TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 4.6.2021.

Vikend je tu što znači da je idealan trenutak za odmor, opuštanje i uživanje brzim, čokoladnim poslasticama.

Ove nedjelje predlažemo da okupite svoje najbliže i počastite ih super jednostavnim, a preukusnim milkšnitama koje smo pronašli na Instagram profilu popularnog bh. food blogera @harrycoop.er.

Recept za Milch Schnitte pronađite u nastavku, a svakako savjetujemo da zavirite na Hajrudinov Instagram profil i potražite ideju za još neku ukusnu gourmet opciju.

Sastojci za biskvit:⁣

  • 3 jaja⁣
  • 100 g šećera⁣
  • 120 ml mlijeka⁣
  • 120 g brašna ⁣
  • 40 g kakaa u prahu⁣
  • 1 pakovanje praška za pecivo⁣

Sastojci za kremu:⁣

  • 500 g mascarpone sira ⁣
  • 50 g meda⁣
  • Vanilin šećer⁣
  • 100 ml vrhnja za kreme⁣
  • Opcionalno - malo korice limuna⁣

Priprema:⁣

Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i postepeno dodavati (kašiku po kašiku mlijeko, brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo. Obložiti kalup za kolače ( 23cm x 34 cm) papirom za pečenje i izliti smjesu na papir. Špatulom ravnomjerno rasporediti smjesu. Peći biskvit na 180°C 15 minuta (prethodno zagrijati rernu). ⁣

Umutiti kratko (minut) mascarpone sobne temperature sa medom te dodati vrhnje i vanilin šećer te nastaviti mutiti 2 minute. ⁣

Kada se biskvit ohladio, ukloniti papir, prerezati ga na dva jednaka dijela tako da dobijete dva biskvita jednakih dimenzija. ⁣

Premazati jedan biskvit kremom i preko dodati drugi biskvit. Lagano pritisnuti gornji biskvit (samo da budete sigurni da je ravnomjerno) i prekriti prozirnom folijom. Ostaviti 2 sata u frižideru te izrezati u šnite.⁣ Prijatno!

***

Naslovna fotografija: @harrycoop.er
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!