Migrena: Stanje koje možete ublažiti uz par trikova, a pomaže i jedan Tik Tok savjet - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Migrena: Stanje koje možete ublažiti uz par trikova, a pomaže i jedan Tik Tok savjet

Tekst:

Arijana Bošnjak

ZDRAVLJE I NJEGA
2.10.2023.

Migrena je razarajuća bol koju mnogi teško mogu i opisati jer pogađa čitav organizam i nije nužno lokalizirana, a imajte na umu i da postoji više različitih vrsta i uzroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nemojte ih zamijeniti za običnu glavobolju koju će ublažiti klasične tablete protiv bolova i par trikova. Oni koji su prošli kroz bolove koje ona može stvoriti, znaju da je sposobna dovesti do kolapsa čitavog sustava i da će biti potrebna izmjena životnog stila i posebna briga o zdravim navikama.
Hidratacija

Korak na koji će mnogi zakolutati očima na prvu, ali ne sudite prebrzo. Koliko god se činilo banalno, često u strci s vremenom i mnoštvom obveza ne stižemo ispiti količinu vode potrebnu za ljudski organizam.

Skinite aplikaciju za vodu, kupite zabavne bočice s motivirajućim porukama ili hodajte okolo s post - it papirićem na čelu za napomenu, ako treba, ali osigurajte organizmu najmanje 2 litra vode na dan. Česti su slučajevi dehidracije koje nismo ni svjesni pa će ovaj korak ponekada biti i prevencija migrena.

 Smanjite stres

Znamo, znamo, lakše reći nego učiniti. Ali stres zaista jest jedan od najčešćih okidača za epizode jakih migrena. Zavirite u sebe i pronađite odgovor na to što vam podiže nivo stresa na najvišu razinu i malim, svakodnevnim koracima, učite se nositi sa stvarima koje ne možete promijeniti.

Pokušajte s jogom, meditacijom i vježbama disanja. Čak i ako vam se na prvu čini da to nije za vas, sjetite se da svaka od tih metoda dokazano umanje stres, a samim time i migrene.
Stvorite rutinu spavanja

Dobar san je lijek za mnoge stvari koje nas pogađaju i važan je za tijelo, um i duh. Pogledajte tekst o nesanici o kojoj smo već pisali i sve te savjete primijenite dok ne razvijete ustaljenu rutinu spavanja. To će pomoći da do migrena ni ne dođe jer kvalitetan san služi za regeneraciju i dođe kao mali reset koji organizam sprema za novi dan.
Kofein u ograničenim količinama

Kofein je poznat po tome što olakšava migrenama, ali sve što konzumiramo u prevelikim količinama može stvoriti kontraefekt. Pijte ga ograničenim dozama, a ako primijetite da vam kava stvara bolove i u glavi i u stomaku, pokušajte s alternativom u obliku zelenog ili matte čaja, koji također sadrže kofein u obilnim količinama, a pri tome imaju i zdravstvene benefite.
Hrana kao jedan od glavnih okidača

Neki doktori će vam naglasiti da migrena ne voli žute, masne i topljive sireve, čokoladu, alkohol i kofein u prekomjernim količinama. Činjenica je da migrena zapravo ne voli mnogo toga i da ste, na kraju dana, vi najzaslužniji za njeno ublažavanje. Pitate se kako?

S hranom je provjerena opcija testiranje svake skupine i vođenje dnevnika o prehrani. Tako ćete s vremenom sami najbolje zaključiti nakon čega ste se osjećali loše i je li došlo do olakšanja kada ste određenu hranu izbacili iz svoga života.
Tik Tok trikovi

Kao i obično, Tik Tok nam donosi mnoštvo trikova i rješenja za sve, koje često prokomentiraju doktori i stručnjaci. Mi danas ističemo dva koja se tiču migrena, a to su ekstremno hladna i ekstremno topla voda. U vruću vodu možete ubaciti noge i olakšati bol, a u hladnu vodu s kockicama leda možete ubaciti ruke i čitavo lice ili se jednostavno tuširati jako hladnom vodom. Zašto takve stvari zapravo djeluju, pogledajte u naredna dva videa

 

@themigrainedoc How to Relieve a Migraine Instantly Share this one with your Migraine friends #howto#migraine#migrainerelief#themigrainedoc♬ original sound - The Migraine Doc
@doctorsood Have you tried this? #migraine#migrainerelief#migrainetiktok♬ original sound - DoctorSood, M.D.Imajte na umu da su ovo sve savjeti koji se odnose na zdrav način života i da ponekada ni to nije sasvim dovoljno za uklanjanje migrena. To je stanje oko kojega se uvijek trebate konzultirati s liječnikom, posebno ako osjetite da vam migrena jako utiče na kvalitetu života.

* * *
Naslovna fotografija: @victoriawaldau

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno