TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 31.3.2021.

Slatki, slani, s punjenjem ili bez, croissant je ultimativan 'comfort food' uz koji nerijetko krenemo na gourmet putovanje do Francuske.

Jedemo ga solo, ali i u kombinaciji sa mekanim sirevima, maslacem i džemom napravljenim po bakinoj recepti, ali i uz čokoladno punjenje.

Volimo uz njega započeti lijena jutra, a pažnju nam je privukao i ovaj Instagram trend koji croissant pretvara u zvijezdu jela čiji je dio i toplo ili hladno mlijeko.

MINI CROISSANT S MLIJEKOM I DODACIMA POPUT VOĆA I/ ILI SJEMENKI

Hrskavi croissant punjen čokoladom ili marmeladom će s mlijekom kreirati zanimljivu kombinaciju okusa. Ovaj slatki odabir možete upotpuniti i svježim voćem, sjemenkama ili super namirnicama poput chia sjemenki, meda, javorovog sirupa.... Opcija je bezbroj, a vjerujemo da će vaši okusni pupoljici uživati u svakom od njih!

***
Foto: @yourcatharsis_
Tekst: BONJOUR.ba

 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!