TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 31.3.2021.
Slatki, slani, s punjenjem ili bez, croissant je ultimativan 'comfort food' uz koji nerijetko krenemo na gourmet putovanje do Francuske.
Jedemo ga solo, ali i u kombinaciji sa mekanim sirevima, maslacem i džemom napravljenim po bakinoj recepti, ali i uz čokoladno punjenje.
Volimo uz njega započeti lijena jutra, a pažnju nam je privukao i ovaj Instagram trend koji croissant pretvara u zvijezdu jela čiji je dio i toplo ili hladno mlijeko.
MINI CROISSANT S MLIJEKOM I DODACIMA POPUT VOĆA I/ ILI SJEMENKI
Hrskavi croissant punjen čokoladom ili marmeladom će s mlijekom kreirati zanimljivu kombinaciju okusa. Ovaj slatki odabir možete upotpuniti i svježim voćem, sjemenkama ili super namirnicama poput chia sjemenki, meda, javorovog sirupa.... Opcija je bezbroj, a vjerujemo da će vaši okusni pupoljici uživati u svakom od njih!
***
Foto: @yourcatharsis_
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!