Milica je diplomirana odgojiteljica i izdvaja 5 dječjih igara bez telefona - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Milica je diplomirana odgojiteljica i izdvaja 5 dječjih igara bez telefona

Tekst:

Marija Perić

MAME RULZ
27.9.2022.

Još od rane dječje dobi, roditelji se trude kreirati posebne uspomene sa svojom djecom, bilo da je to uz posebni doručak ili zabavnu igru sa mališanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Majke i očevi prepoznaju koliko je zajedničko druženje važno za razvoj, kao i aktivno slušanje djece. S obzirom na to odlučili smo o dječjim igrama i druženjima roditelja i djece razgovarati sa diplomiranom odgojiteljicom Milicom Milićević. Nju ćete na Instagramu pronaći pod imenom @igre_bez_telefona gdje redovito dijeli svoje ideje za dječje igre koje ne uključuju telefon.

 

Milica Milićević 


Svjesna sveprisutnosti mobitela u životu djece, Milica želi pozornost staviti na dane sa djecom i krizne situacije kada telefon možete zamijeniti igrom. Ona kroz interaktivne videozapise dijeli i savjete, primjere i iskustva, kao i trikove koji i vama mogu pomoći u raznim situacijama. Danas je za nas Milica izdvojila 5 dječjih igara bez telefona u kojima će ove jeseni podjednako uživati i djeca i odrasli. Više otkrijte u nastavku.

***

„Krenulo je hladnije vreme, a to znači da će deca biti više unutra, a manje napolju. Međutim dečiji razvoj ne može da čeka, te vam navodim 5 igara za zabavu roditelja i dece. A gde ima zabave tu ima i dečijeg pravilnog razvoja.

 

Izlet
 

Odlazak u prirodu je uvek dobar izbor u svim godišnjim dobima, ali u jesen ima posebnu draž. Igre koje su deci zanimljive su šuškanje po lišću i skupljanje prirodnih materijala (kestenja, oraha, lešnika, lišća, grančica...). Ovde ne smemo zaboraviti dobrobiti boravka na svežem vazduhu, zato kad god imate priliku omogućite šetnju, trčanje i penjanje u parku, šumi ili obližnjem izletištu.

 Neobičan zadatak
 

Deca rado uče kada je nešto smešno i zabavno. Kako bi i u zatvorenom prostoru podstakli kretanje možemo uvesti neke neobične igre. Postavite obruč gde deca prolaze, zadatak je da skoče u njega. Ili zalepite trake u hodniku, a deca treba da se provuku ili preskoče. Osim fizičkih aktivnosti deca treba da razmisle, kako da prevaziđu prepreku.

 Društvene igre
 

Najdraže što svako ponese iz detinjstva su oni zajednički trenuci provedeni sa porodicom. U te igre spadaju slagalice i razne društvene igre iz oblasti upoznavanja okoline, slova i brojeva. Ove igre mogu biti i takmičarske, ali se one ipak pamte zbog smeha i zabave. Ukoliko su takmičarskog tipa, kod dece možemo razvijati takmičarski duh, ali i naučiti decu da je u redu i izgubiti.

 Čitanje knjiga
 

Jesen nam pruža priliku da napravimo rutinu čitanja i decu upoznamo sa magijom koju donose priče. Na vašem detetu i vama je da istražite kada i gde ćete čitati. Takođe upoznajte dete sa različitim vrstama knjiga (priče, bajke, basne, recitacije, zvučne, otkrivalice, dečije enciklopedije...). Organizujte igru uloga: biblioteka ili knjižara. Upoznajte decu sa pravilima ponašanja i rada u biblioteci/knjižari.

 Mirnije igre
 

Jesen nam je donela i povratak obavezama. U užurbanom svetu u kojem živimo, uvek je dobro zastati i uživati u trenutku. Kod dece to postižemo kroz igre smirenja i opuštanja. Navešću vam jednu igru koju možete deci ponuditi pred kraj dana.

 Zoološki vrt
 

U ovoj igri glasom i pokretom oponašamo razne životinje.

 • Majmuni: skačite, smejte se, češkajte se, jedan drugome vadite buve, i ponašajte se što je više moguće "kao majmuni"...
 • Tigrovi: ričite, režite ustima, pokazujte zube, istežite kandže, ponosno šetajte na sve četiri...
 • Krtice: ništa ne vidite, zamišljajte da kopate podzemne rovove, ponekad odgrćemo zemlju i dođemo na površinu...
 • Psi: lajemo, umiljavamo se, češkamo se, trčimo, igramo se...
 • Ptice: cvrkućite kao vrapci, gugučite kao golubovi, kukajte kao kukavice... mašite rukama poput krila, prepuštajte se vetru, podižite i spuštajte, kružite, posmatrajte svet ispod sebe...
 • Kornjače: istežite vrat dokle se može pa ga zatim uvlačite nazad, što je moguće sporije hodajte nezgrapnim koracima...
 • Medvedi: nezgrapno, teško, lenjo i polako gazite šapama i brundajte.
 • Konji: Skačite, galopirajte, ponekad se podižite na dve noge.
 • Žabe: skakućite, sunčajte se, krekećite, izbuljite oči, lovite mušice...
 • Magarci: njačite, ritajte se, skakućite na sve četiri, pasite travu...
 • Ovce: blejite, pasite, zajedno se ispružite na pod i grejte jedan drugoga...
 • Koze: mekećite, mašite repićem, pasite, tresite glavom...
 • Ribe: plivajte, sasvim ste tihi, gledajte okolo izbuljenim očima...
 • Sove: hukćite, lepršajte krilima, vrtite izbuljene oči...
 • Zmije: izvijajte se po tlu, sikćite i plazite jezik...
 • Krokodili: na sve četiri polako i tiho puzite po tlu, pokazujte oštre zube, prodorno zevajte...

U vremenu koje provodite sa detetom, treba da bude smeha, zabave, mnogo razumevanja, strpljenja i povezivanja... jer upravo u tim aktivnostima vi gradite odnos roditelj-dete, koji će deci značiti u odnosima sa drugim ljudima.“

***
Foto: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno