TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 15.5.2018.
Sve više vremena posvećujemo probavanju i pripremi zdravih, osvježavajućih i ukusnih kolača, koji ne zahtijevaju pećnicu te za čiju će nam pripremu trebati tek par supernamirnica. Upravo su i kolači i torte koje nastaju u Mima's vegan bakery sjajan pokazatelj da raw vegan slastice mogu izgledati lijepo i uz to biti prava poslastica.
Merima Omerašević priprema zdrave, kreativne i koloritne raw vegan kolače i torte koje sjajno oslikavaju i njen karakter.
Kada smo ju pitali gdje pronalazi inspiraciju za pripremu slastica, odgovorila nam je:
„Na početku je to bio internet te neki poznati raw food kuhari, pa i jedna nama bliska kuharica iz regiona, čije slastice i dan danas volim napraviti, mada sada već nakon više od tri godine u ovoj ishrani i sama smišljam kombinacije ovisno o ukusu koji preferiram.“
Foto: Maja Topčagić
Nismo mogli odoljeti da ju ne pitamo i koji je njen omiljeni recept:
„Uglavnom nešto čokoladno, brzo i jednostavno i tko god je probao, bio je oduševljen - avocado choco mousse.
Za pripremu će biti potreban 1 avokado, 1/4 šolje kakaa, ¼ šolje agavinog sirupa ili nekog drugog zaslađivača, 1/4 šolje nekog biljnog mlijeka i 1 kašikica vanilije. Sve skupa izblendati - et voilà.“
Čokoladnim raw slasticama vjeruje i kada želi pripremiti kolač koji će oduševiti njene goste, te su upravo one i najpopularnije među njenim klijentima. Na naš upit koliko je raw, vegan & gluten free prehrana popularna među bh.građanima, komentirala je da se polako podiže svijet i o ovom tipu prehrane, jer se sve više ljudi informira o njoj. Merima nam je otkrila i da se u njene planove za budućnost ubraja i vlastiti vegan cafe. Jedva čekamo!
Foto: Maja Topčagić
Foto: Maja Topčagić
Merimine ukusne slastice možete pogledati i naručiti na njenom Facebook i Instagram profilu.
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!