Michelangelova „tajna soba“ se otvara za javnost! Donosimo detalje. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Michelangelova „tajna soba“ se otvara za javnost! Donosimo detalje.

Tekst:

Nevena Divčić

BONJOUR.CLUB
8.11.2023.

Sigurni smo da ste se barem jednom na nekoliko trenutaka zamislili iznad fotografije ili stvarnog primjerka, nekog od Michelangelovih djela i pokušavali dokučiti njegov um i prosječnom čovjeku nedokučivi dar za umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ako ste ljubitelj umjetnosti i njegovih djela obradovat će vas i mogućnost da vidite još nekoliko njih. "Tajna soba" se nalazi u Muzeju kapela Mediči, u bazilici San Lorenzo u Firenci i sadrži skice ljudskih figura ugljem koje se pripisuju Michelangelu.

Prostorija duga 10 metara, široka 3 metra i visoka 2,5 metra, korištena je za skladištenje uglja, prije nego što je ponovno otkrivena tokom radova na renoviranju 1975. godine. Tadašnji direktor Muzeja kapela Mediči, Paolo Dal Pogeto, crteže pronađene na zidovima pripisuje Michelangelu, iako to drugi osporavaju.

Vjeruje se da je "Tajna soba" bila umjetnikovo skrovište nakon što je 1530. godine razbjesnio papu Klementa VII

 


Do prostorije se dolazi uskim stepeništem, a posjete će biti moguće od 15. novembra u grupama od četiri osobe i trajanje obilaska je ograničeno na samo 15 minuta. Broj osoba koje u toku sedmice mogu posjetiti prostoriju ograničen je na 100. Osoblje Muzeja Bargello u Firenci je objasnilo da je ograničenje postavljeno zbog potrebe da se periodi izlaganja LED svijetlu smjenjuju s produženim periodima mraka.

* * *
Naslovna fotografija: @bargellomuseums

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno