TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 15.5.2018.
Sve više vremena posvećujemo probavanju i pripremi zdravih, osvježavajućih i ukusnih kolača, koji ne zahtijevaju pećnicu te za čiju će nam pripremu trebati tek par supernamirnica. Upravo su i kolači i torte koje nastaju u Mima's vegan bakery sjajan pokazatelj da raw vegan slastice mogu izgledati lijepo i uz to biti prava poslastica.
Merima Omerašević priprema zdrave, kreativne i koloritne raw vegan kolače i torte koje sjajno oslikavaju i njen karakter.
Kada smo ju pitali gdje pronalazi inspiraciju za pripremu slastica, odgovorila nam je:
„Na početku je to bio internet te neki poznati raw food kuhari, pa i jedna nama bliska kuharica iz regiona, čije slastice i dan danas volim napraviti, mada sada već nakon više od tri godine u ovoj ishrani i sama smišljam kombinacije ovisno o ukusu koji preferiram.“
Foto: Maja Topčagić
Nismo mogli odoljeti da ju ne pitamo i koji je njen omiljeni recept:
„Uglavnom nešto čokoladno, brzo i jednostavno i tko god je probao, bio je oduševljen - avocado choco mousse.
Za pripremu će biti potreban 1 avokado, 1/4 šolje kakaa, ¼ šolje agavinog sirupa ili nekog drugog zaslađivača, 1/4 šolje nekog biljnog mlijeka i 1 kašikica vanilije. Sve skupa izblendati - et voilà.“
Čokoladnim raw slasticama vjeruje i kada želi pripremiti kolač koji će oduševiti njene goste, te su upravo one i najpopularnije među njenim klijentima. Na naš upit koliko je raw, vegan & gluten free prehrana popularna među bh.građanima, komentirala je da se polako podiže svijet i o ovom tipu prehrane, jer se sve više ljudi informira o njoj. Merima nam je otkrila i da se u njene planove za budućnost ubraja i vlastiti vegan cafe. Jedva čekamo!
Foto: Maja Topčagić
Foto: Maja Topčagić
Merimine ukusne slastice možete pogledati i naručiti na njenom Facebook i Instagram profilu.
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!