blizak mom habitusu pa i u mom domu je sve u ovom stilu.

Od same ideje, uz pomoć dobrih majstora svoga zanata, uspio sam napraviti jedan topli kutak gdje svako tko dođe može uživati sam, a i nasmijati se i veseliti s našim osobljem i drugima koji dolaze u Miris dunja. Odrastao sam u duhu lijepog vremena uz muziku legendarnog Kemala Montena. Uz ovaj posao, pišem i komponujem pjesme, slikam i gledam da svijetu dam „ovo malo moje duše“.
Tradicionalne slastice također su važan dio vaše ponude...
Kao što sam već kazao, u našem kafeu služimo tufahije, ružice, baklave sa suhim šljivama, hurmašice i kadaif. Sve je napravljeno po tradicionalnim receptima i kvalitetnim sastojcima. Za uloženi trud, od naših dragih posjetilaca dobivamo pohvale, što nas čini sretnim. S obzirom da se naša bosanska kafana Miris dunja nalazi u samom srcu Baščaršije, dolaze nam kako naši stalni gosti, tako i posjetitelji iz Hrvatske, Srbije i cijelog regiona.

Vaša terasa se nameće kao odlične opcija za tople ljetne večeri. Mijenja li se ponuda vašeg caffea u skladu s novim godišnjim dobom?
Divne su ljetne večeri u Mirisu dunja. Bašta je u tom periodu puna cvjetnih aranžmana. U ovisnosti od godišnjeg doba na ovom mjestu ćete naći uvijek nešto što će vam prijati. Zimi je to zdravi napitak salep sa cimetom, kvalitetni zeleni čajevi od ruže, same ili sa cimetom i čokoladom, mentom, limunom i sve to, naravno uz domaće baklavice i kadaif. Za ljetnih vrućina nudimo prirodne biljne i voćne hladne sokove, voćne deserte, kafe...

Foto: Vanja Lisac, Dani Dražić, Anel C.
TEKST: Bonjour.ba
Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.




Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.

Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.
Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu
Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?
Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe.


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.
Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?
Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.
U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.





Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.
Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.










Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?
Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.
Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

Gosti su kroz mirisne vježbe upoznavali note koje oblikuju karakter kafe: zemljane, cvjetne, citrusne i druge aroma-note koje se prirodno javljaju u kafi. Upravo te nijanse otkrivaju zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.



Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu
A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.
Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.
Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.

To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.
Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.








Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.




Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.
Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.
Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama? 




















Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!