Hair talk: Što znamo o sastojku koji spriječava opadanje i pospješava rast nove kose - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Hair talk: Što znamo o sastojku koji spriječava opadanje i pospješava rast nove kose

Tekst:

Ana Rotim

KOSA
19.2.2023.

Održavanje zdravog i bujnog izgleda kose nije baš jednostavno, jer na sami rast ali i lijep izgled utječu brojni čimbenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Unatoč tome što genetika igra veliku ulogu kada je riječ o izgledu kose, pravilna prehrana, redovna tjelovježba, izbjegavanje stresnih situacija kao i kvalitetna njega ključni su elementi kako bismo potaknuli rast kose i učinili da izgleda uredno. Naime, opadanje kose jedan je od najčešćih izazova s kojim se osobe mogu susresti bez obzira na spol i dob. Nakon što uočite prve znake učestalog opadanja potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi se mogao pronaći uzrok i efikasno riješiti sam problem.

Kao jedan od efikasnih odgovora na rješavanje problema ćelavosti i opadanja kose našao se sastojak minoksidil o kojem pričaju brojni stručnjaci, a o kakvom sastojku je riječ i kako djeluje na rast kose donosimo u nastavku.

 


Minoksidil - tajni sastojak za rast kose

Pozitivne rezultate u rješavanju problema kod opadanja kose ima minoksidil koji popularno nosi titulu lijeka protiv ćelavosti. Naime, minoksidil se već godinama koristi u liječenju opadanja kose, te poticanju rasta nove dlake kod žena i kod muškaraca. Ovaj lijek koristi se i za liječenje težih oblika opadanja kose poput alopecije.

Sami lijek djeluje tako što povećava krvne žile te na taj način utječe na poboljšanje protoka krvi u korijen odnosno folikulu dlake. Riječ je o sastojku koji djeluje u anagenoj fazi rasta kose te tako pripomaže vlas bude čvrsta.

Za liječenje gubitka kose kod žena koristi se minoksidil s 2%, dok kod liječenja kod muškaraca liječnici mogu prepisati minoksidil s 2% ili pak 5%. Vrlo je važno prije samog korištenja konzultirati se s doktorom jer kako bi se moglo prvo riješiti uzrok opadanja, a zatim započeti samo liječenje.

Kako koristiti minoksidil i kada očekivati rezultate?

Unatoč brojnim istraživanjima liječnici se i dalje ne mogu složiti kako točno ovaj sastojak djeluje. Naime, minoksidil se kao lijek koristi kao rastvor nanošenjem izravno na suho vlasište. Za rezultate potrebno je strpljenja, jer po nekim istraživanjima oni pravi mogu se uočiti tek nakon četiri mjeseca redovnog korištenja.

 

* * *
Naslovna fotografija: @mariakragmann 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno